Zobacz pełną wersję : Uszczelka w zacisku hamulcowym
Właśnie podarłem drugą uszczelkę więc czas zwrócić się o pomoc :D
Jakie macie sposoby na zamontowanie uszczelki znajdującej się między szczytem tłoczka a zaciskiem (chyba nazywa się ona przeciwkurzowa)?
Czy najpierw osadzić ją w zacisku a potem (jakimś cudem) próbować wsunąć przez nią tłoczek, czy inaczej?
Są jakieś "sposoby" na ten zabieg?
Dodam, że sprawa tyczy się tylnych zacisków gdzie tłoczek jest średnicy 30mm więc dodatkowo jest jeszcze "ciaśniej"...
Jak wszystko ładnie nasmarujesz pastą montażową do tłoczków, to wsadzasz ją na tłoczek ale jakby "wywleczoną" na drugą stronę, zakładasz od drugiej strony tłoczka niż jest wcięcie w nim. Mnie się tak udało samemu, za którymś razem poszło szybko, uszczelka sama wskoczyła w zacisk przy wkręcaniu (to był tylny, tam się wkręca tłoczek a nie wciska). Można też założyć najpierw na zacisk, a potem 2 osoby rozciągają gumę a Ty wkładasz tłoczek :)
ja tam ladnie wszystko nasmarowalem, potem uszczelka w zacisk, palcami jednej reki rozciagasz gume, druga wkladasz tloczek a jak juz masz gume zalozona na tloczku to wkrecasz i po sprawie ;)
***Marco***
01-09-10, 00:34
piroman X 2 ;)
fajnie, tylko chyba nie wszyscy pamietaja o tym, ze kolnierze uszczelniajace smaruje sie czym innym niz oringi. tak wiec.. smar do tloczkow tylko na oring wewnatrz zacisku, a reszte lekko pociagnac smarem/olejkiem silikonowym. zlozyc tak jak napisal piroman.
ja właśnie traktuję tą gumę smarem silikonowym.
trudno ją rozciągnąć... średnica otworu weń jest nie wiele większa od mojego palca (nie jestem jakmś shrekiem ale na pianinie też nie grywam... :cool:)
wez do pomocy kobiete , ja tak zrobilem i na 4 palce wszedl tloczek (uprzednio wlozony dozacisku) tylko u mnie to byl przod