Zobacz pełną wersję : Szerokość opon na zimę
Zastanawiam się już teraz nad kupnem opon na zimę. Mam chyba OEM'owe felgi stalowe 14' Więc kupowałbym opony xx/60 r14 żeby było ok.
Czy profil jest odpowiedni? Słyszałem, że na zimę dobrze mieć jak najwęższe opony. Czyli jaką szerokość opony dobrać i jaki profil, żeby było ok?
Ja jeżdżę na 175/70/13 i nie narzekam.
draksson20
01-09-10, 08:45
ja mam u siebie 13'' 165/75, wiec u ciebie 14'' 165/60 bedzie ok!nie za szeroka opona ulatwia zycie na drodze pokrytej sniegiem gdzy lepiej "wbija sie" niego i i latwie manewrowac, czyli auto jest bardzie sterowalne:)jesli sie myle to porawic
masz racje , jednakze niestety trzeba znalezc kompromis - jeszcze do zeszlej zimy kupilbym nie wezsze niz 185 bo do tej pory zima wygladala tak ze tronke popadalo ale raczej bylo slisko i mokro a sniegu malo - wtedy szersza opona jest lepsza bo sie nie slizgasz , lepiej sie hamuje lepiej rusza z miejsca itd , jednakze po zeszlej zimie kkiedy czesto nie bylo widac asfaltu przez snieg, a ludzie pod blokiem pokonywali 100 metrow w 30 minut stwierdzam ze dawac szerszej niz 175 tez nie ma sensu - w zeszlym roku mialem 155 ktore dostalem razem z autem i na tym kopnym sniegu dawaly rade swietnie (mimo ze bierznika bylo malo) jednak gdyby zima byla lagodniejsza i byloby wiecej sliskosci to pewnie nie bylbym tak zadowolony.
p.s. w tym roku kupie zapewne 175
175/65 lub 175/60 i będzie dobrze Szerszych nie ma co brać
kupeja_style
03-09-10, 11:25
ja mam 195/50/15 i też nie narzekam ;)
Przyjmuje się że o rozmiar węższe niż fabryczne Wysokość też może być o rozmiar większa to w zimie na muldach jest trochę lepszy komfort Pozdro
Ja mam 185/55/15 i tez nie narzekam w zimie :D a bede mial 195/45/16 ciekaw jestem jak to bedzie wygladac :D
185/60/14 jest nawet waska ale nie do konca mi tylek uratowaly. Ja mysle ze 175 bedzie ciut lepsza. Na lato mam 195 natomiast :)
U mnie w jest 185/60/14 i jeździ się całkiem przyjemnie, nie odczułem specjalnie pogorszenia prowadzenia jak to ktoś nade mną pisał :)
w jednym aucie mam zimowe 175/65/14 i zdecydowanie bardziej chwale sobie te drugie węższe mianowicie 165/75/13. Na zime polecam mniejsze kółko (wetdy większy bąbelek- profil) i węższą oponke. Nie zdażyło mi się zakopać a spoto jeżdzę
chudypiter
11-09-10, 21:11
Panowie, nie wiem gdzie ganiacie, ale np w Warszawie parę razy w zimie jest kopny śnieg na ulicach( większość czasu gania się na asfalcie, gdzie 185 jest ok)
Son - Goku
12-09-10, 10:56
każdy pisze i zachwala swój profil i szerokość opony.
A gdyby tak napisała osoba,która miała do czynienia więcej niż jedną opone. . .
każdy pisze i zachwala swój profil i szerokość opony.
A gdyby tak napisała osoba,która miała do czynienia więcej niż jedną opone. . .
Jak kupulem civica 6 lat temu dostałem w komplecie opony zimowe o rozmiarze 175 / 65 / 14 byly to opony marki Viking zimówki (jestem zapalonym narciarzem i praktycznie kazdy weekend w zimie to wyjazd na narty) Opony w tym rozmiarze zachowywały sie na sniegu rewelacyjnie nigdy sie nie zakopałem wjezdzalem pod kazda górke bez problemu. W zeszłym roku kupilem opony bf goodrich g force winter w rozmiarze 185 / 60 / 14( Skusiłem sie na te opony poniewaz mój znajomy takowe posiada w skodzie fabii -jego auto na tych gumkach idzie po sniegu jak szatan) Jakie było moje zdziwienie jak nie mogłem podjechac na tych kapciach pod górke pod która zawsze wjezdzałem bez problemu na wezszych vikingach. Reasumujac jezeli ktos jezdzi tylko po miescie w zimie kapcie 185 sa ok , natomiast jezeli czesto wybiera sie w gory gdzie warunki drogowe zima sa ciezsze niech kupuje mozliwie jak najwezsze kapcie :) POzdrawiam
ShiroiTokage
12-09-10, 13:29
A ja mam opony od ciągnika... nie wiem czy zauważyliście, ale posiadamy różne wersje i modele samochodów, czyli mają różną masse i rozłożenie ciężaru... cięższe auta lepiej jeżdżą na szerszych, a lekkie na węższych. Ważne też jest ciśnienie w oponach i sama opona i jej bieżnik.
