Zobacz pełną wersję : czy koniecznie trzeba tulejować?
Szukałem troszke na ten temat ale wlasciwie nic nie znalazłem... i teraz pytanie czy koniecznie trzeba tulejowac blok silnika (H22) pod kute tłoki czy spasowane tuleje stock beda wspolpracowac? Celuje w ok 500PS. Moze cos ktos wie..prosze o pomoc
pod kute tloki trzeba tulejowac. zeby nie tulejowac, to mahle robi specjalne tłoki na wyższe CR wiec pod turbo odpada.
seryjny cylinder jest z aluminium i jest czymś krytym i bardzo źle znosi prace z kutym tłokiem.
spoko loko :) to juz wiem ze trzeba tulejowac :) robia sie spore koszta, ale moze byc miło:)
h22 pod konkret turbo to tylko tulejowany. bo jak rozumiem to lajcik na seryjnym tłoku to odpada ;)
no celuje na ulice w 300PS a na street w 500PS, co z tego wyjdzie sie zobaczy, najwarzniejszy cel to trwalosc i bezawaryjnosc :)
w H22 trzeba wymienic tuleje chocby do 350KM. Sprawdzone w kilku autach.
Szukałem troszke na ten temat ale wlasciwie nic nie znalazłem... i teraz pytanie czy koniecznie trzeba tulejowac blok silnika (H22) pod kute tłoki czy spasowane tuleje stock beda wspolpracowac? Celuje w ok 500PS. Moze cos ktos wie..prosze o pomoc
czy kiedykolwiek robiłeś już samochód na taką moc?
nie uwazasz ze jak by robil i by wiedzial to by nie pytal, skoro ty robiles albo wiesz jak to napisz koledze, a nie usuwasz posty i spamujesz
czy kiedykolwiek robiłeś już samochód na taką moc?nie uwazasz ze jak by robil i by wiedzial to by nie pytal, skoro ty robiles albo wiesz jak to napisz koledze, a nie usuwasz posty i spamujesz
to bylo chyba pytanie na zasadzie "czy wiesz w jakie pieniadze sie pakujesz", a nie zaden atak.. :roll:
nie uwazasz ze jak by robil i by wiedzial to by nie pytal,
Kolega zapytał o wytrzymałość tulejek :) Ale napisał ile mają zdzierżyć... 500KM więc pytam czy wie o czym mówi... Bo to że tuleje ogarną temat to nie zmienia faktu że trzeba 3/4 silnika i układu przeniesienia przerobić...
skoro ty robiles albo wiesz jak to napisz koledze, a nie usuwasz posty i spamujesz
kasuje twoje spamy tylko :P
ps.zaraz będzie warn za całokształt :? ;)
i tym razem ja nie dam warna!!! :D
BTW - ja nie wnikam w to czy Romi wie co to jest 500KM i ile trzbea w to hajsu wpakowac. Jak nie wiem to mu powiem jak zapyta, ale skoro zapytal o tulejowanie h22 to ja odpisuje - widzialem 2 h22 robione na "over 400" i to sa chyba jedyne 2 w polsce i oba silniczki powiedzialy "bez tulei *******e nie robie" :twisted:
w H22 tuleje są z takiego gówna że nawet na 250 KM na turbo powinno się zmienić.
dziekuje wszystkim za odpowiedzi..te powazne i uszczypliwe..skoro jest taki dział to chyba forum jest po to zeby sobie pomagac, pytac, o odpowiadac. Przeliczyłem wszystko z grubsza i wysiadam. Uwzam temat za zamkniety...musi mi wystarczyc lekkie N/A :(
z h22 turbo mozna grac grubo. 2,2 litra pojemnosci daje mozliwosci. no ale to droga gra.
dominik...
13-11-06, 21:50
wszystko zalezy z ktorego roku jest to H22,
jesli np. z Accordaa Type R to trzeba tulejowac dlatego ze tuleje sa pokryte FRM, i to nie dziala z kutumy tlokami.
natomiast niektore H22 bez FRM znosza bez klopotu kute tloki,
i wtedy ze zwyklym blockguardem smialo mozna celowac nawet do 400Hp.
natomiast niektore H22 bez FRM znosza bez klopotu kute tloki,
i wtedy ze zwyklym blockguardem smialo mozna celowac nawet do 400Hp.
hcyba tylko te h22ax, raczej nie chodzi tu o rok, h22a i h22a7 i a8 zaliczaja sie wlasnie do tych o czym piszesz
no wiec w sumie na dwoje babka wrozyła...moze bedzie jezdzic lub nie...postanowilem ze zainwestuje w N/A i zastanawiam sie nad nowym kompem i strojeniem..jakies sugestie? Kolektor euro r nabylem, sprezynki i talezyki S2 + Wały S2 niebawem
strojenie to narazie powiem ci tyle, bedzie niebawem taka nasza polska "hondata" wiec sie wstrzymaj :)
dominik...
13-11-06, 22:33
nie jestem dokladnie w temacie H22,
ale wiem ze ktos od nas kupowal z USA kute tloki , podal numer silnika..
podajrze H22 z 94roku, i producent powiedzial ze z tego roku nie trzeba tulejowac i smialo mozna wrzucac...
strojenie to narazie powiem ci tyle, bedzie niebawem taka nasza polska "hondata" wiec sie wstrzymaj :)
i cos o tym dalej wiadomo