Zobacz pełną wersję : kolektory wydechowy do D14Z1
Planuję wymianę kolektora wydechowego w moim D14Z1 i w związku z tym mam kilka pytań:
01. Co będzie lepiej: 4-2-1 czy 4-1 ? Ale taki, który będzie pasował w miejsce seryjnego bez przeróbek dalszych części układu. Czy takie istnieją ?
02. Chciałbym na obecną chwilę wymienić tylko kolektor, bez innych modyfikacji układu wydechowego. Czy ma to w ogóle sens ?
03. Czy wymieniając kolektor z seryjnego na 4-2-1 lub 4-1 przy obniżonym zawieszeniu o około 30 mm (informacja z brief'u) nie okaże się, że będę min zahaczał o leżących policjantów itp. ? Felgi: 7,5"J15H2, opony: 195/50R15.
04. Jakich producentów polecacie, a jakich nie ? Nie chcę robić tej operacji najtańszym kosztem, a później mieć z tego powodu problemy, ale nie chcę też bez sensu przepłacać.
Może moje pytania, część lub wszystkie, wydadzą się komuś bez sensu, a odpowiedzi na nie oczywiste, ale nie znam się na tyle, żebym sam mógł ten temat jakoś sensownie ogarnąć.
Liczę na rzeczową pomoc i wyczerpujące odpowiedzi.
Z góry bardzo dziękuję.
Jak nie masz katalizatora na swoim starym kolektorze tylko dopiero za, to podejdzie Ci każdy kolektor dedykowany do Dserii, najtaniej i pewnie najlepiej będzie kupić kolektor z d16z6, jak sie dobrze rozglądniesz to zamkniesz się w 100-150 zł. Kolektor z Z6 będzie "wisiał" na takiej samej wysokości jak seryjny, problemów żadnych z leżącymi policjantami nie będzie. Jeśli masz katalizator na swoim obecnym kolektorze to już są schody, bo trzeba emulator 2 sondy... Mowa oczywiscie o kolektorze 4-2-1. Wymiana samego kolektora ma sens, poprawia się dolna część charakterystyki silnika, przynajmniej ja zauważyłem poprawe:o
Bardzo dziękuję za odpowiedź i czekam na opinie innych użytkowników.
W tym silniku a ja taki mam i tez robiłem u siebie wydech wymiana kolektora bardzo malo ci cos da bo za kolektorem jest katalizator wypadało by go wywalic !! co za tym idzie jest w nim 2 sonda trzeba zastosować emulator w tedy poczujesz duza różnice bo jak wymienisz sam kolektor to ledwo co poczujesz.
W tym silniku a ja taki mam i tez robiłem u siebie wydech wymiana kolektora bardzo malo ci cos da bo za kolektorem jest katalizator wypadało by go wywalic !! co za tym idzie jest w nim 2 sonda trzeba zastosować emulator w tedy poczujesz duza różnice bo jak wymienisz sam kolektor to ledwo co poczujesz.
Temat ewentualnego wyrzucenia katalizatora, będzie brany pod uwagę, ale nie na obecną chwilę. Jest, działa i na razie tak zostanie.
Na razie chciałbym się skupić tylko na kolektorze i uzyskać jak najbardziej konkretne odpowiedzi na moje pytania.
Dziękuję za kolejną odpowiedź i czekam na dalsze.
Planuję wymianę kolektora wydechowego w moim D14Z1 i w związku z tym mam kilka pytań:
03. Czy wymieniając kolektor z seryjnego na 4-2-1 lub 4-1 przy obniżonym zawieszeniu o około 30 mm (informacja z brief'u) nie okaże się, że będę min zahaczał o leżących policjantów itp. ? Felgi: 7,5"J15H2, opony: 195/50R15.
04. Jakich producentów polecacie, a jakich nie ? Nie chcę robić tej operacji najtańszym kosztem, a później mieć z tego powodu problemy, ale nie chcę też bez sensu przepłacać.
3 nie bedziesz zahaczał
4 producentów zabardzo nie ma do D serii kup ebajowy lub z D16Z6
skolopendra
29-08-10, 16:47
Jakich producentów polecacie,
APEXi
'Bisimoto
Comptech
DC Sports
Genie
Greddy
Hedman
HP Racing
Holley
JG Edelbrock
Kamikaze
Landspeed
Pacesetter
Ractive (Toucan)
SMSP
Spoon Sports
Stillen
T1R
innych nie polecam :)
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi i poproszę o jeszcze.
JESZCZE JESZCZE!
ja tez sie przylaczam, wiedzy nigdy za duzo:)
CO chcecie wiedzieć jeszcze?
za duzo juz nie ma wiedzy na ten temat do D serii NIe opłaca sie kupować markowych bo wydatek kasy a porównanie z ebayowym to tak mala różnica ze szkoda kasy.
Sa jedynie jeszcze 2 rodzaje ebayowych chodzi o wymiary rur wewnątrz w czesci 4-2 niepamietam ile juz powinny mieć ale maja byc jak największe:) cos koloo ponad 42mm na 37mm niech mnie ktos poprawi bo miałem juz 3 kolektory rozne ale nie pamietam wymiarów