Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : hamulce - czy jest jakiś haczyk?

marcelis74
09-11-06, 21:28
Witam
Z góry serdeczne dziękuję za odpowiedzi i okazaną mi pomoc
w czym rzecz
jestem posiadaczem Hondy Civic 1.4 iS z 99 roku i mam problem z odpowietrzeniem hamulców (chyba są źle odpowietrzone, chodzi o tylne koła). Problem pojawił się przy demontażu tylnych wahaczy do wymiany tzw. cukierków. no i stało się. Ni jak nie jestem w stanie przywrócić hamulców do stanu zdatnego do "hamowania". Próbowałem kilka razy odpowietrzyć ale z marnym skutkiem. Nadmienię dodatkowo iż wymieniłem płyn na nowy dot 4 firmy TEXTAR. Objawy: pedał jest nieco za miękki (ale nie wpada w podłogę), bierze dopiero pod podłogą, przód hamuje (prawie zadowalająco) tył chyba nie :( , W związku z tym mam kilka pytań:
- czy to może być to wina "nowego płynu"?
- czy może zużytych okładzin i bębnów?
- a może jest po prostu jakiś haczyk w sposobie odpowietrzania? (oczywiście pomijając podstawowe zasady),

bardzo proszę o pomoc bo "STOJĘ" i to dosłownie.
dzięki

Petrus
09-11-06, 21:37
Zagladales z tylu do hamulców zobacz co tam sie dzieje, moze jest uszkodzony ktorys z przewodow i sie delikatnie poci a dalej zapowietrza sprawdz wszystko dokladnie najlepiej na kanale, jak wszystko bedzie ok. to wyreguluj z tylu szczeki, a czy przy wymianie plynu przelales dobrze caly układ?

marcelis74
09-11-06, 21:55
przepłukałem kilka razy (kilka prób odpowietrzania)
szczęki są wyregolowane, niestety ale bębny są już raz przetaczane(przez poprzedniego właściciela (obecna średnica wewnętrzna 204mm), zaprzejaźniony mechanik podpowiada mi iż spotkał się z przypadkiem trudności odpowietrzenia gdy bębny były mocno wytarte (???)

PaMa
10-11-06, 08:16
Podepne si epod temat,

moze ja tez bede musial odpowietrzyc uklad, ale zanim to powiem o co chodzi..

(podczas postoju) - wciskam hamulec, zaczyna sie zapadac (wiadomo, wspomaganie), ale jak tzrymam dluzszy czas, pedal sie zapada, zapada ...., jak podpompuje kilka razy, staje sie twardy (czyli zapowietrzony..??), podczas jazdy jak nacisne pedal , to hamuje b.dobrze.

czyli generalnie co..??tez zapowietrzony..?

Dzida
10-11-06, 08:22
Staje się twardy, bo ciśnienie z niecgo schodzi :P

Tak w cudzysłowiu. W każdym razie u mnie jest tak samo, więc dedukuję, że tak ma być z tym twardym heblem po podpompowaniu :)

s3kawek
10-11-06, 11:32
Witam
Z góry serdeczne dziękuję za odpowiedzi i okazaną mi pomoc
w czym rzecz
jestem posiadaczem Hondy Civic 1.4 iS z 99 roku i mam problem z odpowietrzeniem hamulców (chyba są źle odpowietrzone, chodzi o tylne koła). Problem pojawił się przy demontażu tylnych wahaczy do wymiany tzw. cukierków. no i stało się. Ni jak nie jestem w stanie przywrócić hamulców do stanu zdatnego do "hamowania". Próbowałem kilka razy odpowietrzyć ale z marnym skutkiem. Nadmienię dodatkowo iż wymieniłem płyn na nowy dot 4 firmy TEXTAR. Objawy: pedał jest nieco za miękki (ale nie wpada w podłogę), bierze dopiero pod podłogą, przód hamuje (prawie zadowalająco) tył chyba nie :( , W związku z tym mam kilka pytań:
- czy to może być to wina "nowego płynu"?
- czy może zużytych okładzin i bębnów?
- a może jest po prostu jakiś haczyk w sposobie odpowietrzania? (oczywiście pomijając podstawowe zasady),

bardzo proszę o pomoc bo "STOJĘ" i to dosłownie.
dzięki

W hani hamulców nie odpowietrzałem i nie pomoge konkretnie ale przy rozwiązywaniu problemu weź pod uwagę ze są dwa obwody (lewy przód + prawy tył i prawy przód + lewy tył). Moze byc tak ze trzeba w odpowiedni sposób i w odpowiedniej kolejności się za to zabrać.

sunseeker1
10-11-06, 13:40
Staje się twardy, bo ciśnienie z niecgo schodzi :P

Tak w cudzysłowiu. W każdym razie u mnie jest tak samo, więc dedukuję, że tak ma być z tym twardym heblem po podpompowaniu :)

no pewnie jak twardnieje to wszystko ok, kazdy wie ze wspomaganie działa przy pomocy podciśnienia z dolotu, na przewodzie który idzie z dolotu do pompy jest zaworek, który utrzymuje podciśnienie w układzie wspomagania po zgaszeniu silnika, co powoduje to że mimo zgaszenia silnika jeszcze pare zahamowań jest wspomaganych.

co do odpowietrzania to trzeba zachować kolejnośc jak w manualu, aha i przy absie nie nalezy spuszczać całego płynu i nalewać nowego, tylko w miare wypompowywania zastępowac ubywający płyn nowym. (chyba że ma sie maszynke do wymiany płynu) pozdr!

