PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Zlacze CN2 - co robie nie tak

haste
27-08-10, 19:33
WItam,

Mam w moim ECU P28 (juz po przerobieniu, strojeniu) ladnie przygotowane CN2. Dzis z nudow chcialem podlaczyc sie do kompa (zrobic beckup map itp) ale poleglem przy tescie polaczenia ECU CN2 <-> KOMP RS232.
Staram sie zestawic polaczenie przy pomocy tego kabla: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1177104078
Jednak jak widac ten ma tylko 3 kabelki GND, TX i RX -bez 5V jak to jest na CN2.
Podlaczajac tak jak w/g schematu ECU:
1 pin ECU GN -> GN na kabelku
2 pin ECU RX > TX na kabelku
3 pin zostawilem wolny
4 pin ECU TX -> RX na kabelku
W tej konfiguracji HT poza znaczkami UUUUUUU nic nie pokazal.
Jak w kabelku zamienilem TX z RX to juz np. przy wlaczeniu sie wentylatowa chlodnicy cieczy pojawilu sie krzaczki: ®®ÇÇÎ>Ç~Ç΀ÇÇÇǾÇήÇÎÎ
Calosc z HT wygladala tak (UUUUU to prze przepieciem)
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU UUUUUUUUUUUUUU þþþòòêþþþêþþþþ
þêòþþþêþþþõêþþþê ~ ?þþþõþþþþùþþ êùþþÖþþù ùþòêòþþòþþþ þòþòòþþþþòþþþþþþêòêþþùþþþþ
òþþóõþþþþùòþþõ þõþòþþ ùþòþòþÇþþþê òòùþþòõþþþ þõ êòêòêþþþþþ õþòþòòòþþþþù þþòòþòþõ
þþþõþþþþþðþ þþ þþòþþþ þþ êòþêþõþþþòþùùþ òþþþêþþùþõ òþþõþþþ þþõþþùþþêùþõþþþþþ þþ
þêõùþ þ õþþõþõþ þòþþõþþþ êòþ òþêþþêùþ þêùÎήÇήçþþþþþòõòþòþ þþþþþþõõþþþõþòþêþ~
®®ÇÇÎ>Ç~Ç΀ÇÇÇǾÇήÇÎÎêþò þþþþõóùþþòêþþêþþþþ þòþòþ þþþþòþþþõþòþþþê þþþùõþþþþêþ

I teraz sie zastanawiam, czy kabel jest nie ten, czy musze do gniazda CN2, pinu 3 podac napiecie +5V (np. z USB) - nie wiem czy 5V jest in czy out (do zasilania modulu TTL) bo skopal mi sie miernik, a nie chce podac 5V jesli to jest out :). Czy moze jeszcze cos zle robie.
Polaczenie testowalem (ten test z opcji) takze przez CROME 1.5.5 - ale nie mogl sie polaczyc.
Za wszelkie sugestie bede wdzieczny.

piroman
27-08-10, 19:41
Dobrze rozumiem ¿e HT ozn. tutaj HyperTerminal :confused: Je¶li tak to tamtedy nic nie odczytasz
W mapie musisz miec dodan± opcje dataloggingu ¿eby siê po³±czyæ np cromem czy innym programem

haste
27-08-10, 20:06
Dobrze rozumiem ¿e HT ozn. tutaj HyperTerminal :confused: Je¶li tak to tamtedy nic nie odczytasz
W mapie musisz miec dodan± opcje dataloggingu ¿eby siê po³±czyæ np cromem czy innym programem
Tak...HT tu Hyperterminal - uzylem go zeby sprawdzic czy cokolwiek idzie z ECU po CN2 do Laptopa.

Mam nadzieje ze opcja Dataloggingu byla dograna do map - przynajmniej widzialem ze dane (stan czujnikow, obciazenie wtryskow itp) byly zrzucane online podczas strojenia.
A zeby odczytac mapy (tak zeby miec kopie zapasowa) tez potrzeba miec uruchomiana opcje DL w mapach?
Studiuje juz dluzsza chwile pgmfi.org ale ciagle np. nie wiem po co te 5V.

emg
31-08-10, 16:36
DL masz dodany, a z kabelkami to loteria który zadzia³a

haste
31-08-10, 21:17
DL masz dodany, a z kabelkami to loteria który zadzia³a
Generalnie udalo mi sie zmusic laptopa do gadania z come pro - wszystko ladnie dziala. Tzn udalo mi sie zrobic backup map - sam ich nie ruszam bo crome to crome i pewnie wymaga wyczucia, moja wiedza w tym zakresie jest ograniczona, a nie chce zepsus efektu strojenia.
BTW Parametry z LiveTuning w Crome sa poprawne tzn. RPM, predkosc, biegi, wtryski, temperatury, cisnienia itd.
Ale jakikolwiek inny soft (FreeLog, HondaLog ECUControl itd) poza crome szaleje tzn. nic nie jest pokazywane poprawnie (np. wskazniki predkosci na poczatek ustawiaja sie na maksymalna wartosc) - a ja wlasie chacialem sobie zrobic taki wodotrysk w formie wyswiatlacza podobnego do tego z EVO - cyfrowy obrotomierz, throttle itp.
Pewnie musze poszukac softu do DL ktory zinterpretuje wyniki jaka Crome.

emg
01-09-10, 09:21
efekt jak efekt, ale silnika nie popsuj :p

SajmonLP
08-09-10, 20:28
HASTE, opró¿nij skrzynke bo PW nie dojdzie:)

szczepan358
01-10-10, 20:51
uda³o ci sie zrobic backup mapy kablem do datalogingu ?

haste
02-10-10, 16:52
uda³o ci sie zrobic backup mapy kablem do datalogingu ?
Tak, niestety tak to jest jak niedouczony czlowiek (czyt. ja) bez czytania manuali probuje cos zrobic sam :)
Generalnie probowalem sciagac mapy przy wlaczonym silniku, a mialo byc bez rozruchu. DL rowniez zadzial poprawnie - w sumie tylko dla FreeLoga ale to akurat jest wystarczajace.

szczepan358
02-10-10, 19:24
inetrersuje mnie jak to dok³adnie zrobi³es, jaki progz, jakie ustawienia,