Zobacz pełną wersję : Jak podłączyć rozrusznik?
Witam. Nie mogłem nigdzie znaleźć. Od paru dni miałem problem z odpaleniem Hondy. Po przekręceniu kluczyka Tylko cykało, dopiero po uderzeniu w rozrusznik odpalała. Wykręciłem część rozrusznika( bez głowicy) i zawiozłem do fachowców- wymieniono szczotki bo były zużyte. Jakoś udało mi się poskładać do kupy i zapomniałem jak te kable były podłączone. Jeden idzie od dołu drugi od góry. Zrobiłem jeszcze jedną bardzo głupią rzecz. Nie będąc w 100% pewien tych kabli spróbowałem odpalić auto. Zrobiło się zwarcie i wszystko zdechło:mad:. Odłączyłem więc, odłączyłem też klemy na chwilę. Prąd jest. Pytanie zasadnicze: czy coś mogło się spalić podczas tej operacji? Sam już niewiem jak to teraz ogarnąć:(
skolopendra
23-08-10, 19:03
mogły diody polecieć
Jakie diody? Napisz jeżeli się orientujesz jak te kable podłączyć. Jutro jescze spróbuję powalczyć
Jeśli podłączyłeś źle rozrusznik i nastapilo zwarcie (bo przecież obciążenie rozrusznika jest na poziomie 30A) to mogłeś spalić uzwojenie, Wtedy bendiks się nie załączy, ponieważ nie wytwarza się pole magnetyczne i elektromagnes nie ma prawa działać. Poszukaj w manualu jak jest podłączony rozrusznik. Po drugie jeśli odkręcasz coś co ma więcej niż 2 przeowdy to proponuję zrobić zdjęcie telefonem komórkowym i nie ma kłopotu przy montażu.
Z tego co się orientuje to tam niema za dużo możliwości z podłączeniem.. na rozruszniku masz dwa złącza z nakrętką jedno na konektor… to na konektor idzie do stacyjki, a z nakrętką to jedno jest od silniczka drugie od akumulatora (+).. jutro spróbuje dołączyć zdjęcie będzie łatwiej..
Jeżeli chodzi o zwarcie to proponowałbym sprawdzenie głównego bezpiecznika w komorze silnika bodajże 80A.. jeżeli natomiast podłączałeś rozrusznik przy podłączonych obu zaciskach akumulatora to prawdopodobnie przeskoczyła tylko iskra (ale to nie powinno mieć teoretycznie większego znaczenia).
http://allegro.pl/item1167775580_rozrusznik_h_civic_92_95_d15b7.html
powyżej masz adres z allegro z takim rozrsznikiem.. zdjecie prezentuje rozrusznik od dołu.. chyba sprawa już jasna. Z drugiej strony (od góry) jest wspomniane złącze konektorowe.
Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcie. A co jeżeli pomyliłem te kable z nakrętkami (te od silniczka i akumulatora)? Jak podłączałem kable klemy były zdjęte.