Jedne lepiej się zachowują na mokrej nawierzchni a drugie w śniegu. http://www.autocentrum.pl/opony/test-opon-zimowych-195-65-r15-2008/
Uważam że każdy powinien znaleźć swój własny kompromis, bo każdy z nas mieszka gdzie indziej i jeździ innym modelem.
Dla mnie ważniejsza jest przyczepność.
A jak się zakopie na parkingu, to wyciągnę saperkę.:p
tą zime jezdzilem na 175/65/14 i byly stanowczo za szerokie, na tą zimę chociaz na przod planuje 155/xx/14 ale wiem ze ciezko mi bedzie dostac, albo nawet węzej...
Son - Goku
12-09-10, 15:29
Karas Dzięki za info.
ShiroiTokage
13-09-10, 20:59
tą zime jezdzilem na 175/65/14 i byly stanowczo za szerokie, na tą zimę chociaz na przod planuje 155/xx/14 ale wiem ze ciezko mi bedzie dostac, albo nawet węzej...
Jak zmienisz felgi to może nawet od malucha założysz :p pytanie tylko po co... opona ma sprawić aby samochód miał dobrą przyczepność. Jeśli drogowcy zimą śpią w twoich rejonach (jak pewnie wszędzie), albo masz długi dojazd do głównej szosy to kup sobie łańcuchy.
Sugeruje rozmiar od 155 do 175 max do lekkich samochodów. I skupić się na bieżniku.
I tu mam pytanie.. jakie opony dobrze odprowadzają wodę i błoto pośniegowe :confused:
nie, generalnie chodzi ze o lancuchow nie zaloze na zawody, typu kjs itp. ja osobiscie tą zime przejezdzilem na conti wintercontact, i wiem ze kolejne jakie kupie to tez wlasnie te.
ShiroiTokage
14-09-10, 10:49
No na zawodach to raczej opony dobierasz do trasy, a ja mam na myśli do jazdy codziennej (jaki wszyscy wypowiadający się). W rajdach gdzie jest śnieg i lód to możesz sobie oponki z kolcami założyć :p w Polsce to raczej nielegalne.
http://koszykopon.pl/blog/wp-content/uploads/2009/12/dl_tikka_uv.jpg
Ale by się na takich śmigało :o
legalne o ile w regulaminie zawodów masz zezwolenie na uzywanie kolców.
w kazdym razie jesli jezdzisz na glebokim sniegu, to im wezsze tym lepsze, tak wiec nie ma tu co dobierac...
ShiroiTokage
14-09-10, 20:09
oki... nie jeździłem na zawodach... nie znam się. Ale przyznasz że do HB nie ma sensu pakować mniejszych niż 155 (w trybie miejskim, ma się rozumieć).
Myślę że nie ma sensu wałkować tego tematu, sporo osób używa 175. Jak dla mnie temat zamknięty. :p
fakt nie ma sensu uzywac mniejszych, chociaz powiem ci ze jesli ta zima bedzie wygladac jak ostatnia, i polowe jej przejezdzilem szorując podloga o śnieg w srodku miasta, to jednak bedzie to madry pomysl walnac jak najwezsze jakie sie da :)
A wie ktoś może jaki termin użyteczności mają opony? Ile lat mogą mieć maksymalnie?
ShiroiTokage
15-09-10, 20:38
Słyszałem że guma traci właściwości po 4 latach. A w praktyce to wiadomo... :o
poszukaj sobie na:
http://www.auto-swiat.pl/
albo
http://www.oponeo.pl/ tu masz w hu... artykułów.
widzę że temat się rozkręcił. Co roku jak czytam takie tematy czuję że się zbliża zima :D
Mam u siebie włożyć opony 14 o profilu 65 czy 60? Bo wszędzie raczej piszecie 60. A jak dzwoniłem do hurtowni z oponami to mówił że raczej będą 65. Wolałbym dać 65 ale czy nie będzie mi licznika przekłamywać trochę?
no taaaa.. bo między profilem 60 a 65 przy wąskiej zimowej oponie to będzie taka różnica... :D
prawie żadna różnica jeżeli chodzi o przekłamanie na liczniku, bierz te które mają na stanie. ja bym wziął 65.
Masz tu kalkulator opon
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
Fajnie by było aby moderator tego działu taki kalkulator gdzies umiescil -przynajmniej kazdy by mogl sobie sam policzyc jakie gumki moze zalozyc aby mu nie przeklamywalo
Fajnie by było aby moderator tego działu taki kalkulator gdzies umiescil -przynajmniej kazdy by mogl sobie sam policzyc jakie gumki moze zalozyc aby mu nie przeklamywalo
Ta jasne, a po co i tak każdy sam to sobie założy nowy temat w tej sprawie.
http://www.rimsntires.com/specs.jsp
wg mnie najlepszy kalkulator - wszystko pisze co i jak...