Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Słabe hamulce?

bowwer
12-11-06, 21:33
Witam mam pytanie mam honde od 1993r 75km 1.3. I chce sie upewnic czy to normalne czy cos jest nie tak... jak chce hamowac pedał musze dosc głeboko wcisnąć by zacząl chwytać no i jak chciałem sprawdzic hamulce chciałem zablokowac kola to sie nie dało auto hamowalo mocno ale nie na poslizgu a hamulec miałem bardzo mocno wcisniety.... prosze o opinie.... dzięki.

SACZI
12-11-06, 21:45
Wizyta u mechanika będzie najodpowiedniejszym wyjściem.

Furious
13-11-06, 07:17
moze nie masz plynu/moze skonczyly sie klocki/ moze tarcze

wieshaq
13-11-06, 07:54
byc moze masz zapowietrzony uklad lub pompka nie trzyma cisnienia. wizyta u mechanika w celu sprawdzenia i nic cie od tego nie uratuje

pzdr

woytaz
13-11-06, 15:40
tak jak wyzej, odpowietrzyc uklad...
ewentualnie sprawdzic czy oba cylinderki dzialaja poprawnie

wieshaq
21-02-07, 21:10
wroce do tego tematu bo u mnie tez nie jest najlepiej. plyn klocki nowe. odpowietrzony za kazdym razem jak trzeba

uszczelki na pompce mialem zuzyte (brudny plyn i slabe hamowanie. tyl prawie wcale)

zestaw naprawczy nie dal efektu wrecz pompka nie trzymala wogole :) brawo producent!!!

zmienilem pompke. tylna sekcja trzyma lepiej. zaczely sie odrdzewiac tarcze :) ale pedal lapie na samym dole. jak docisne to kola zblokuje ale lapie na nisko..

jaka jeszcze moze byc przyczyna??? bo nie wydaje mi sie zeby kolejna pompka byla uszkodzona.

serwo chyba nie ma tu wplywu

pozdro mam nadzieje ze znajda sie jakies sugestie

xms
23-02-07, 08:07
na przeglądzie doradzili wymiane tylnych klocków bo słabe, zrobiłem jak polecili i hamulce wiele się nie zmieniły. Było już o tym pisane że hanki mają nie za tęgie hamulce. Co prawda ja mam wszystkie tarcze i ABS (ale nie zawsze działa) w każdym razie kilka razy brałem siostry cieniasa i tam hamulce żyleta, potem jak wsiadłem do swojej D14A2 to myślałem że coś popsułem bo łapały dopiero przy podłodze. Ale myśle że to taki urok Hond.

Furious
23-02-07, 08:22
Cienias troche mniej wazy przez co hamulce ma wydajniejsze :)

cvc d15
23-02-07, 09:17
s
serwo chyba nie ma tu wplywu
na bank nie, jakby zdechło to nie wcisnąłbyś pedału do końca ;) Przy bębnach z tyłu warto porządnie wyregulować szczęki, duża szczelina bęben/szczęka - pompa ma duży skok

wieshaq
23-02-07, 09:19
w moim przypadku sa tarcze.. powoli sie przyzwyczajam do tego skoku ale jakos mi to nie daje spokoju ;)