Zobacz pełną wersję : Problem z wciśnięciem Tłoczka od hamulcy
Witam !!! Przyjaciele potrzebuję waszej pomocy. Posiadam HONDĘ Prelude 2.0 16 93 roczek i zaczęło mi hamować tylne prawe koło. Zdjąłem je okładziny są ok co sie okazało zapieczony jest tłoczek co dociska klocki. Wypchnąłem go wypolerowałem i chciałbym teraz go z powrotem wcisnąć. Niestety nie można. Nie wiem czy trzeba go wcisnąć czy wkręcić ? jest w nim jakiś gwint więc może trzeba wkręcić ?? Proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem i to jakoś ogarnął.
No dobrze ale co wypiąć cały zacisk czy po prostu wykręcić odpowietrznik ?? Bo jak wykręciłem odpowietrznik to i tak nie dało rady go wkręcić
Ściąg cały zacisk, będzie łatwiej. Jak już wyciagnąłeś tłoczek z zacisku to wypadałoby wymienic przynajmniej oring i osłone przeciwkurzową bo może cieknąć. Sprawdź w jakim stanie jest wewnetrzna powierzchnia zacisku po której porusza sie tłoczek i przed wkrecaniem nasmaruj wszystko smarem do tłoczków
Ściąg cały zacisk, będzie łatwiej. Jak już wyciagnąłeś tłoczek z zacisku to wypadałoby wymienic przynajmniej oring i osłone przeciwkurzową bo może cieknąć. Sprawdź w jakim stanie jest wewnetrzna powierzchnia zacisku po której porusza sie tłoczek i przed wkrecaniem nasmaruj wszystko smarem do tłoczków
Ok dzięki, będę jutro próbował dam znać co i jak czy się udało czy nie Pozdrawiam
Aha i jeszcze jedno rozumiem, że cały układ będzie wymagał odpowietrzenia ??
w zaciskach od pralki 2.0 jak i 2.2 nie ma gwintu tłoczek sie po prostu wciska, trzeba sie nagimnastykować i nauczyć zdolności małych japońskch rączek żeby dać rade wsunąć tłoczek pozostawiając uszczelke tłoczka załozoną cały czas zeby nie spadła, ale po kilku kompletach już robię to mechanicznie :) polecam przed próbą wciśnięcia tłoczka nasmarować go wazeliną jest dużo łatwiej wtedy