PDA

Zobacz pełną wersję : Honda CIVIC 1.4i S 5d 1998 liftback - opinia

Kazmirz
22-08-10, 22:36
Witam na forum, aukcja

http://moto.allegro.pl/item1190544710_honda_civic_1_4i_s_5d_1998_liftback .html

Co o nim sadzicie z tego co widac na aukcji? prosze o opinie doswiadczonych uzytkownikow, wolalem hatchbacka ale nie znalazlem niczego ciekawego z gazem.. mam 193 cm wzrostu czy bedzie mi w nim wygodnie?

pozdrawiam.

Kazmirz
23-08-10, 00:42
Tak odpisal mi na meila :) co o tym sadzicie?

Nie mam niestety rachunków na wymianę podzespołów, więc będzie mi pan musiał zaufać. Jedyny "dowód" jest na wymianę oleju - karteczki przyczepione do silnika noszące ślady zużycia. Są też moje zapisy na ostatniej stronie instrukcji obsługi z datami i przebiegiem wymiany różnych podzespołów.

Wgniecenia są niewielkie - jedno punktowe na prawych przednich drzwiach poniżej klamki po lewej (da się dojrzeć na zdjęciu), drugie po tej samej stronie ale na drzwiach tylnych pod listwą długości około 10 cm bardzo płytkie (nie widać na zdjęciu), trzecie na masce z przodu nad atrapą po lewej stronie (tez nie widać na zdjęciu), lekko poobcierany tylny zderzak (widać na zdjęciu). W żadnym z tych wgnieceń (oprócz zderzaka) nie jest uszkodzony lakier.

- Rozrząd był wymieniany w 2004r. Przy przebiegu ok. 104 000km oraz w 2009 przy 210 000km.

- Akumulator wymieniłem w 2007r (rok niepewny bo nie wpisałem tego faktu w moich zapisach), w ostatniej zimie po całym dniu stania na mrozie kręcił bez problemu jednak oryginalny chodził przez 9 lat, a ten to na pewno nie tak długo.

- Zimówki nie są na felgach, jedynie zapasówka, bo jedną oponę zawsze wrzucam na zapasowe koło.

- Przegląd ważny do 10 lipca 2011r, a ubezpieczenie do 29 stycznia 2011r.

- Karty pojazdu nie ma bo wtedy jeszcze nie wydawali, kluczyki oczywiście 2 kpl + jeden czerwony tzw master.

Posiadam wydruk z badania ustawienia zbieżności wykonany w rok po wymianie elementów zawieszenia w 2007r.

Jeżeli chodzi o opony, to oryginalne Dunlopy wymieniłem chyba po 140 tys. na Continental Conti Eco, a potem dwie na Firestone w 2008r.

Parownik instalacji gazowej został poddany regeneracji w 2008r - regeneracja polegała na wymianie całego wnętrza - stara pozostała jedynie obudowa - po tych 6 latach elementy gumowe w atmosferze gazu straciły elastyczność i trudno było regulować obroty i skład mieszanki.

Filtr powietrza pochodzi z 2009r, filtr benzyny 2008.

Myślę że to wszystko, przypomniało mi się jeszcze parę rzeczy a nie znalazłem ich w moich zapiskach i je dopisałem. Jak coś jeszcze mi się przypomni, to opowiem jutro.

noctyfer
23-08-10, 08:06
Honda jak to Honda, dopóki jej osobiście nie oglądniesz, to nie będziesz w stanie stwierdzić czy wszystko z nią w porządku. Opinią sprzedającego nie ma się co podpierać, bo on żeby sprzedać każdą bajeczkę Ci wciśnie. Podstawowe wymiany (rozrząd, filtry, olej itp.) i tak będziesz musiał zrobić jak będziesz chciał tym chwilkę pojeździć. Przebieg wygląda na realny. Co do Twojego wzrostu, to myślę że nie będziesz miał żadnego problemu z jazdą w tym samochodzie. Niepokoi mnie tylko ta instalacja gazowa, zwykła II gen. w silniku z plastikowym kolektorem ssącym :confused:.

