Zobacz pełną wersję : Problem z wycieraczkami
Witam mam trochę nietypowy problem z wycieraczkami (civic 3d rocznik 1997). A, że nigdzie nie znalazłem podobnego tematu założyłem nowy, mam nadzieję, że słusznie. Mianowicie - podczas pracy na 2 i 3 prędkości co jakiś czas wycieraczka od strony kierowcy "wypada" za szybę i wlatuje na słupek przy szybie. Odgłos jest oczywiście nieprzyjemny no i kończy się to szybkim zużyciem pióra - musiałem ostatnio wymieniać pióro po paru miesiącach użytkowania.
P. S. - ostatnio nawet na 1 prędkości zdarza się, że wycieraczka "wypada" - zwłaszcza przy prędkościach powyżej 70 km na godzinę? W czym może tkwić problem?? Jechać z tym do elektryka??? To kwestia ustawienia/wymiany cięgien??? Ma ktoś ma jakiś pomysł???
P.S. 2 - Temat aktualny, bo od wczoraj deszcz napieprza non stop :)
ja mam to samo. Jezeli dzialaja Ci na kazdym biegu to nie jest problem z elektryka. Tam w srodku sa jakies frezy ktore sie wyrobily i silniczek nie moze ich utrzymac i na tych frezach przeskakuje. jak bede mial chwile czasu to bede musial to rozebrac i sprobowac naprawic ale wydaje mi sie ze trzeba bedzie wymienic caly nechanizm. Nie ma wyjscia tak czy siak trzeba je rozebrac.
Do wymiany jest mechanizm wycieraczek, który jest zużyty i złapał luzy (plastikowe łączniki sie poddały...), dlatego wycieraczki latają po całej szybie i słupkach
Rozumiem, że wobec powyższego konieczna będzie raczej wymiana całego mechanizmu, a nie poszczególnego elementu??? Hmm... Zanosi się na trochę większy wydatek;/. Ale tak czy siak wcześniej czy później trzeba będzie to zrobić. Jazda z wadliwymi wycieraczkami jest do kitu.
Na forum ktoś wymyślił jak to naprawić, ale to raczej na krótki okres czasu, a jak ściągać podszybie to już lepiej tylko raz... Mechanizm wycieraczek to nie jest taki olbrzymi wydatek:)
Nie no jasne, są napewno większe wydatki, ale jeśli już wymieniać taką rzecz, to chyba opłaca się zainwestować w nową, bo zakup używanej może się skończyć podobnym/albo innym problemem w niedługim czasie. To nie zderzak :). A narzekam na wydatki, bo nieuchronnie nadciąga moment w którym będę musiał wymienić rozrząd, a to już będzie trochę bolało;/. No nic dzięki za pomoc w zlokalizowaniu problemu.