Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : konfiguracja Staga do Hani d14z6 opinie i rady?!

megik06
27-08-10, 20:21
Witam
Firma montująca lpg zaproponowała mi instalację stag 300plus z reduktorem alaska alaska AP09 nie wiem jaka listwa i wtryski?! Oczywiście nie lubię lipy i zacząłem studiować temat,bo instalacja ma być inwestycją na plus,a nie koszmarem...Chciałbym by forumowicze fachowo podzielili się opiniami na temat staga i ewentualnie konfiguracji.może ktoś dopisze swoją opinię na temat warsztatu,w którym zamierzam montować instalacje... www.autogaz.swidnica.pl to ling do tego zakładu.
Jeżeli chodzi o elementy instalacji to stag 300 to ponoć polski świetny komputer z wieloma ustawieniami.Do tego potrzeba reduktora,polecany jest np.Magica III lub Zavoli zeta S.Jeśli chodzi o wtryskiwacze to Hana2000 lub troszkę tańsze magic jety.Może ktoś ma jeszcze jakieś inne cenne rady a propo instalacji lpg,które przed jej założeniem mogą mi pomóc?!Czy na przykład macie zestaw do lubryfikacja zaworów flashlube i czy montarz tego specyfiku na pewno ma sens?I jeszcze jedno,co myślicie o świecach do gazu i czy ktoś z Was ma irydowe świece zapłonowe i co może o nich powiedzieć?
dziękuje..:)

szczechu
27-08-10, 23:38
Witaj,
Mam hondę z 2003 silnik D16V1, gaz założyłem gdy na liczniku miałem 80000 km. Przejechałem już 30000 km i odpukać nic się nie dzieje. Sterownik stag4, reduktor alaska, wtryski (choc jak niektórzy piszą elektro zawory:)) Valtec 3 ohm czerwone (polecają do tego silnika listwę matrix hd344 - jak się skończą valteki to założę matrixa). Możesz wejść też na lpg-forum.pl tam na pewno ci doradzą.
Nie zauważyłem spadku mocy (chociaż na hamowni nie porównywałem), a zużycie paliwa w mieście ok 8,5- 9l, na trasie 100-120km/h spalanie ok 7,8-8,0l, 140-160 km/h ok 8,7l. Po mieście w lato z klimą ok 8,7-9l wiec pali też niedużo. Założona lubryfikacja (gazownik polecił - nie znam się więc posłuchałem).
Co do użytkowania postępuję wg instrukcji co 10000 km przegląd i co 5000 km jazda 100 km na benzynie. Check engine raz mi się zaświecił jak zatankowałem na Auchan - później tankowanie na Bp i kontrolka zgasła (jednym słowem złe paliwo).
Co do świec mam polecane hondowskie NGK i żadnych problemów. Jedyne co zrobię to skrócę przeglądy pomiędzy regulacją zaworów z 40000 km na 30000km.

megik06
30-08-10, 15:24
Witam ponownie
Troszkę wiedzy nabyłem i zestaw,który montuje to Zestaw: STAG 300+ , reduktor Zavoli S ,wtryskiwacze Magic ,listwa valtek 3om.napiszę relację jak wszystko działa po zamontowaniu.

OSCAR
30-08-10, 17:52
Witam ponownie
Troszkę wiedzy nabyłem i zestaw,który montuje to Zestaw: STAG 300+ , reduktor Zavoli S ,wtryskiwacze Magic ,listwa valtek 3om.napiszę relację jak wszystko działa po zamontowaniu.

albo magic jet albo valtek 3ohmy ;)
a tak na serio jak chcesz dobre wtryski to matrix hd344 albo hana h2000 czerwone, na inne bedziesz psioczyl predzej czy pozniej. Reszta zestawu dobra.

megik06
30-08-10, 20:24
spoko,widzę,że troszkę się znasz...właściciel autogazu a propo wtryskiwaczy(tej całej listwy napisał mi coś takiego
"Nie montujemy reduktorów czeskich Magic gdyż są bardzo awaryjne,i o mniejszej mocy niż podaje producent( trzecie wydanie Magic III jest ponoć pozbawiony wad,ale jeszcze czekamy aż troszkę popracują i zobaczymy faktyczną ich żywotnosc ) . Nie montujemy też Koreanskich podróbek wtryskiwaczy Kehin o pięknej nazwie Hana 2000 , gdyż też jeszcze nikt nie zna faktycznej ich żywotnosci(na rynku od niedawna) Montujemy listwy wtryskowe Valtek 3 Om sprawdzone , z gwarancją ponad 100 000km , ewentualny zestaw naprawczy to jedynie 32zł , koszt nowej 135 zł .A wiadomo że gaz w Polsce jest niestety zabrudzony i nie warto montować drogich wtryskiwaczy bez możliwosci ich regeneracji (kehin,hana200,brc,matrix, itd) Na życzenie klienta montujemy też wtryskiwacze Magic ( wzrost ceny brutto o 50 zł"

skoro odpisuje na zapytanie regularnie to raczej jest godny zaufania i posiada wiedzę...cena tego zestawu to 2300zł,więc dość przystępnie...

wydaje mi się,że po dłuższej lekturze forum faktycznie ma rację...poza tym zastanawia mnie ten stag 300,bo wiem,że dla aut po 1999 montowany jest stag 400 bodaj,nowsza wersja

OSCAR
31-08-10, 07:21
skoro odpisuje na zapytanie regularnie to raczej jest godny zaufania i posiada wiedzę...cena tego zestawu to 2300zł,więc dość przystępnie...
tak rzeczywiscie to jest argument, chce zarobic to musi odpowiadac. Po roku jazdy powiesz czy jest godny zaufania czy przy jakims problemach juz po instalacji i zebraniu kasy nie odesle cie na drzewo.

wydaje mi się,że po dłuższej lekturze forum faktycznie ma rację...poza tym zastanawia mnie ten stag 300,bo wiem,że dla aut po 1999 montowany jest stag 400 bodaj,nowsza wersja

nie ma racji, chyba ze ci da na pismie ze daje ci 100tys.gwarancji na valteka :) ale to nie zmienia faktu, ze nie sa to odpowiedznie "wtryski" (elektrozaworki) to twojego auta. 3ohmowe odpadaja, sa za wolne a 1ohmowe maja cholernie krotka trwalosc. 10-15tys. i zaczynaja sie problemy w najmniej oczekiwanym momencie, a gaziarz bedzie mial full roboty i nie znajdzie czasu zeby je zregenerowac albo wymienic - tak najczesciej bywa.
Masz 1.4 mocy nie za wiele i oczywiscie auto bedzie jezdzilo na valdkach, ale nie oczekuj cudow i licz sie z problemami z obrotami i moca na gorze po paru tys.
Doplata 50pln do matrixa czy hany to jak za darmo, bralbym w ciemno matrixa.

Nie ma czegos takiego jak stag 400 ani nowszej wersji.
Do twojego auta nawet nie potrzeba plusa, wystarczy tani stag4 i bedzie dobrze. Nastepna wersja to stag300plus i stag300premium.
Po zainstalowaniu lpg zarzuc zdjecia z montazu instalki.

powodzenia

megik06
31-08-10, 15:03
dzięki,na pewno zrobię zrzuty