Zobacz pełną wersję : D14Z2 '00 - problem z odpalaniem
Witam,
Mam problem z odpaleniem. Silnik normalnie kręci, ale nie zaskakuje. Parę dni temu wyskoczył mi check engine. Samodiagnostyka wykazała błąd 67 czyli coś z katalizatorem. Czy może to być przyczyna, że silnik nie odpala? Pompa paliwa słychać, że się załącza, aku też jest ok. Wczoraj jak było sucho odpalił bez problemu. Po nocy przestanej na dworzu w deszczu są problemy.
Może imobilaizer?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!!
sprawdz kable WN i czy jest iskra.
Kable i świece są ok. Jakieś inne sugestie??
Jest iskra? Po deszczu może być duża wilgoć w komorze silnika (tym samym w aparacie), ewentualnie przed demontarzem aparatu możesz przelutować przekaźnik pompy paliwa, bo to nic nie kosztuje:o
skolopendra
01-09-10, 17:32
a paliwo jest?
Paliwo jest, iskra jest. Wydaje mi się, że to kwestia alarmu. Jest jakaś możliwość rozłączenia, żeby zobaczyć czy odpali?
skolopendra
01-09-10, 17:59
Jest jakaś możliwość rozłączenia, żeby zobaczyć czy odpali?
jest ,lecz trzeba się trochę znać na elektryce
Wszystkie świece dają iskrę, pompa paliwa podaje ciecz. Silnik dalej nie pali... Co jeszcze może być przyczyną????
a ta iskra jest normalna, mocna?wygląda nadal na problemy z elektryką
Iskra jest jak najbardziej normalna. Na wszelki wypadek wszystkie świece wysuszyłem...
Jeszcze jedna prawdopodobna przyczyna... Czy przyczyną nie odpalenia może być zapchany katalizator???
Nie wiem, czy ten D14Z2 ma 2 sondy lambda? Jeśli tak to ten problem chyba oznacza coś z drugą sondą.
Słyszałem sprzeczne wypowiedzi na ten temat... Jedni mówią, że jedna inni że dwie. Tak czy inaczej problem z drugą czyli którą??!!
D14 z2 ma 2 sondy na 100%.
pierwsza odpowiada za skład mieszanki, druga sprawdza działanie katalizatora
drugą sondę masz zaraz za katem. Jesli zapchał ci się kat to można go usunąć i zamiast 2 sondy wstawić emulator, którego schemat przedstawił gdzieś użytkownik Skolopendra
Nie zabardzo mogę to zlokalizować. Jakbyś był tak miły i podrzucił linka będę wdzięczny.
skolopendra
02-09-10, 16:23
Nie zabardzo mogę to zlokalizować. Jakbyś był tak miły i podrzucił linka będę wdzięczny.
w manualu masz rysunki ,lub katalogu bosal-a
Znalazłem schemat symulatora innego użytkownika:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?1267-symulator-sondy-lambda
Tak jakby ktoś miał podobny problem... U mnie uszkodzony był moduł w aparacie zapłonowym i po problemie.
Pozdrawiam!!