Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stukanie prawe tylnie koło

kamil-wawa
30-08-10, 13:16
Przestudiowałem pare tematów na forum i do tej pory nie doszedłem co może stukać przy smiganiu przez nierówności. Obstawiałem cukierki ale są w ładnym stanie - nie popękane, mocowanie górne amortyzatora do budy chyba też raczej nie. Amortyzatory sprawdzali podczas przeglądu - tłumienie po równo i w normie( z tym że to że amorki są w normie nie znaczy że nie mogą stukać - tak mi się wydaje;) ) Obstawiam tuleje amortyzatora w wahaczu poprzecznym - patrzyłem z zewnątrz i wygląda ok - u brata jak rozsypała się podobna tuleja to aż guma zerwała sie z zewnętrznej tuleji - u mnie takie zjawisko nie występuje. Zastanawiam się też czy nie może coś latać w bębnie hamulcowym. Zjawisko stukania nasila sie jak napompuje opony do 2.5ATM jak jest troszke mniej ciut ciszej to słychać.

boro
30-08-10, 14:23
Ja też nie mogę zlokalizować podobnego stukania, ale obstawiam mocowanie amortyzatora.

teg
30-08-10, 14:49
Gumy górne amortyzatora można w miarę samemu sprawdzić, łapiesz ręką na górze a ktoś buja autem, ja tak wyczułem przednie a na szarpakach oczywiście nic nie wykryto. Potem to dla pewności potwierdziłem na innej stacji diagnostycznej, jak wjechałem na test amortyzatorów to było czuć luz ręką - ruszały się gumy.

Kamil-wawa a ile % mają te amortyzatory? Bo jak śledzę forum, to niektórym stukały kiedy miały np. 60%. Ogólnie ten test za wiele nie pokazuje.

EDIT: aha, wyjmij oczywiscie wszystko z bagażnika, tylną półkę, wymontuj kanapę - np. u mnie stukało mocowanie kanapy (te rolki w których się obraca przy składaniu) i mocowanie oparcia (zatrzask).

kamil-wawa
30-08-10, 22:29
Gumy górne amortyzatora można w miarę samemu sprawdzić, łapiesz ręką na górze a ktoś buja autem, ja tak wyczułem przednie a na szarpakach oczywiście nic nie wykryto. Potem to dla pewności potwierdziłem na innej stacji diagnostycznej, jak wjechałem na test amortyzatorów to było czuć luz ręką - ruszały się gumy.

czyli jeżeli podczas jazdy widac ze nakrętka od amortyzatora rusza sie to jest to złe zachownie ??

Kamil-wawa a ile % mają te amortyzatory? Bo jak śledzę forum, to niektórym stukały kiedy miały np. 60%. Ogólnie ten test za wiele nie pokazuje.

juz nie pamietam dokładnie ale około 75% czy jakoś tak ale tak jak ja napisałem wczesniej w/g mnie ten test za duzo nie pokazuje.

EDIT: aha, wyjmij oczywiscie wszystko z bagażnika, tylną półkę, wymontuj kanapę - np. u mnie stukało mocowanie kanapy (te rolki w których się obraca przy składaniu) i mocowanie oparcia (zatrzask).

to zrobilem na poczatku - mam kombi wiec pólki nie mam, kanapy zmienialem na pólskóry i na obu kompletach stukało.

Nevada
04-09-10, 13:12
u mnie stukał tylny stabilzator w tulei mocującej- po wumianie tulejek ustało- stabik mam dołożony z MB6