Kazmirz
23-08-10, 09:40
"Rozrząd był wymieniany w 2004r. Przy przebiegu ok. 104 000km oraz w 2009 przy 210 000km."

To chyba rozrzad dopiero przy 300 tys musze wymienic czy sie myle?

Czy jest ktos z okolic Wodzisławia , Raciborza kto moglby sprawdzic ze mna to autko, moge zaplacic oczywiscie za to ? dzis go bede ogladac ok 16-17 moj tel 796 098 976

mafia35
23-08-10, 10:07
Jak nie masz faktury na wymianę rozrządu to wymień od razu. Ogólna zasada jest taka, że przy zakupie używanego samochodu wymienia się rozrząd. W ASO 650zł i masz gwarancję tych 100k km jazdy :)

Xus
23-08-10, 10:20
jaki pisali wyzej po pierwsze primo auto ma gaz i nie wiadomo ile tys na nim zrobilo:( po drugie primo nie ma kwitow na wymiane rozrzadu to sie go wymienia i tyle. auto wyglada ok ale jak zawsze na fotkach po ogladasz auto do okola i bedziesz wiedzial co z nim nie tak czy ruda gdzies nie wychodzi jak wyglada od spodu czy silnik sie gdzies nie poci

reXio
23-08-10, 11:07
Nie wiem dlaczego ale jakos sprzedajacemu ufam.

1. Gaz II GEN + plastik kolektor - niefajnie. Pilnuj przegladow to powinno byc ok. Powinno...

2. Tak jak radza wyzej - pasek, filtry, oleje - musisz wymienic na starcie.

3. Poogladaj auto czy blachy sa proste czy jakies fale dunaju :D

comatose
23-08-10, 12:04
Jak będziesz oglądał to zerknij sobie czy za klapką od wlewu paliwa, w tym rancie u góry przy klapie bagażnika i w szczelinach przy lampach nie ma pyłu białego :p Do jakiegoś mechanika je bierzesz?

straznik
23-08-10, 16:01
Ja uważam, że nie warto ze względu na ten gaz, tych samochodów nie brakuje i wydaje mi się, że można znaleźć lepiej. Na korzyść tego przemawia raczej oryginalny przebieg.

rolnik
24-08-10, 14:15
Jak nie zamierzasz strasznie dużo jeździć to poszukaj lepiej bez gazu. Warto poszukać też wersji z klimą. Baaardzo się przydaje ;)
Jeżeli auto ma jakieś małe wgniotki czy ryski to też się nie przejmuj za bardzo (bo blachy w tych autach nie są najgrubsze) a i tak prędzej czy później się pojawią (parking, kamyczki na drogach...)
Pamiętaj też, że nie ma 12 letniego idealnego auta.

Kazmirz
24-08-10, 22:25
bylem ogladalem i kupilem, podjechalismy na stacje diagnostyczna, amory stab b.d, hamulce tez, gaz spaliny b.d, jedynie do czego gosciu z przegladu mial uwage to trzeba ustawic zbierznosc bo lekko skreca w prawo na prostej, luzow na kierownicy nie ma, praca silnika ok wydaje sie bez wyciekow.. dzis rano sprawdzilem pod maska i sucho. Przy jezdzie probnej nie zauwazylem zadnych problemow i na gazie i na benzynie.. pali od strzalu, wracajac do domu stwierdzilem 1 mankament mianowicie przy hamowaniu wydaja sie dzwieki z przodu chyba z przednich koł takie pipipipipi, pare razy przy chamowaniu wyczulem tez dragnia pedalu hamulca( on wymienial w 2006r - amortyzatory przód i tył oraz część łączników stalowo-gumowych w 2007r - wahacze górne w osi przedniej w 2007r - przód tarcze i klocki hamulcowe w 2008r, )
ten dzwiek czasem tez slysze jak przychamuje i puszcze hamulec jadac wolno przez chwile potem znika jak przyspiesze ale byc moze juz silnik pracuje za glosno i po prostu tego nie slysze :P.. Co to moze byc ?

Przy okazji chcialem zadac pare pytan zeby nie zakladac osobych tematow..

