Mihau
27-08-10, 14:44
Witam.
Mam następujący problem z moją hanką.
Podczas jazdy bez konkretnej przyczyny/bez konkretnych warunków auto gaśnie. Dzieje się to w taki sposób, że zapala się check, obrotomierz momentalnie spada do 0 i silnik przestaje pracować ( tak jakbyś podczas jazdy zgasił go z kluczyka).
Pytanie 1: Co w takim przypadku może być przyczyną?
Po samodiagnostyce wyskoczyły następujące błędy (mam nadzieję że dobrze mignięcia odczytałem):
1 - Sonda lambda lub jej obwód (z wyjątkiem silnika D16A9)
5 - Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
15 - Sygnał wyjściowy układu zasilania
16 - Wtryskiwacz paliwa lub jego obwód (silnik D15B2)
17 - Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
Auto jeździ na LPG. Gaśnie na benzynie jak i na LPG, więc sonda lambda odpada.
Punkt 5 - nie wiem o co chodzi.
15- elektryka ?
16 i 17 - i tu jest taka sytuacja: miesiąc temu miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą, uszczelniacze na zaworach, pompe wody, pasek i napinacz. Kolejno byłem na regulacji gazu i wykryto jakiś problem z aparatem zapłonowym. A dokładnie chodziło o zły sygnał od obrotów (nie chciało się na lpg przełączać) i mechanik zmienił podpięcie kabla pod inny wychodzący z aparatu (który zawsze ma stałe napięcie czy coś), w każdym razie po tek operacji było ok. Do wczoraj.
Pytanie 2: Mam aparat zapłonowy Made in Italy. Był już w hance od czasu kupna i czy orientują się posiadacze d15b2 jaki aparat jest u nich i jak sie sprawuje ?
I co można samemu poszukać/zrobić, zanim odda się auto do mechanika ?
Mam następujący problem z moją hanką.
Podczas jazdy bez konkretnej przyczyny/bez konkretnych warunków auto gaśnie. Dzieje się to w taki sposób, że zapala się check, obrotomierz momentalnie spada do 0 i silnik przestaje pracować ( tak jakbyś podczas jazdy zgasił go z kluczyka).
Pytanie 1: Co w takim przypadku może być przyczyną?
Po samodiagnostyce wyskoczyły następujące błędy (mam nadzieję że dobrze mignięcia odczytałem):
1 - Sonda lambda lub jej obwód (z wyjątkiem silnika D16A9)
5 - Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
15 - Sygnał wyjściowy układu zasilania
16 - Wtryskiwacz paliwa lub jego obwód (silnik D15B2)
17 - Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
Auto jeździ na LPG. Gaśnie na benzynie jak i na LPG, więc sonda lambda odpada.
Punkt 5 - nie wiem o co chodzi.
15- elektryka ?
16 i 17 - i tu jest taka sytuacja: miesiąc temu miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą, uszczelniacze na zaworach, pompe wody, pasek i napinacz. Kolejno byłem na regulacji gazu i wykryto jakiś problem z aparatem zapłonowym. A dokładnie chodziło o zły sygnał od obrotów (nie chciało się na lpg przełączać) i mechanik zmienił podpięcie kabla pod inny wychodzący z aparatu (który zawsze ma stałe napięcie czy coś), w każdym razie po tek operacji było ok. Do wczoraj.
Pytanie 2: Mam aparat zapłonowy Made in Italy. Był już w hance od czasu kupna i czy orientują się posiadacze d15b2 jaki aparat jest u nich i jak sie sprawuje ?
I co można samemu poszukać/zrobić, zanim odda się auto do mechanika ?