PDA

Zobacz pełną wersję : łożysko na skrzyni, czy oporowe ? [EJ6]

golommbek
30-08-10, 22:06
Witam.
Ostatnio zauważyłem u siebie że jest różnica między pracą silnika przy naciśniętym sprzęgle, oraz przy pracy na luzie. Przy pracy na luzie, słychać wyraźnie łożysko, a przy naciśniętym sprzęgle jest cisza, doczytałem gdzieś, że to powinno być łożysko na skrzyni, ale wolę zaczerpnąć praktycznej, no i sprawdzonej informacji. Które to będzie łożysko ? No i jaka cena naprawy ?
Z góry dzięki :)

Cysiek
30-08-10, 22:30
Panie temat się ciągnie już sporo, szukaj - głośna praca silnika :)

suhy
30-08-10, 22:37
nie na tylko w skrzyni .
pada od 1 do 4 sztuk .(czasem sumią ju wszystkie jeśli ktoś o oleju zapomniał lub pierwsze łożysko sie rozpadło i poniewierają sie kawałki w środku.)
najczęściej pierwsze na wałku" sprzęgłowym" (cena od 39 do 80 pl zależy od tyu skrzyni )
cena zależy od warsztatu od 200 wyj/ włożenie 200 reperacja + części do 350/450+części

reaktor
30-08-10, 22:52
olej to chłopie nie opłaca się robić
Ja z tym jeżdze już 70 tys km
Jak sie posypie kupisz następną skrzynie

golommbek
30-08-10, 22:57
denerwuje mnie strasznie ten dźwięk, no i przy gaszeniu silnika bez sprzęgła słychać wyraźny stukot, a przy sprzęgle jest cisza.. :/

markotny
30-08-10, 22:57
Dokładnie jak wyżej....taniej cie wyjdzie zakup drugiej zdrowej skrzyni i jej wymiana razem z zalaniem jej świeżym MTFem lub alternatywnie zwykłym olejem silnikowym 10w40.

suhy
30-08-10, 23:02
tylko jak kupić tą zdrową he he .

reaktor
30-08-10, 23:13
ryzyk fizyk i tak wyjdzie taniej niż zakup maybacha , którego nagłośniejszym elementem w środku jest zegarek, kolega golommbek chyba uderza w ten segment komfortu:D

poszukaj skrzyni od kogoś sprawdzonego
ale pewnie większośc ma tą przypadłośc rożnica najwyżej w natęzeniu dzwięku

golommbek
31-08-10, 13:16
Mogło by być jak w maybachu, ale jeszcze jeden plus, że w Hondach zegarka nie słychać :D

a możecie mi jeszcze doradzić gdzie najtaniej kupić olej do skrzyni ? Bo zdecydowałem że na razie wleję sam olej i zobaczę jak to będzie :)
http://allegro.pl/olej-przekladniowy-mtf-94-texaco-oryginal-1-l-i1200820859.html - ten jest dobry ?

karmel
31-08-10, 15:00
NIE!!! KUPUJCIE MTF HONDA ORYGINALNY, ALBO POŁSYNTETYK 10W40!!!!!:mad::mad::mad::mad:

jest to pińcetny temat w którym ktoś pyta jaki olej wlać do skrzyni, opanujcie się ludzie...:mad:

golommbek
31-08-10, 15:41
spokojnie, rozpocząłem ten to chciałem tylko spytać. Dzięki za info karmel

przepraszam, już doczytałem, jak tylko znajdę "MTF Honda" to bez zastanowienia leję do skrzyni, a na dolewkę, jeżeli będzie potrzebna - 10W\40

skolopendra
31-08-10, 19:17
można jeszcze to lać do skrzyni :

http://www.amsoil.com/StoreFront/mtf.aspx

swojego czasu widziałem na alledrogo

teg
31-08-10, 22:06
O widzę Skolopendra temat na forum amerykańskim też prześledził ? :D Mnie stamtąd rozbroiła cena Honda MTF w Stanach, oni go używają chyba jako najgorszego oleju który można wlać, a jak kombinują to nie jak my co tańszego, tylko co lepszego :( Auuuaauć :(

suhy
31-08-10, 22:19
milion tematów olejowych ,ale nie każdy nie chce szukać tylko dostać podane na tacy .(tak jak ja :p )

albo MTF albo dobry syntetyczny olej do skrzyni .!! oleje silnikowe można używać do skrzyń , ale do nisko obciążonych a widząc stada sypiących sie skrzyń w civic-ko podobnych nie mogę zaliczyć ich do tej grupy .to raz a dwa , olej do silnika jest zupełnie inaczej skonstruowany niż do skrzyni .nie bedę tłumaczył co po co i jak .zainteresowani mogą znaleść w necie sporo fachowej literatury w tym temacie .