Jak to jest z tym gazem bo sprzedajacy mowil mi ze jezdzil zaplajac silnik i gaszac na gazie, czy tak mozna robic? ten gaz sam sie przelacza po chwili jak przygazuje i spadaja obroty.. jaka jest zasada bo ojciec mial kiedys auto z gazem ale z 1 gen i z tego co pamietam to jezdzil z 1 km na benzynie a potem przelaczal na gaz.. rozgrzanie silnika.. i kilometr przez przyjazdem w dane miejsce przelaczal na benzyne..

Na benzynie przy gazowaniu z tlumika tylnego spaliny sa ok nic nie cieknie kolor taki jak byc powinien, na gazie tez ale wychodzi takimi kroplami woda czy co to jest niewiem:P czy tak ma byc?

I jeszcze mam pytanko co do sprzegla bo on go nigdy nie wymienial nie mam porownania z inna honda jak chodzi ale jest jakas zasada ze sie wymienia co iles km, lat czy uzywa sie do oporu :P ? mi sie wydaje ze chodzi jeszcze ok

rolnik
25-08-10, 09:03
...przy chamowaniu wyczulem tez dragnia pedalu hamulca...
... a to przypadkiem nie ABS ?

Xus
25-08-10, 10:24
sprawdz grubosc tarczy moze juz sie koncza albo klocki.

Kazmirz
25-08-10, 20:23
to auto nie ma abs, z tym dzwiekiem to pojade do mechanika pewnie od strzalu sprawdzi i stwierdzi co to jest a jak z tym gazem? i sprzeglem co wyzej pytalem

reXio
25-08-10, 20:32
Jakto nie ma ABS?? Z 98 roku szly bez ABS??

Te piski przy hamowaniu to moga byc konczace sie klocki. Telepac moze bo juz sa wyrabane i nie maja okladziny. Moze tloczek sie zapieka?

GAZ: instalacja II GEN zama sie przelacza na gaz i mozesz auto wylaczac na gazie. Ale startuje zawsze na benzynie. Po osiagnieciu przez silnik odpowiedniej temp. sam przeskoczy na gaz. Tyle w teorii a jak on odpalal na gazie to nie wiem.

Kiedys jak mialem LPG to wylaczalem silnik na benzynie. Lepiej potem startowal. Jak sobie to gowno LPG przypomne to az mnie skreca !!!

Sprzeglo - jak bierze ok to nie ruszaj. To nie opel :D

comatose
25-08-10, 20:39
Z tym LPG to czasami nie jest tak, że przełącza się powyżej pewnych obrotów? Bez względu na temperaturę silnika.

Kazmirz
25-08-10, 22:37
Tak jak wlacze zimny silnik czy na gazie czy jak przelacze z benzyny na gaz zanim rusze wystarczy ze przygazuje puszcze i juz wchodzi na gaz.. czy tak mozna robic? czy trzeba zawsze jak zimny silnik przejechac z 1 km na benzynie? czy odrazu przelaczajac na gaz na zimnym silniku nie powinno sie nic zepsuc :P ?

comatose
25-08-10, 23:07
Moim zdaniem byłoby miło gdybyś na gaz przełączał się dopiero kiedy silnik się zagrzeje. Czy 1km wystarczy nie mam pojęcia, u mnie silnik łapie tą swoją temperaturę którą później cały czas trzyma między 2 a 3km.

noctyfer
26-08-10, 08:25
W instalacji sekwencyjnej większość gaziarzy ustawia temperaturę przełączania w granicach 35 stopni. U mnie strzałka na wskaźniku temperatury jest wtedy na najniższej kresce. W takie dni jak dzisiaj to po przejechaniu zaledwie 1 km mam już taka temp., natomiast w zimie muszę lekko od 3 do 5 km zrobić w zależności od temperatury.

