Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czuję spaliny w komorze silnika ?

mutaba
12-11-06, 00:14
witam
dzisiaj po odpaleniu auta podniosłem maskę i poczułem zapach spalin tam gdzie jest bagnet do sprawdzania oleju - zapach był najbardziej intensywny.
Sprawdzałem z lewej strony od filtra powietrza i z prawej od wlewu do spryskiwaczy i tam nic nie "wyczułem" ... :P
Co to może być ? To chyba nie jest normalne - jesli ktoś miał podobną sutuację to proszę o informację jaka może być tego przyczyna że tak czuć spaliny ... :? coś nie tak z kolektorem wydechowym ?

marcin EZG
12-11-06, 07:52
widocznie masz wydmuchnietą uszczelke pod kolektorem wydechowym,najlepiej zdejmij oslone z kolektora i sproboj zaobserwowac skad wydziela sie dym

sunseeker1
12-11-06, 12:16
witam
dzisiaj po odpaleniu auta podniosłem maskę i poczułem zapach spalin tam gdzie jest bagnet do sprawdzania oleju - zapach był najbardziej intensywny.
Sprawdzałem z lewej strony od filtra powietrza i z prawej od wlewu do spryskiwaczy i tam nic nie "wyczułem" ... :P
Co to może być ? To chyba nie jest normalne - jesli ktoś miał podobną sutuację to proszę o informację jaka może być tego przyczyna że tak czuć spaliny ... :? coś nie tak z kolektorem wydechowym ?

zdejmij osłone kolektora (dwie śruby) i popatrz.. u mnie w okolicach sondy kolektor (odlew) był pęknięty, ale dało sie pospawać w minutke. Warto zlukać na uszczelki łączące el. wydechu, kata itp. pomocne w obczajaniu z kąd idą spaliny jest zatkanie końcówki rury mokrą szmatą. (ale to dego przydatne sa 2 osoby)
powodzenia!

murgrabia
12-11-06, 16:55
albo pęknięty kolektor ja tak miałem

mutaba
13-11-06, 10:53
A orientujecie się ile może mnie kosztować ew. wymiana kolektora lub samej uszczelki ?

havok
13-11-06, 12:21
Robocizna? 50-100 PLN.

mutaba
17-11-06, 00:33
oglądnąłem dokładnie jeszcze raz silnik i wyczułem że spaliny uchodzą przy sondzie lambda (czuć najintensywniej a jak przyłożę rękę albo palec to czuje jak "dmuchają" spaliny)jaka może być tego przyczyna = uszczelka... ? co w takim przypadku zrobić?
czy gdybym chciał odkręcić osłonę żeby dostać sie do kolektora a tym samym wykręcić lambdę to po ponownym jej zamontowaniu musze robic restart kompa ?