PaMa
10-11-06, 13:41
dobrze wiedziec..nie dlugo sie okarze..:D

marcelis74
12-11-06, 11:03
Huraaaaaa
zrobione - udało się odpowietrzyć w drugą stronę: wpompowując płyn pod ciśnieniem do odowietrznika o odpowietrzać popuszczając przewód hamulcowy
znowu jeżdzę i co najważniejsze hamuję także !!!
dzięki za podpowiedzi

PaMa
13-11-06, 07:43
gratulacje,

u mnie jak sie okazalo, Dzida mial racje, "ten typ tak ma.." ;-)
Niby pedal sie zapada, ale jak podczas jazdy kilka razy podpompowalem, to ani ytroche pedal nie stwardnial.

PS Pytanie z innej beczki, jak ABS podczas hamowania dziala, to czy powinna sie zaswiecic kontrolka od ABS`u..?

jacek5m
25-01-07, 00:31
Witam,
mam podobne objawy jak kolezenstwo :).
Jade i wciskam pedal hamuje ale jest miekki. ABS sie wlacza na sniegu ;) dzisiejszym :D.
Na postoju przy wlaczonym silniku wciskam pedal do konca i nic... nie robi sie twardy...
no chyba ze gdzies tam w podlodze,
Po podpompowaniu nic sie nie zmienia :(

Wymieniono ostatnio ~3kkm temu przod klocki tarcze tyl klocki, plyn;

Jak sprawdzic czy wszystko ok ? dlaczego jest pedal hamulca taki miekki ?

Wydaje mi sie takze, ze dosc szybko wlacza sie abs ?!; swiatla przygasaja ;)

Prosze o sugestie
Pozdr
J

elmer
25-01-07, 00:41
Zapowietrzony układ albo walnięte serwo, ale raczej zapowietrzony układ.

Przy odpowietrzaniu najważniejsza rzecz to kolejność, w każdym aucie jest inaczej, trzeba patrzeć w serwisówkę. I oczywiście sprawdzać i dolewać płynu od góry, zeby nie zapowietrzyć pompy.

PaMa
25-01-07, 09:24
No wlasnie..moj pedal tez jest miekki, tak az do polowy...potem staje sie twardzy...no..ale auto hamuje, wiec niby wsyzstko Ok, czyli wychodzi ze co..?? Tak powinno byc. :afro: ?

xms
25-01-07, 10:09
ja mam podobnie w moim angliku pedał na postoju "wchodzi" do samego końca, zgłasałem to mechanikowi po wymianie klocków, powiedział jednak że tak działa serwo. hamować hamuje jak powinien, abs raz działa raz nie ale to inna sprawa. Wg mnie to nie wina zapowietrzonego układu...

marcelis74
25-01-07, 19:54
Witam
U mnie po skutecznym odpowietrzeniu hamulce są jak brzytwa
przy problemach pedał hamulca wpadał w podłogę chyba jakieś 3-4 cm głębiej byle była jakś reakcja samochodu.
Ogólnie uważam, że wpadający pedał to kwestia odrobinrek powietrza w układzie, serwo jak nie działa to brak jest siły wspomagającej i trza mocniej deptać.

PaMa
25-01-07, 19:58
..uwazam,ze mam hamulce dobrze..(ba, kiedys nawet pasazer nie zapial pasow i przy hamowaniu, wyladowal na szybie.. :) ), ale do rzeczy.
Zima sie przemecze, a na wiosne zobacze co i jak. Moze ten typ tak ma. :afro:

Lcfr
25-01-07, 21:01
na temat skutecznego hamowania+miekkosci hamulca i ziazanej z tym drogi hamownia proponowalbym uzyc opcji ":szukaj" i poczytac posty Wombat'a
Bardzo madre rzeczy pisze...

carlos
08-02-07, 16:07
co do odpowietrzania to trzeba zachować kolejnośc jak w manualu, aha i przy absie nie nalezy spuszczać całego płynu i nalewać nowego, tylko w miare wypompowywania zastępowac ubywający płyn nowym. (chyba że ma sie maszynke do wymiany płynu) pozdr!

Mam pytanie
czy przy zdjęciu jarzma kiedy spuszczę płyn hamulcowy mam dolać dot 4 czy jakiś konkretny płyn hamulcowy dedykowany hani..? dot 4 z tego co wiem to coś w rodzaju zamiennika, ewentualnego uzupełnienia...?:)
ewentualnie jakiej firmy płyn polecacie...?
carlos