Kazmirz
26-08-10, 20:24
Chce wymienic plyn do chlodnicy, wspomagania kierownicy, sprzegla, skrzyni biegow i hamulcowy.. mozecie podac jaki wlac i bedzie ok ? chce to wszystko zamowic z allegro

noctyfer
27-08-10, 07:42
Płyn do chłodnicy jakikolwiek, wspomaganie - wyłącznie PSF Honda (ASO), sprzęgło - jakikolwiek hamulcowy DOT4, skrzynia MTF Hondowski (ASO), hamulcowy - jakikolwiek DOT4. Proponuję koledze zacząć używać funkcji szukaj, o tym wszystkim na forum już było pisane. Załóż też temat w dziale nasze hondy.

reXio
27-08-10, 13:33
Do skrzyni albo MTF albo zamiennie silnikowy 10W-40. NIC INNEGO.

Kazmirz
02-09-10, 20:42
Wiec bylem u mechanika wymienil mi plyn w skrzyni biegow na agip rotra md sae 80w-90 i hamulcowy dot4 firma k2
za wymiane oleju do skrzyni biegow, plynu hamulcowego, wymiane zarowki w tylnim swietle stop, wymiany zarowek w podswietlaniu przyciskow na desce rozdzielczej wziol 100 zl za robocizne +50 zl za olej do skrzyni i 20 zl hamulcowy? co wy na to czy ten olej do skrzyni biegow bedzie ok ?

Jeszcze bylem na ustawianiu zbierznosci i niby jest troche lepiej ale jak dam kierownice idealnie rowno to dalej lekko w prawo sciaga, jak jest troche w lewo skrecona pare cm to jedzie prosto czy oni przy zbierznosci tez ustawiaja kierownice ? czy to osobno trzeba i gdzie z tym sie jedzie do mechanika czy zas do skp ?

reXio
03-09-10, 10:02
Czy olej polsyntetyczny o klasie 10W-40 rowna sie olejowi przekladniowemu 80w-90. Otoz nie! Sa to zupelnie inne oleje!!! Czytaj czlowieku co Ci ludzie pisza! Ale nie, prosciej jechac do mechanika - idioty i zdac sie na jego widzimisie. Jak chcesz zarznac skrzynie i ja wymieniac - zostaw ten swietny olej. Jak nie to zmien go na to co juz tutaj bylo podawane.

Kazmirz
03-09-10, 10:48
czy ktos to potwierdzi ze ten olej bedzie taki zly? gosciu jest 21 lat mechanikiem to az takim imbecylem by byl? zauwazylem ze skrzynia chodzi plynnie biegi wchodza

krzys_o
03-09-10, 11:06
Przecież rexio ci napisał co masz wlać, a ty zrobiłeś swoje, a raczej to co ten mechanik ci poradził, który pewnie nigdy hondy nie robił. Możesz go zostawić, tylko za jakiś czas powstanie temat na tym forum twojego autorstwa pt. co mi zgrzyta w skrzyni, albo czemu nie mogę wbić biegu...

noctyfer
03-09-10, 11:42
No dziwny tok rozumowania, prosisz o poradę, a jedziesz do machera który wlewa Ci takie gówno. Jest wyraźnie napisane, nawet w serwisówkach Hondy że zastępczo można lać 10W40. Zresztą do 1995 roku wlewali podobno tylko taki olej. A co do mechaników to niestety nawet w ASO czasem mają totalnych imbecyli i żeby na Tobie zarobić wcisną Ci każdy kit.

Kazmirz
03-09-10, 17:13
Nie wincie mnie o to :P ja mu wyraznie napisalem na kartce na jaki ma zmienic, a on zrobil swoje.. wlasnie wrocilem od innego mechanika ktory mi ten olej wymienil, kupilem 3 l shela helix plus 10w40 z beczki , wylal stary, wlal z 1 l nowego przejechalem pare metrow.. wylal i zalal reszte 1,8 l..

Pewnie macie racje ale musze powiedziec ze na tym "gownie" lepiej skrzynia chodzila lecuitko prawie nie czulem jak bieg zmienilem zero oporu ale coz tak musi byc widocznie :) ale nie wazne na przyszlosc bede jezdzil z kupionymi plynami do wymiany, ubywa mi jeszcze plynu z chlodnicy ale nigdzie nie widac wyciekow, chlodnica tez sucha, gdzie to moze ubywac?

