Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z geometrią a opony

Westfield
30-08-10, 19:05
Sprawa przedstawia się następująco: zrobiłem ostatnio cukierki, po czym auto zaczęło znacząco znosić w prawo. Pojechałem ustawić zbieżność. Odebrałem auto i okazało się, że teraz samochód znosi w przeciwną stronę. Pojechałem z reklamacją, gość przejechał się ze mną i stwierdził, że faktycznie znosi, jednak po ponownym sprawdzeniu okazało się, że geometria jest w zupełności poprawna, a wręcz idealna. Zamienili koła miejscami na przedniej osi - dalej znosiło w lewo. Ostatecznie postawili diagnozę, że to wina opon, a konkretniej ich wewnętrznych zmian. Chodziło o pęknięcia tej metalowej siateczki wewnątrz, czy coś, w każdym razie zwalili na opony. A ja się zastanawiam, czy to prawda, bo nie widzi mi się wykładać ponad klocek na opony i usłyszeć, że jednak to nie to. Dodam, że jeśli ustawić kierownicę pod kątem, tak, aby koła jechały na wprost, to auto jedzie prosto. Opony mam chyba sześcioletnie, Michelin i Fulda. A warsztat to, często polecany na forum, AutoMax na Krzywoustego we Wrocławiu. Czy ktoś kompetentny mógłby wypowiedzieć się w tej spawie? Może macie godne polecenia punkty zajmujące się geometrią? Dzięki i pozdrawiam!

mirasek
31-08-10, 00:00
Dodam, że jeśli ustawić kierownicę pod kątem, tak, aby koła jechały na wprost, to auto jedzie prosto.!
Jeżeli puścisz kierownicę na równej drodze to jak jedzie?

Spróbuj zamienić stronami opony (lub koła, jeżeli bieżnik nie jest kierunkowy) ale tym razem z tyłu, bo ma to równie duże znaczenie jak z przodu.

MariuszR1
31-08-10, 15:16
Sprawa przedstawia się następująco: zrobiłem ostatnio cukierki, po czym auto zaczęło znacząco znosić w prawo. Pojechałem ustawić zbieżność. Odebrałem auto i okazało się, że teraz samochód znosi w przeciwną stronę. Pojechałem z reklamacją, gość przejechał się ze mną i stwierdził, że faktycznie znosi, jednak po ponownym sprawdzeniu okazało się, że geometria jest w zupełności poprawna, a wręcz idealna. Zamienili koła miejscami na przedniej osi - dalej znosiło w lewo. Ostatecznie ...

Miałem podobnie, po zrobieniu zawieszenia, założeniu nowych felg, pojechałem na zbieżność bo znosiło w lewo. 2 razy ustawiali i dalej znosiło. Zamieniłem koła przód z tyłem i jak ręką odjął. Te opony które były wcześniej na przodzie są trochę wyząbkowane i pewnie stąd to znoszenie. Pokombinuj najpierw z kołami, najlepiej załóż inny komplet i będzie jasne.

Westfield
01-09-10, 10:27
Dzięki, Panowie! Jeśli przestanie padać, to spróbuję pobawić się z kołami.

Lucas.FK2
01-09-10, 11:35
Bardzo możliwe,że oponki,w byłym aucie mojego ojca też tak znosiło,kupił dwie nówki i leciał równiutko.