ukman
31-08-10, 22:32
golommbek - ja ci odpowiadam (mimo że wiem że taki temat już był, ale nie każe ci go szukać...), że to na pewno skrzynia. W mojej pierwszej D16Y7 była różnica midzy sprzęgłem wcisniętym, a nie. (miała wtedy 160000 km) i mechanicy mówli żeby sie nie przejmować, bo rzeczywiście nie było to bardzo głośne. A w mojej terazniejszej D16Y7 też to było tylko troszeczke głośniejesze, ale się tym nie przejmowałęm, ąz w ciągu paru miesięcy zrobiło się to tak głośne że az wstyd było zdejmować nogę ze sprzęgła i pewien mechanik powiedział ze to sprzęgo, a właściwie łożysko oporowe, jakiś czas póżniej sprzęgło robiło sie coraz miększe, aż padło całkiem więc wymieniłem całe sprzegło z łozyskiem, dociskiem itp. okazało się, że mogę jezdzić dalej ale ten hałas został bez zmian wtedy po skonsultowaniu się z innymi mechanikami było wiadomo że to łożysko w skrzyni pierwszego biegu czy coś takiego. Więc tez jestem na etapie kupna skrzyni. Dodam, że nie wiem czy ta skrzynia przyczyniła sie do rozlecenia się sprzęgła, i dodam jeszcze, że objawy miałem dokłądnie takie jak ty opisałęś, a oprucz tego kiedy przyspieszam na pierwszym biegu to po przekroczeniu ok. ( róznie to bywa) 3-4-5 tys obrotów, wyrażnie słychać dodatkowy metaliczny hałas rosnący równo z obrotami, dopuki nie wcisnę sprzęgła (Chłopaki się śmiali, że może mam jakiegos nowego Vteca :)) jesli tych objawów nie masz, to prawdopodobnie będziesz je miał. Poizdrawiam

golommbek
31-08-10, 23:06
Wiem że było dużo podobnych tematów i nie naumyślnie zrobiłem kolejny, jeszcze raz przepraszam za ten spam. To nie było celowe, bede pamiętał.
Ale wracając do tematu, to też jestem niemal pewny opinii ukman bo jak narazie objawy są identyczne, tylko nie słychać tego łożyska przy wyższych obrotach silnika. Ale jest jeszcze jedna przypadłość, chodzi o stukot przy wyłączaniu silnika, bez wciśniętego pedału sprzęgła. Tak jak by skrzynia miała luzy ? Więc wątpię że to łożysko oporowe. Zobaczymy co da wymiana oleju, jeżeli nic nie podziała, bedzie kolejny wydatek - nowa skrzynia. :( a jak bedzie to pewnie krótsza :D
Dzięki za wyrozumiałość.

ukman
31-08-10, 23:42
Golommbek - tyn tektem miałem zamiar ci pokazać, że ja (bez urazy dla nikogo) mam w nosie czy taki temat juz był czy nie. Dla mnie sprawa jest prosta - pada pytanie, ja znam na nie odpowiedz, więc od razu na nie odpowiadam i do głowy mi nie przychodzi zeby cię gdzieś odsyłać. No bo po to chuba jest ten klub i to forum. Ale może nie wiem, ze zakladając nowe tematy, cierpi na tym CKP lub strona www, lub serwer lub jeszcze jakies cos innego... jesli tak to sorry.
A wracajac do tematu to że przy gaszeniiu silnika jest ten dzwiek to normalne, nie wiem czy widziałes kiedys jak zachowuje sie koło zamachowe kiedy gasisz silnik. ale sprobuj zrobic taki eksperyment - na luzie powyłączaj radio, wszystkie dmuchawy i tp. i baaaaaaardzo powoli wciskaj skrzeglo a potem baaaaaaardzo bowoli puszczaj sprzeglo i słuchaj, ja mam dzwięk jakby metalowego, rozklekotanego wiatraka który się rozkreca kiedy puszczam sprzegło i jakby zwalnial az do zatrzymania się, kiedy wciskam sprzęgo. u mnie ten "wiatrak" słychac dokładnie kiedy sprzeglo jest w polowie wcisniete i kiedy wciskam, spuszczam itd. pozdro

misiek707
01-09-10, 00:37
Koledzy mam tą samą bolączkę w d16y7.... Ja nie wiem te skrzynie w tych silnikach sa jakies wadliwe czy co. Wyje jak cholera:D Czekam az sie rozleci. Bo koszt łożysk większy niz uzywanej dobrej skrzyni z np. z6

WaSSIL
01-09-10, 01:02
NIE!!! KUPUJCIE MTF HONDA ORYGINALNY, ALBO POŁSYNTETYK 10W40!!!!!:mad::mad::mad::mad:

jest to pińcetny temat w którym ktoś pyta jaki olej wlać do skrzyni, opanujcie się ludzie...:mad:

pińcet to ty chyba masz ciśnienia hehe ale w sumie słusznie bo temat wałkowany setki razy ;)

Koledzy mam tą samą bolączkę w d16y7.... Ja nie wiem te skrzynie w tych silnikach sa jakies wadliwe czy co. Wyje jak cholera:D Czekam az sie rozleci. Bo koszt łożysk większy niz uzywanej dobrej skrzyni z np. z6

no baaa Koszty ogarnięcia skrzyni żeby była jak nowa są horrendalne, więc najlepiej kupić sprawdzoną używkę lub jeździć na tej co masz aż padnie czego nie polecam bo odgłos takiej skrzyni to trochę obciach na mieście poza tym jak padnie w trasie to i stres niepotrzebny :)

karmel
01-09-10, 01:10
pińcet to ty chyba masz ciśnienia hehe ale w sumie słusznie bo temat wałkowany setki razy ;)

pińcet to taki rzeczownik niepoliczalny:o

skolopendra
01-09-10, 16:58
O widzę Skolopendra temat na forum amerykańskim też prześledził ?

ba:D

tommmmm
01-09-10, 18:25
.
pada od 1 do 4 sztuk
Mógłbyś powiedzieć które konkretnie?