Dissnej
03-09-10, 17:35
Sprzeglo - jak bierze ok to nie ruszaj. :D

No właśnie, kiedy sprzęgło w naszych H dobrze bierze? Nisko, wysoko?

noctyfer
03-09-10, 20:08
Nie wincie mnie o to :P ja mu wyraznie napisalem na kartce na jaki ma zmienic, a on zrobil swoje.. wlasnie wrocilem od innego mechanika ktory mi ten olej wymienil, kupilem 3 l shela helix plus 10w40 z beczki , wylal stary, wlal z 1 l nowego przejechalem pare metrow.. wylal i zalal reszte 1,8 l..

Pewnie macie racje ale musze powiedziec ze na tym "gownie" lepiej skrzynia chodzila lecuitko prawie nie czulem jak bieg zmienilem zero oporu ale coz tak musi byc widocznie :) ale nie wazne na przyszlosc bede jezdzil z kupionymi plynami do wymiany, ubywa mi jeszcze plynu z chlodnicy ale nigdzie nie widac wyciekow, chlodnica tez sucha, gdzie to moze ubywac?

Może masz zapowietrzony układ chłodzenia, skoro nie ma wycieków

Kazmirz
11-09-10, 18:59
Wlasnie jedynie co mi zostalo do poprawy z tym autkiem to ubywajacy plyn ze zbiorniczka chlodnicy, co ciekawe zauwazylem ze jak jest nalane do max ubywa bardzo powoli przez 2 tyg zeszlo do polowy.. a jak jest polowa to schodzi do 0 przez 3-4 dni.. bylem u mechanika tak na chwile popatrzal i tez nigdzie nic nie widzial, czy to moze byc uszczelka glowicy? i plyn przechodzi do silnika ?

skorpion7
11-09-10, 20:38
To nie bardzo powoli to zastraszająco szybko ci ubywa. Aż dziwne, że nie widać wycieków. A stan oleju rośnie ? Jeśli ten przebieg jest realny to nie powinna puszczać uszczelka no ale ja nie mam gazu więc może i to możliwe.

Kazmirz
12-09-10, 13:53
stan oleju nie rosnie, przelotem pytelem jedno mechanika i powiedzial ze jak dostaje sie do silnika to stan oleju nie bedzie rosnal bo to wszystko wyjdzie rura wydechowa :) czy ktos mial taki problem jak ja ze nie widzial wyciekow a ubywalo?

kubot
12-09-10, 14:30
ja tak kiedyś miałem w toyocie... i to niestety była uszczelką pod głowicą wydmuchnięta

skorpion7
12-09-10, 17:47
stan oleju nie rosnie, przelotem pytelem jedno mechanika i powiedzial ze jak dostaje sie do silnika to stan oleju nie bedzie rosnal bo to wszystko wyjdzie rura wydechowa :) czy ktos mial taki problem jak ja ze nie widzial wyciekow a ubywalo?

To jeszcze inaczej czy konsystencja oleju jest normalna, bo jak dostaje sie do niego plyn to robi sie tzw. masełko. Widać to na bagnecie. Tak mi się przypomniało, że gdzieś na forum ktoś miał taki sam problem ale nie pamiętam czy został rozwiązany. Proponuje poszukać.

Kazmirz
12-09-10, 20:36
na bagnecie olej wyglada ok, a co panowie powiecie na uszczelniacz w plynie ? gdzies to czytalem ze plynu ma byc na min i wlewa sie taki uszczelnaicz do max i zatyka male mikrodziury ? co wy na to :D ? czy to jakas sciema

piotrekm1987
12-09-10, 20:43
mi ubywało tak z pol szklanki na miesiąc wlałem uszczelniacz i od roku czasu mam spokój tylko trza go wlac w takich proporcjach jak pisze na opakowaniu bo niektorzy to wlewaja pol litra i sie dziwia ze cos sie zatkalo

kubot
13-09-10, 23:05
spójrz jeszcze jak wygląda pod spodem korek od wlewu oleju w taką pogodę powinien być suchy, chyba, że naprawdę jeździsz 2 km dziennie i gasisz, jeśli jest na spodzie pokryty białą, taką hmmm majonezową mazią to może być ta uszczelka.

