Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tlumik koncowy(po raz kolejny)

qba1983
11-11-06, 18:11
witam
wiem ze juz o tym bylo wiele razy. czytalem chyba wszystkie posty ok koncowym wydechu, ale ja sie poprostu na tym nie znam. nie mam zadnego doswiadczenia jesli chodzi o wydech. licze na wasze propozycje i sugestie, wiem ze nie jeden z was zmienial tlumiki juz nie jednokrotnie.
problem polega na tym ze:
dzis w rurze od koncowego tlumika(zaraz za polaczeniem z rura od srodkowego tlumika) zrobila mi sie dziura (tak na maly palec :grin: )
na razie planuje to tylko zakleic jakas tasma czy czyms, bo nie mam kasy narazie(a tu jeszcze OC musze zaplacic :cry: )

moje pytanie dotyczy tego ze nie wiem co wybrac.
1 zamontowac zwykly aluminiowy (kosztuje ok 160zl)
2 uniwersalny jakis ulter czy cos (koszt od 230zl (tylko co z ta rura jak ja to podlacze skoro ta rura jest zardzewiala? w zestawie sa jakies zlaczki czy u montarzysty to wszystko zrobią??)
3 myslalem nad dedykowanym ulterem, ale ten kosztuje min 490zl

czy jak kupie ten dedykowany to po za dzwiekiem naprawde dojdzie cos mocy? jak to sie ma do tlumika uniwersalnego?
czy moze olac ten temat i zalozyc ten zwykly, bo pieniadze wlozone w "lepszy" tlumik sa nie adekwatne do otrzymanego wyniku.

dodam ze nie zalezy mi na efektach dzwiekowych, co nie oznacza ze jak beda to bedzie zle; poprostu dzwiek nie jest priorytetem. chcial bym zeby doszlo cos mocy(tego nigdy za wiele :P ) i zecz oczywiscie rozchodzxi sie o kase :cry: Tak zeby bylo jak najtaniej.Jesli chodzi o kase to jak trzeba bedzie to te 490zl jakos przeboleje, ale nie wiecej i zeby to sie oplacalo)
z gory dzieki i pozdrawaim

Ola_la
11-11-06, 19:12
jesli chcesz cicho i pare KM więcej to dedykowany
jesli tylko cicho i tanio to aluminiowy standard

marcin EZG
11-11-06, 19:45
pincet koni murowane...
kupisz aluminiowany tez bedzie dobrze

cypis007
14-11-06, 22:18
A ja nawet wiem jak ulter te dedykowane 'oblicza'. Chłopaki przystawiają do tłumika pierwszej hondy którą spotkają na chodniku/parkingu (jak się uda to jest to Civic, ale niekoniecznie) tłumik uniwersalny ze swojej oferty. Przyglądają się czy będzie bardzo głupio wystawał i jeśli wygląda tylko trochę idiotycznie to przyklejają na nim naklejkę 'dedykowany'. ;)

Lcfr
15-11-06, 09:34
ja bym kupil ultera...

jest naprawde dobry i trwały i wytrwa wiecej niz ten aluminiowy...

przy ulterze uniwersalnym bedzie najgłosniej - ale do przeżycia

przy ulterze dedykowanym bedzie ciszej niz przy uniwersalnym ale delikatnie (nieduzo) glosniej niz przy serii

kupujac ultera dedykowanego powinienes miec w cenie mozntaz (jest on z rurą) albo za grosze tzw
a przy uniwersal trzeba dorobic tą rure co tez w sumie u tłumikarza nie jest problemem...

olałbym zwykłe aluminium bo te zamienniki słabo wytrzymują... do tego tragiczny wygląd nie wspominajac o dzwieku...

jezeli chcesz w miare oszczednie to ulter uniwersal i bedzie trwale, niezbyt drogo, ładnie i przyjemnie słychac...

Konrad84
15-11-06, 10:08
Ja bym na twoim miejscu kupił dedykowany, bo te uniwersalne według mnie nie pasują do żadnego samochodu. No może za wyjątkiem fiata bo to jeden szajs czy orginalny czy zamiennik.

Ulter dedykowany delikatnie zmienia dźwięk na bardziej basowy.

ELMO666
15-11-06, 12:57
A co powiecie zeby do tlumika uniwersalnego dodac jeszcze strumienice ultradzwiekowa? Ponoc dodaje pare KM a jest nie droga... (tylko co z przegladem??)

Konrad84
15-11-06, 13:00
Było dużo o strumienicach......szukaj

Lcfr
15-11-06, 13:01
A co powiecie zeby do tlumika uniwersalnego dodac jeszcze strumienice ultradzwiekowa? Ponoc dodaje pare KM a jest nie droga... (tylko co z przegladem??)

