Zobacz pełną wersję : Kolektor ssący Skunk2 czy Pro Racink?
Witam wszystich planuje zakup kolektora ssącego i niewiem który wybrac Skunk2 czy Pro Racing. Podobno przyrost mocy jest w tych samych granicach 7-8% ale ceny bardzo sie różnią.
Do jakiego silnika?
Jak do D-serii, to daruj sobie... Przyrost mocy nieodczuwalny (przynajmniej bez strojenia), a koszty spore...
oba to podorbki oryginalnych kolektorow oem - w przypadku b-serii tego z itr'a w przypadku d-serii tego z y8
tak do D-Serii a jaką przepustnice zalożyc? Skunk2 czy z B lub H-serii przerobioną pod D-serie?
Mam d15mini-me
styknie ci z b/h serii i nic nie musisz prezrabiac, co najwyzej kolektor jesli zostawisz seryjny zeby akceptowal 60mm motylek, bo nie wiem czy d-seria takie akceptuje czy nie
andrew22zzz
24-08-10, 21:55
D seria wszystko akceptuje :)
Do przepustaka z pralki 62mm wystarczy poszerzyć wlot na ssaku, żeby nie było progów i śmigasz, a jak już zdjęty będzie ssak, to można heatshield-a zapodac, albo pobawić się w polerkę.
przpustnica z pralki ma 60 a nie 62 nie patrzy sie wlotu tylko motylek
Dzieki za info :)
w h22a5 ma 62mm:D
andrew22zzz
25-08-10, 18:52
przpustnica z pralki ma 60 a nie 62 nie patrzy sie wlotu tylko motylek
Nie chcę kwestionować Twojej wiedzy, ale w różnych silnikach były różne średnice przepustnicy poczynając od 57 aż do 64mm (choć tiesto kiedyś pisał nawet o 67 czy 68mm, tylko nie pamiętam gdzie to było i o jaki dokładnie silnik chodziło). Ja posiadam u siebie przepustnicę podobno z H22a2 i motylek ma 62mm, a z tego co kolega pisze to H22a5 również ma 62mm.
Dzieki za info
Proszę bardzo.
najwieksza przpustnica pasujaca do d/b/h jest w f20c czyli s2k i nie ma wiekszej, mniejsze 62mm sa w itrze/ctrze i atrze, b vti i h22 maja 60 (roznia sie od b tym ze w b jest 62na wejsciu a niektore h22 mialy albo 62 albo 65), 58mm jest w b16a1 i innych nie vti, w d sa rozne od chyba 54 do 57 (moge sie myslic w d, bo w ogole mnie ona nie interesuje);
jesli piszecie, ze macie 62mm w h22, znaczy ze cos bylo kombinowane lub macie zalozona z jednego z wyzej wymieniconych silnikow
andrew22zzz
25-08-10, 23:14
:) tak, ja mam z komarka. Możesz się mylić nie tylko odnośnie D serii jak widać. Moja na bank jest z pralki, tylko oznaczeń silnika nie widziałem, ale właściciel twierdził, że a2 a motylek ma 62mm....sorry:cool:
ADIEJ2, zapodaj swojemu D15B7 czapkę od Z6, tłoki D16A9/Z5, rurowy kolektor wydechowy 4-2-1 plus wydech 2'' i dopiero wtedy dłub w kolektorze ssącym bo teraz po prostu nie ma sensu ;)
A odnośnie przepustnic to do H22 i B16 do 95r. jest ta sama uszczelka z dziurą 62mm ...
BTW. masz masz pełną skrzynkę PW i nie można się z Tobą skontaktować !