Kazmirz
15-09-10, 18:04
w takim razie zaleje go tym uszczelniaczem, i panowie jeszcze mam takie proste pytanko, bo mam dosc daleko do garazu a jutro rano jade rejestrowac auto, jak tam sa przykrecone tabilce rejestracyjne? i jak sie je odkreca, jaki klucz? :):)

reXio
15-09-10, 19:14
wiolinowy ;)

Kazdy ma jak se przykreci, ja mam ramki a tablice sa wkladane. Jesli sa przykrecane to pewnie sruba krzyzak albo prosta.

kawka96
15-09-10, 20:06
Moim zdaniem to tarcze się zwichrowały.Miałem podobnie we wcześniejszym civicu.Dojeżdżałem do pracy jesienią drogą na której było mnóstwo kałuży a tarcze mocno rozgrzane.Więc kilka tygodni wystarczyło i od tamtej pory mało kierownicy z rąk nie wyrywało podczas hamowania.

Kazmirz
17-09-10, 21:45
Zarejestrowalem auto, sciagalem naklejke z szyby z rej. ale zostalo to co widac na zdjeciach, czym to usunac zeby nie bylo sladu? benzyna, rozpuszczalnik? pazurem wiecej juz nie pojdzie to sie przyssalo do szyby fest :)

http://i54.tinypic.com/11b468n.jpg

http://i52.tinypic.com/24e6q87.jpg

http://i55.tinypic.com/24c615f.jpg

http://i53.tinypic.com/mjmvz7.jpg

http://i55.tinypic.com/fpc9y0.jpg

reXio
17-09-10, 21:49
Hmm... ja bym benzyna ekstrakcyja sprobowal, ale niech sie wypowi ktos kto sie z tym babral. Te naklejki na szybe to jest najbardziej DEBILNY pomysl na swiecie!!!

demonobiker
18-09-10, 08:32
generalnie podgrzewa sie t i schodzi ładnie ale skoro juz zerwałes to benzyna może nie pomóc, musisz użyć czegos mocniejszeg np. nitro tylko uważaj abys sobiue nie pochalapł deski czy czegos bo ci ja zje;)
ja nitro czyścłem szyby to zdzieraniu foli od przyciemy..

Wlasnie jedynie co mi zostalo do poprawy z tym autkiem to ubywajacy plyn ze zbiorniczka chlodnicy, co ciekawe zauwazylem ze jak jest nalane do max ubywa bardzo powoli przez 2 tyg zeszlo do polowy.. a jak jest polowa to schodzi do 0 przez 3-4 dni.. bylem u mechanika tak na chwile popatrzal i tez nigdzie nic nie widzial, czy to moze byc uszczelka glowicy? i plyn przechodzi do silnika ?

u mnie było tak samo okazało się że układ był zapowietrzony i raz płyn był a raz go nie było, odpowietrzenie pomogło w 100%

mafia35
18-09-10, 08:53
Ja czyściłem rozpuchem. Trzeba uważać żeby na deskę nie skapło...

Kazmirz
18-09-10, 18:41
generalnie podgrzewa sie t i schodzi ładnie ale skoro juz zerwałes to benzyna może nie pomóc, musisz użyć czegos mocniejszeg np. nitro tylko uważaj abys sobiue nie pochalapł deski czy czegos bo ci ja zje;)
ja nitro czyścłem szyby to zdzieraniu foli od przyciemy..

u mnie było tak samo okazało się że układ był zapowietrzony i raz płyn był a raz go nie było, odpowietrzenie pomogło w 100%

Chyba to nie bedzie zapowietrzenie bo cos cieknie od spodu na srodku silnika malutka plamka po jezdzie, we wtorek daje do roboty to sie okaze, czy to moze byc pompa wody uszkodzona/nieszczelna i stad te wycieki? tak powiedzial gosciu ze jest to najprawdopodobna przyczyna u ktorego bede robil naprawe

ps: a takie odpowietrzenie na czym polega? wypycha sie pod cisnieniem stary plyn i wpuszcza nowy az nie wycieknie caly stary ? :)

demonobiker
18-09-10, 20:32
odpowietrzenie polega na usunięciu powietrza z ukłądu :)
przy silniku jest taki zaworek mały jak auto odpalone luzujesz go i leci plyn z powietrzeam gasisz silnik dolewasz plynu i na nowo odkrecasz az przestanie powietrze leciec, tak w skrocie...