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21456

ELMO666
15-11-06, 13:05
kumpel ma taki shit w toyocie celice 1.8 i mowil ze czuje roznice pod noga ;S

kazekinkabyna
16-11-06, 14:47
a ja ma HD rocznik 92 amerykanska wersja 1.5 l i cche wymienic tłumik, chce dobry w miare dostepny cenowo, i bez dzwiekow jakis basowych co mi polecicie ?

Piotrek Klag
16-11-06, 14:53
a ja ma HD rocznik 92 amerykanska wersja 1.5 l i cche wymienic tłumik, chce dobry w miare dostepny cenowo, i bez dzwiekow jakis basowych co mi polecicie ?
zamiast polecac to sobie poszukaj w archiwum - przecież o końcówkach jest tyle tematów że po prostu głowa odpada....

Lcfr
16-11-06, 14:54
mysle ze to samo..... :roll:

kazekinkabyna
16-11-06, 14:54
a Tobie ciezko doradzic , Polska mentalnosc

Pozdrawiam

Lcfr
16-11-06, 14:59
a Tobie ciezko doradzic , Polska mentalnosc

Pozdrawiam

kilka linijek wyzej opisałem wszystko.... co mozna wiecej?????????????????????????
i dotyczy sie to Twojego suilnika tez bo w pojemnosci do 1,6 praktycznie ma róznic...

silnik o tej samej pojemnosci.... efekty dzwiekowe kazdego z wybranych przykładów opisane....

nie wspomne juz ze oprócz tego tematu o tłumikach masz takie info, ze tylko czytac i czytac....

kazdemu kto przyjdzie na forum i bedzie pisał "a ja mam1,3... a ja mam 1,5... a ja mam 1,6" trzeba od nowa pisac to samo?

powinienem Ci przepisac swój post jeszcze raz czy poszukac za Ciebie w szukajce??????

EDIT: - po 5 minutach w szukajce mam to:
ale mnie sie chciało.....

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=20877&highlight=umik+koncowy
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=8195&highlight=umik+koncowy
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9597&highlight=umik+koncowy
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=15178&highlight=umik+koncowy
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=13455&highlight=umik+koncowy
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21172

każdy kto by przeczytał to info nie zadawałby takich pytan.... bo te informacje sa w miare swieże i mozna na ich podstawie wyciągnąć jakies wnioski...

kazekinkabyna
16-11-06, 15:38
dzieki Wielkie, woli wytlumaczenie jestem siwerzym kierowcom jestem zielony w tych kwestiach wiec zwracam sie z konkretnym problem bo jak zauwarzylisci kazdy dysponuje innym autem wiec nie rozumnie tych tekstow poszukaj sobie bo Ci sie nie chce

Pozdro i dzieki

[ Dodano: Czw 16 Lis, 2006 ]
sorry za błedy :)

Lcfr
16-11-06, 15:45
silniki masz 1,5 i o taki bylo pytanie na samym początku....

a biorąc po uwage ze sam chcesz:

w miare dostepny cenowo, i bez dzwiekow jakis basowych

to dostałes odpowiedz juz na samym poczatku:

jesli tylko cicho i tanio to aluminiowy standard

mozes
03-12-06, 22:41
Witam
Odkurzę troszkę temat bo nie chcę zakładać nowego i pytam.
Czy jak założę samą końcówkę Ultera z dyfuzorem to poza "ładnym wyglądem" będzie jakiś "ładny" dźwięk próbował to ktos może?
Podzielcie się doświadczeniem.
Pozdrawiam

Lcfr
03-12-06, 22:43
Czy jak założę samą końcówkę Ultera z dyfuzorem to poza "ładnym wyglądem" będzie jakiś "ładny" dźwięk próbował to ktos może?

raczej nie liczyłbym na to....

Frydzio
03-12-06, 23:09
mam cos takiego tylko ze niby no-name choc kosztowalo wiecej niz ulter i jest z dyfuzorem, wyglada fajnie, wg mnie nie smierdzi wies tuningiem bo jest dospawana do czarnej puszki. Jezeli chodzi o zmiane dzwieku to jest niewielka, przy odpalaniu przes chwilke slychac takie pierdniecia ;-) i co dziwne na wyzszych biegach chodzi troszke glosniej ale bez przesady, przyjemny dzwiek w kabinie. Nie naleze do osob ktore lubuja sie w tym ze slychac je zanim sie je zobaczy. Przy montazu migomatem pamietaj ze wg przepisow koncowka nie moze wystawac poza obrys zderzaka :-)