Zobacz pełną wersję : Kolejny problem z silnikiem na forum.
Kupiłem niedawno Honde Civic 1.6 16v 91r wszystko było dobrze aż do czasu gdy chłodnica mi pękła kupiłem nową zmieniłem rozrząd ustawiłem zawory wszystko u mechanika.Dzisiaj wstawiłem tą nową chłodnice zalałem borygiem i wszystko było cacy do momentu grzania sie silnika.Wskaznik temperatury wody lub płynu chłodzoncego niewiem jak to sie nazywa fachowo strasznie po jakims czasie podskakuje aż dochodzi do czerwonego punktu.Z okolicy rozrządu wydobywa sie dym.W samochodzie jak ustawie żeby wiało ciepłym powietrzem wieje ale zimnym nie letnim.Co jest nietak co się mogło zepsuc.
Może układ chłodzenia się zapowietrzył
A jak to naprawic można samemu czy trzeba do mechanika jechac.
[ Dodano: Nie 12 Lis, 2006 ]
Co daje jazda bez filtra powietrza.
to że naleci ci syfu do silnika i bedzie niezła kupa :)
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7218 tutaj powinieneś coś znależć
Układ chłodzenia już chyba pracuje z nawiewu zaczynało wiac ciepłem.Z okolicy rozrządu wydobywa się biały dym a wskaznik wciąż szaleje.Jaka uszczelka mogła puścic bo chyba ubywa mi boryga z chłodnicy.
maarcin_bel
12-11-06, 22:05
sprawdz czy wyrzuca ci plyn zbiorniczkiem wyrownawczym jezeli tak to masz do wymiany uszczelke pod glowica. tak jak pisales wczesniej ze ci sie zagrzala i to chyba z pare razy?? to raczej bym obstawial uszczelke pod glowica
jak Ci ucieka plyn to uszczelka pod glowica badz przewody od chlodnicy. Popatrz dobrze jak sie zagrzeje gdzie cieknie, bedziesz widzial na asfalcie gdzie jest mokro. W momencie gdy z wentylacji leci zimne powietrze to termostat jest uszkodzony badz nie dziala. Jednak w tym przypadku check engine powinien wywalac blad, z tego co pamietam to nr 6.
Aha cos sobie przypomnialem! U mnie po wymianie rozrzadu nawalila pompa wody (koszt ok.140zl) i z niej wyciekala woda ktora lala sie na pasek rozrzadu! Efekt tego byl taki, ze lecial bialy dym i smierdzialo guma! Blisko bylo a pasek by sie przepalil i... szkoda mowic. Dobrze jednak sie stalo, ze scholowalem auto do warsztatu, wymienili pompe i trzeba bylo takze wymienic pasek (bo byl znacznie przepalony). Pozniej restart komputera i wszystko dziala dobrze.
Podsumowujac koniecznie sprawdz czy pompa wody jest sprawna, czy z niej nie cieknie (bo na to wyglada). Tak czy inaczej nie radze narazie jezdzic autem do czasu zlikwidowania usterki!
Wielkie dzięki sprus jutro holuje samochód do mechanika mam nadzieję że wszystko pójdzie dobrze.
Witam wedlug mnie ubywanie plynu moze byc spowodowane pompa wodna... Ja sie powinno w hani wymieniac z rorzadem... Pozatym nie zalewaj borygiem ani petrygo sa bardzo zrace i nikt tego nie zaleca i przede wszystkim nie uzywa... A to ze sie grzeje to moze przez to ze byl uklad zapowietrzony i pompa smarowania nie miala i staneladeba i stad ten dym ponioewaz pasek sie troszke przypala...
jakby co to mam pompe wody w dobrym stanie do silnika D16A9 lub D16Z5