Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Na co zwrócić uwage b18

bartkonator
26-08-10, 14:06
Witam, przymierzam się do kupna swapa b18c4 do ej9, mam już pare konkretnych ofert i zastanawiam się na co zwracać szczególną uwage przy zakupie takowego silnika, głownie interesują mnie swapy które są jeszcze w aucie. Na co patrzyć podczas przejażdżki i oględzin silnika. Możecie mi jakoś pomóc ? Z góry dzięki pozdrawiam

WaSSIL
26-08-10, 14:22
Czy równo pracuje - czy się nie poci - nie ma wycieków - jak wyglądają spaliny tzn ich kolor bo po tym też można wiele wywnioskować - i czy podczas przejazdu testowego równo nabiera mocy czy też ma zadyszki. Najlepiej zabrać ze sobą kogoś kto ma większe pojęcie i doświadczenie bo kupić a później żałować i ładować kasę na coś czego się nie przewidziało to trochę nie fajna sprawa

jacente
26-08-10, 16:51
Spytaj, kiedy był ostatni remont i na jakich partsach, na jakim oleju jeździ (jeśli minerał to niezbyt dobrze o nim świadczy), kiedy były ostatnio regulowane zawory. Jeśli ktoś będzie wiedział takie rzeczy to znaczy, że trochę o silnik dbał i może nie kupisz padaki :)
Myślę, że można także kupić miernik kompresji i ją sprawdzić. Najtańszy kosztuje jakieś 60zł co przy koszcie swapa praktycznie pomijalna kwota. Jeśli kompresja będzie za mała niż powinna być no to nie bierz. Tak samo jeśli między cylindrami będą znaczące różnice. Jakie są odpowiednie wartości dowiesz się z manuala. Pamiętaj także, że prawidłowa kompresja nie oznacza, że silnik nie będzie brał oleju!

crxd16
26-08-10, 18:57
akurat pocenie sie silnika mozna za przeproszeniem o kant dupy rozbic ;)
bo znam kilka silnikow ktore sie poca np spod uszczelki pokrywy i leci spod uszczelki vteca, a sa w super stanie mechanicznym ;)

kenny
27-08-10, 00:18
Spytaj, kiedy był ostatni remont i na jakich partsach, na jakim oleju jeździ (jeśli minerał to niezbyt dobrze o nim świadczy)
myślisz, że handlarz Ci opowie jak to lał minerala? :D

Yotomeczek86
27-08-10, 00:47
Chyba najważniejszą rzeczą jaką możesz zrobić to kupić u zaufanego sprzedawcy. Jest dział gdzie masz opinie itp. Poza tym, zapamiętaj sobie że niema okazji cenowych... zawsze z taką okazją wiążą się potem niespodzianki...

bartkonator
27-08-10, 10:00
Jaka kompresje seryjnie powinnien mieć b18 ?

skolopendra
27-08-10, 10:10
na co byś nie patrzył ,i byś nie sprawił, kupno swapa jest wielką loterią