Zobacz pełną wersję : problem z ABS'em
witam
mam problem z ABS'em. kontrolka zapala sie i po uruchomieniu gasnie, wiec ok, sam ABS rowniez sie dziala, ale zaraz po ruszeniu (po uruchomieniu silnika) slychac jakis dzwiek z przodu (wycie?) przez chwile, a pozniej ten dzwiek rowniez wystepuje w przypadku zalaczenia sie ABS'u w trakcie hamowania. sam ABS dziala prawidlowo (pedal hamulca odbija), jednak ten dzwiek jest zastanawiajacy. kontrolka nigdy sie nie zapalila w trakcie jazdy. poza tym zrobilem samodiagnostyke, ktora po skasowaniu starych bledow nic nie wykazala (0 bledow). orientuje sie ktos co to moze byc i jaka moze byc tego przyczyna?
To wycie to prawdopodobnie pompa ABS'u. U mnie (5D, anglik) tez to wystepuje, ale do konca nie jestem przekonany, czy tak czesto powinno sie to odbywac. U Was tez tak czesto pompa sie uruchamia jak u przedmowcy? Mi w ASO powiedzieli, ze tak ma byc i zeby ABS caly czas mial nominalne cisnienie (byl gotowy do dzialania), to pompa musi co jakis czas to cisnienie uzupelniac. Jest to logiczne szczegolnie u Ciebie, gdy pompa wlacza sie w czasie pracy ABS'u. U mnie wlacza sie nawet gdy ABS nie pracuje (co kilka minut), a przy tym wywala mi bleda, ze jest spadek cisnienia w obwodzie, wiec ja mam cos ze szczelnoscia jeszcze nie tak lub z jakims zaworem zwrotnym jak wyczytalem w manualu). Wiec jak u Ciebie jest zero bledow, to nie masz sie chyba czym przejmowac.
Wspomne tylko ze mi kilka razy pompa zawyla jak na postoju rozladowalem dosc mocno akumulator w zime
dzieki za odpowiedzi. pompa brzmi sensownie, fakt ABS dziala bez zarzutu, ale dzwiek ten towarzyszy kazdemu jego uruchomieniu, wiec jest to troche denerwujace, tym bardziej, ze nie wykazywane sa zadne bledy. druga sprawa, to to, ze akumulator jest sredni, nie "kreci" zbyt pewnie i cos w tym moze byc, chociaz w koncu podczas jazdy jest przeciez ladowanie, hmm.. moze uda mi sie zrobic jakas podmiane aku do sprawdzenia i moze wtedy cos sie wiecej wyjasni. mialem wczesniej do czynienia z ABS'em, ale z taka sytuacja sie nie spotkalem. jesli to kwestia tej pompy, to nie jest to moze oznaka, ze pada albo ze cos jej po prostu dolega?
nie jest to moze oznaka, ze pada albo ze cos jej po prostu dolega?
nie, to normalny objaw
[ Dodano: Wto 14 Lis, 2006 ]
a pozniej ten dzwiek rowniez wystepuje w przypadku zalaczenia sie ABS'u w trakcie hamowania
tak ma być
ok, dzieki, ale naprawde wam wszystkim ta pompa ABS tak wyje? :) da sie cos z tym zrobic?
wiem, ze temat stary ale u mnie w del sol vti rowniez slychac ta pompe, dziwne,ze tak czesto sie laduje, nigdy w innym aucie tego nie mialem....
od czego to zalezy?
u mnie wystepuje to tylko poczas pierwszego zapłonu silnika (porannego np.)