Zobacz pełną wersję : Stukanie prawe tylnie koło
kamil-wawa
30-08-10, 13:16
Przestudiowałem pare tematów na forum i do tej pory nie doszedłem co może stukać przy smiganiu przez nierówności. Obstawiałem cukierki ale są w ładnym stanie - nie popękane, mocowanie górne amortyzatora do budy chyba też raczej nie. Amortyzatory sprawdzali podczas przeglądu - tłumienie po równo i w normie( z tym że to że amorki są w normie nie znaczy że nie mogą stukać - tak mi się wydaje;) ) Obstawiam tuleje amortyzatora w wahaczu poprzecznym - patrzyłem z zewnątrz i wygląda ok - u brata jak rozsypała się podobna tuleja to aż guma zerwała sie z zewnętrznej tuleji - u mnie takie zjawisko nie występuje. Zastanawiam się też czy nie może coś latać w bębnie hamulcowym. Zjawisko stukania nasila sie jak napompuje opony do 2.5ATM jak jest troszke mniej ciut ciszej to słychać.
Ja też nie mogę zlokalizować podobnego stukania, ale obstawiam mocowanie amortyzatora.
Gumy górne amortyzatora można w miarę samemu sprawdzić, łapiesz ręką na górze a ktoś buja autem, ja tak wyczułem przednie a na szarpakach oczywiście nic nie wykryto. Potem to dla pewności potwierdziłem na innej stacji diagnostycznej, jak wjechałem na test amortyzatorów to było czuć luz ręką - ruszały się gumy.
Kamil-wawa a ile % mają te amortyzatory? Bo jak śledzę forum, to niektórym stukały kiedy miały np. 60%. Ogólnie ten test za wiele nie pokazuje.
EDIT: aha, wyjmij oczywiscie wszystko z bagażnika, tylną półkę, wymontuj kanapę - np. u mnie stukało mocowanie kanapy (te rolki w których się obraca przy składaniu) i mocowanie oparcia (zatrzask).
kamil-wawa
30-08-10, 22:29
Gumy górne amortyzatora można w miarę samemu sprawdzić, łapiesz ręką na górze a ktoś buja autem, ja tak wyczułem przednie a na szarpakach oczywiście nic nie wykryto. Potem to dla pewności potwierdziłem na innej stacji diagnostycznej, jak wjechałem na test amortyzatorów to było czuć luz ręką - ruszały się gumy.
czyli jeżeli podczas jazdy widac ze nakrętka od amortyzatora rusza sie to jest to złe zachownie ??
Kamil-wawa a ile % mają te amortyzatory? Bo jak śledzę forum, to niektórym stukały kiedy miały np. 60%. Ogólnie ten test za wiele nie pokazuje.
juz nie pamietam dokładnie ale około 75% czy jakoś tak ale tak jak ja napisałem wczesniej w/g mnie ten test za duzo nie pokazuje.
EDIT: aha, wyjmij oczywiscie wszystko z bagażnika, tylną półkę, wymontuj kanapę - np. u mnie stukało mocowanie kanapy (te rolki w których się obraca przy składaniu) i mocowanie oparcia (zatrzask).
to zrobilem na poczatku - mam kombi wiec pólki nie mam, kanapy zmienialem na pólskóry i na obu kompletach stukało.
u mnie stukał tylny stabilzator w tulei mocującej- po wumianie tulejek ustało- stabik mam dołożony z MB6