Zobacz pełną wersję : swap silnika
Pytanie moje brzmi tak... mam honde (jajko) 1,3 16v i do kupienia motor od crx-a tylko nie wiem dokładnie jaki to będzie - czy 124 czy 131 koni, ale wróćmy do pytanie... czy robił ktoś taki swap? i czy da się to zrobić bez większych problemów?? :p jutro pewnie wrzucę dokładne oznaczenie silnika z crx-a. Jeśli macie jakieś info to prosił bym o wypowiedzi na ten temat :cool:
W tym zestawie masz wiązke silnikową i kabinową? Wszystko jest do zrobienia, z wiekszym lub mniejszym powodzeniem, przy 1.3 masz jeszcze dodatkową rzeźbę, poczytaj na forum, jest bardzo dużo informacji na ten temat :o
jest wszystko wiązki też bo crx jest po dzwonie ale silniczek cały :cool: (i jeszcze jedno pytanie co dotyczy się już późniejszego czasu) czy silnik wytrzyma jeśli dołożony by został kompresor i ustawiony tak do 1 bara?? czy trzeba by już coś po modzić?? ;)
1 bara nie wytrzyma w ogole to nie takie latwe dmuchnac 1bar z kompresora
skolopendra
02-09-10, 16:18
czy trzeba by już coś po modzić?? ;)
tak i władować duużo kasy ,aby to jeździło bezpiecznie i szybko
Swapy z 1.3 są bardziej problematyczne niż z innych silników. potrzebujesz silnik z pełnym osprzętem + wiązki plus bak z pompą.
1.3 ma mechniczną pompe paliwa umieszczoną na bloku silnika. reszta silników ma elektryczną zamontowaną w baku.
Po za tym mało kto chce to robić.
Z tego co się orintuje silnik nie wytrzyma 1bara bez zakucia. max 0,5 ale tego nie wiem napewno
dokładnie to co mówi Skoti sam mam d15b3 i zbieram kasę na przekładkę... trzeba pociągnąć całą wiązke kabinową .. + komputer + bak i pompa bo w gaźnikowcach była mechaniczna .... silnik z crxa ten dwówałkowiec d16z5 był nawet seryjnie w niektórych wersjach montowany w 5tkach więc problemów większych z łapami itp nie będzie... osobiście życzę Ci powodzenia :) roboty trochę będzie ja mam ustawione na warsztacie robociznę za 1200 zł + koszty silnika i całej reszty ..
d16z5 nie byl montowany w V genie, d16a9 byl.
przełożenie silnika p2p ogarnie każdy choć troche mający coś w głowie... Ja przynajmniej nie miałem problemów:o