haste
27-08-10, 19:33
WItam,
Mam w moim ECU P28 (juz po przerobieniu, strojeniu) ladnie przygotowane CN2. Dzis z nudow chcialem podlaczyc sie do kompa (zrobic beckup map itp) ale poleglem przy tescie polaczenia ECU CN2 <-> KOMP RS232.
Staram sie zestawic polaczenie przy pomocy tego kabla: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1177104078
Jednak jak widac ten ma tylko 3 kabelki GND, TX i RX -bez 5V jak to jest na CN2.
Podlaczajac tak jak w/g schematu ECU:
1 pin ECU GN -> GN na kabelku
2 pin ECU RX > TX na kabelku
3 pin zostawilem wolny
4 pin ECU TX -> RX na kabelku
W tej konfiguracji HT poza znaczkami UUUUUUU nic nie pokazal.
Jak w kabelku zamienilem TX z RX to juz np. przy wlaczeniu sie wentylatowa chlodnicy cieczy pojawilu sie krzaczki: ®®ÇÇÎ>Ç~Ç΀ÇÇÇǾÇήÇÎÎ
Calosc z HT wygladala tak (UUUUU to prze przepieciem)
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU UUUUUUUUUUUUUU þþþòòêþþþêþþþþ
þêòþþþêþþþõêþþþê ~ ?þþþõþþþþùþþ êùþþÖþþù ùþòêòþþòþþþ þòþòòþþþþòþþþþþþêòêþþùþþþþ
òþþóõþþþþùòþþõ þõþòþþ ùþòþòþÇþþþê òòùþþòõþþþ þõ êòêòêþþþþþ õþòþòòòþþþþù þþòòþòþõ
þþþõþþþþþðþ þþ þþòþþþ þþ êòþêþõþþþòþùùþ òþþþêþþùþõ òþþõþþþ þþõþþùþþêùþõþþþþþ þþ
þêõùþ þ õþþõþõþ þòþþõþþþ êòþ òþêþþêùþ þêùÎήÇήçþþþþþòõòþòþ þþþþþþõõþþþõþòþêþ~
®®ÇÇÎ>Ç~Ç΀ÇÇÇǾÇήÇÎÎêþò þþþþõóùþþòêþþêþþþþ þòþòþ þþþþòþþþõþòþþþê þþþùõþþþþêþ
I teraz sie zastanawiam, czy kabel jest nie ten, czy musze do gniazda CN2, pinu 3 podac napiecie +5V (np. z USB) - nie wiem czy 5V jest in czy out (do zasilania modulu TTL) bo skopal mi sie miernik, a nie chce podac 5V jesli to jest out :). Czy moze jeszcze cos zle robie.
Polaczenie testowalem (ten test z opcji) takze przez CROME 1.5.5 - ale nie mogl sie polaczyc.
Za wszelkie sugestie bede wdzieczny.
Mam w moim ECU P28 (juz po przerobieniu, strojeniu) ladnie przygotowane CN2. Dzis z nudow chcialem podlaczyc sie do kompa (zrobic beckup map itp) ale poleglem przy tescie polaczenia ECU CN2 <-> KOMP RS232.
Staram sie zestawic polaczenie przy pomocy tego kabla: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1177104078
Jednak jak widac ten ma tylko 3 kabelki GND, TX i RX -bez 5V jak to jest na CN2.
Podlaczajac tak jak w/g schematu ECU:
1 pin ECU GN -> GN na kabelku
2 pin ECU RX > TX na kabelku
3 pin zostawilem wolny
4 pin ECU TX -> RX na kabelku
W tej konfiguracji HT poza znaczkami UUUUUUU nic nie pokazal.
Jak w kabelku zamienilem TX z RX to juz np. przy wlaczeniu sie wentylatowa chlodnicy cieczy pojawilu sie krzaczki: ®®ÇÇÎ>Ç~Ç΀ÇÇÇǾÇήÇÎÎ
Calosc z HT wygladala tak (UUUUU to prze przepieciem)
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU UUUUUUUUUUUUUU þþþòòêþþþêþþþþ
þêòþþþêþþþõêþþþê ~ ?þþþõþþþþùþþ êùþþÖþþù ùþòêòþþòþþþ þòþòòþþþþòþþþþþþêòêþþùþþþþ
òþþóõþþþþùòþþõ þõþòþþ ùþòþòþÇþþþê òòùþþòõþþþ þõ êòêòêþþþþþ õþòþòòòþþþþù þþòòþòþõ
þþþõþþþþþðþ þþ þþòþþþ þþ êòþêþõþþþòþùùþ òþþþêþþùþõ òþþõþþþ þþõþþùþþêùþõþþþþþ þþ
þêõùþ þ õþþõþõþ þòþþõþþþ êòþ òþêþþêùþ þêùÎήÇήçþþþþþòõòþòþ þþþþþþõõþþþõþòþêþ~
®®ÇÇÎ>Ç~Ç΀ÇÇÇǾÇήÇÎÎêþò þþþþõóùþþòêþþêþþþþ þòþòþ þþþþòþþþõþòþþþê þþþùõþþþþêþ
I teraz sie zastanawiam, czy kabel jest nie ten, czy musze do gniazda CN2, pinu 3 podac napiecie +5V (np. z USB) - nie wiem czy 5V jest in czy out (do zasilania modulu TTL) bo skopal mi sie miernik, a nie chce podac 5V jesli to jest out :). Czy moze jeszcze cos zle robie.
Polaczenie testowalem (ten test z opcji) takze przez CROME 1.5.5 - ale nie mogl sie polaczyc.
Za wszelkie sugestie bede wdzieczny.