Zobacz pełną wersję : Problem z kontrolką od świateł długich
Mam pewien problem z kontrolką od świateł długich, problem polega na tym że przepaliła mi sie kostka od świateł. przeważnie pomagało to, że ją dociskałem i jakoś chulało. za którymś razem to nie pomogło i zaczeła mi lekko swiecić kontrolka od świateł dlugich, tak jak by jakieś zwarcie zrobiło, ta kostka praktycznie cała juz stopiona była. wymieniłem kostki lecz problem nie zniknął.
z pozdrowieniami dla Jacente
A jakie to są zegary? Czyli kontrolka świeci własnym światłem czy inne żarówki świecą jaśniej i poświata przebija jakoś na tą od długich?
Musiałeś mieć niezłe zwarcie skoro stopiła się kostka. Możliwe że płytka PCB od tego zwarcia w zegarach się gdzieś uszkodziła i stąd to świecenie. Nieraz takich zwarć nie da się nawet dostrzec gołym okiem zależy jak są ścieżki poukładane. Poza tym lekkim świeceniem wszystko działa normalnie? Musisz poszukać zwarcia bo samo z siebie nie może świecić.
Również pozdrawiam :D
akurat w zegarach sa tak grube sciezki i tak daleko od siebie ze to odrazu widac.
to są zwykłe seryjne zegary. poprostu jak mam światła krótkie to kontrolka od dlugich świeci lekko a jak mam dlugie to tak jak powinna. nawet ta kostka była jakimś smarem uwalona. więc musiałem wymienic.
klakier665
31-08-10, 07:44
pomyliłeś prawdopodobnie kable przy podpinaniu kostki. Przyznam, że też tak raz zrobilem i kontrolka od długich sie świeciła cały czas.
ale jesli bym pomylilem, co przyznam sie ze to juz zrobilem to na krotkich jedno światlo mi dzialalo krotkie a jedno dlugie i na odwrot. juz to poprawilem i nadal tak sie swieci. a jesli bym reset kompa zrobil?
klakier665
31-08-10, 09:38
reset raczej nic nie da bo musi gdzieś być zwarcie. Sprawdz dokladnie jeszcze raz czy kable gdzieś się nie stykają w kostce, pozamieniaj żarówki i powinno pomóc.
Albo żle piny ułożyłeś w kostkach albo zarówka się przepaliła i robi zwarcie.
Przerabiałem już temat :)
Mariusz2984
25-03-11, 21:56
Mateusz, znalazłeś może to przywarcie? mam dokładnie tak samo jak ty co po części już opisałem w innym wątku:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?86632-problem-z-kontrtolka-od-swiatel-dlugich&p=1289571#post1289571
Sprawdź masę!
Ja źle podpiąłem masę i miałem to samo :)
Mariusz2984
25-03-11, 22:09
no właśnie przypalał mi się ten środkowy przewód który w poziomie był - tak na 95% to masa mi sie przepalała.
rozumiem, że brtakuje tej masy i wówczas prądy inaczej się rozchodza i to powoduje jakieś takie zapalanie się?
jutro miernikiem sprawdze ten masowy przewód czy ma przejście do masy silnika. ddziekuje
Mariusz2984
26-03-11, 13:46
lampa - lewy przód
na wyłączonym silniku pomiedzy wszystkimi złączkami we wtyczce jest około 1,5ohma. po włączeniu pozycyjnych na lewej złączce (zewnetrzna - patrzac z siedzenia kierowcy) pojawia się 12v, środkowa to masa, a ta prawa od środka samochodu ma 1v.
po właczeniu długich na lewej jest -1v, a na prawej -12v.
ja mam to samo ale u mnie o działą na zasadzie trybu awaryjnegi
jak jedno dzienne przestaje świecić to wtedy ( zapla sie lekko kontrolka od długich
jak wysiąda oba to wtedy śwaitła automatycznie przełączają sie na długie
Mariusz2984
28-03-11, 20:00
Dałbym sobie rękę obciąć, że wtyczke przelutowałem dokładnie tak jak oryginalna, ale okazało się, że masa nie jest na tym płaskim środkowym styku, tylko na tym lewym od strony koła - po przełozeniu wszystko ok.
Teraz nie dojdę już do tego, ale podejrzewam, że może jakoś mi się kable przekręciły w tej czarnej fabrycznej wtyczce i to mnie zmyliło.