Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szukam skrzyni ale niewiem jakiej...

Creative89
01-09-10, 17:56
będąc dziś u mechanika stwierdził że sypie mi się skrzynia i że niedługo się posypie całkowicie... wiec muszę jakąś kupić... tylko teraz pytanie moje brzmi mam silnik D14A a nie mam bladego pojecia jaka tam jest skrzynia ani jaką najlepiej założyć może mi ktoś coś podpowiedzieć...

skolopendra
01-09-10, 18:08
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?57948-jaka-skrzynia-do-D14A4&highlight=jaka+skrzynia

szukaj !

Creative89
01-09-10, 23:36
dzieki za linka... ale ja licze na jakąs porade... nie zależy mi na jakiś wyścigach itp... bo przy seryjnym silniku 1.4 to nie mam z czym do ludzi :P pytam bo się nie znam a z tego linku zbyt dużo nadal nie wiem :P

noctyfer
02-09-10, 07:29
dzieki za linka... ale ja licze na jakąs porade... nie zależy mi na jakiś wyścigach itp... bo przy seryjnym silniku 1.4 to nie mam z czym do ludzi :P pytam bo się nie znam a z tego linku zbyt dużo nadal nie wiem :P

Sam sobie odpowiedziałeś, skoro nie chcesz się ścigać ani robić wyścigówki, to kup normalną seryjną skrzynię do Twojego silnika, pełno jest tego na allegro, a i u nas na forum w dziale giełda - ogłoszenia napewno coś znajdą dla Ciebie.

Creative89
03-09-10, 06:52
noo masz racje, wiesz fajnie byłoby coś tam podeprać tylko pytanie czy skrzynia przy tym seryjnym silniku coś da... chętnie bym tam troszke powciągał autek (jestem laikiem) ale wydaje mi się że sama wymiana skrzyni nie da mi jakoś dużo wiecej mocy...

noctyfer
03-09-10, 07:34
Krótsza skrzynia da Ci tylko to że auto szybciej będzie wkręcało się na obroty (czyli szybciej ruszało), ale za to będzie osiągało niższe prędkości na poszczególnych biegach (będziesz więcej mieszał lewarkiem. Jak już będziesz grzebał przy skrzyni możesz wrzucić jakieś lekkie koło zamachowe, wtedy samochód będzie się jeszcze szybciej wkręcał. W sumie źle nie zrobisz, jak zaczniesz mody od skrzyni, potem coś z dolotem, wydechem i napewno poczujesz troszeczkę różnicy.

Creative89
04-09-10, 00:35
o taką właśnie porade mi chodziło :) tylko jedno jeszcze pytanie :D jakiś przykład dobry do tego by się przydał :) jakieś oznaczenia takie krótszej skrzyni :)

noctyfer
04-09-10, 09:37
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?2929-Og%F3lne-info-o-skrzyniach-w-silnikach-serii-D

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?2496-Przelozenia-skrzyn-biegow-w-serii-D

Tutaj masz wszystko.
Najlepiej do D serii będzie jak poszukasz skrzyni S20 z jajka D13B2 wersja nobless z końcówki 1995 roku.

Creative89
05-09-10, 00:17
Dzięki wielkie :) niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :) takiej porady właśnie szukałem :)

teg
05-09-10, 15:56
Tylko weź teraz znajdź taką skrzynię w dobrym stanie...

skolopendra
05-09-10, 16:36
Tylko weź teraz znajdź taką skrzynię w dobrym stanie...

to może być tylko pobożne życzenie :)

Creative89
06-09-10, 19:53
noo tu napewno powstanie problem...ale cóż jeśli chce się mieć troszke żywszy samochodzik to trzeba kombinować :)