krzys_o
18-09-10, 20:41
Zarejestrowalem auto, sciagalem naklejke z szyby z rej. ale zostalo to co widac na zdjeciach, czym to usunac zeby nie bylo sladu? benzyna, rozpuszczalnik? pazurem wiecej juz nie pojdzie to sie przyssalo do szyby fest :)

Przerabiałem taki temat ostatnio u siebie, potraktowałem ten klej suszarką z zewnątrz, poprostu podgrzałem szybę i gorący klej sciągnąłem kilka razy szmatką bawełnianą. Zeszło w oczach szybko i przyjemnie:)

Kazmirz
19-10-10, 22:17
Witam ponownie to jeszcze pare pytan do was:

1. W poprzednim aucie mialem tez zalozony gaz i benzyny musialo byc min pol zbiornika zeby pompa paliwowa byla w nim zanuzona, jak jest w przypadku hondy?
2. Czy wyrzucajac bieg na luz z obojetnie jakiegos biegu trzeba wciskac sprzeglo? albo inaczej czy nie wciskajac sprzegla wrzucajac luz nie niszczy sie skrzynia biegow lub cos innego? bo przyznam sie ze tak robie :P
3. Gdzie sie wylacza kluczykiem alarm gdyby pilot zaliczyl dzwona bo nie widze nigdzie przy silniku dziurki na ten klucz?
4. Czy mozna samemu wylaczyc dzwiek "pik pik " przy otwieraniu i zamykaniu z pilota od alarmu tak aby tylko zamrugaly swiatla kierunkowskazu tak jak mam obecnie ale bez dzwieku ? Jesli tak to jak?

MikeFoto
19-10-10, 23:12
2. Czy wyrzucajac bieg na luz z obojetnie jakiegos biegu trzeba wciskac sprzeglo? albo inaczej czy nie wciskajac sprzegla wrzucajac luz nie niszczy sie skrzynia biegow lub cos innego?

Pierwsze słyszę o praktyce bezsprzęgłowego wbijania luzu. Może to nie szkodzi ale ja sobie nie wyobrażam ruszania gałką biegów bez wciskania sprzęgła.

3. Gdzie sie wylacza kluczykiem alarm gdyby pilot zaliczyl dzwona bo nie widze nigdzie przy silniku dziurki na ten klucz?
4. Czy mozna samemu wylaczyc dzwiek "pik pik " przy otwieraniu i zamykaniu z pilota od alarmu tak aby tylko zamrugaly swiatla kierunkowskazu tak jak mam obecnie ale bez dzwieku ? Jesli tak to jak?

Jeśli to alarm niefabryczny (nieHondowski), a przypuszczam że właśnie taki jest skoro masz jakiś mały kluczyk, to szukaj centralki. Ewentualnie na syrence gdzies pod maską może być wejście na taki mały kluczyk.

Ewentualnie jak znajdziesz centralkę lub dowiesz się jaki to model alarmu - ściągnij instukcję z sieci a dowiesz się wszystkiego.

reXio
19-10-10, 23:14
1. ponoc dobrze jak jest kolo polowy. Honda to nie fiat i mozesz jezdzic z 1/4 baku.
2. wiem, ze sie da ale raczej niewskazane. Ja zawsze robie to ze sprzeglem.
3. Chodzi Ci o syrene od alarmu? Niektore syreny nie maja wylaczania.
4. Ja mialem w Prestige tak, ze jak dluzej przytrzymalem przycisk to uzbrajal sie "Po cichu". Tylko swiatla mrugnely. Zalezy jaki alarm jak sadze.

Kazmirz
20-10-10, 13:13
Ktos wie jak z tym 1 pytaniem ? czy tu jest pompa paliwa na srodku baku? czy mozna do zera wejzdzac jak sie ma gaz?

nikog0
20-10-10, 17:16
Ktos wie jak z tym 1 pytaniem ? czy tu jest pompa paliwa na srodku baku? czy mozna do zera wejzdzac jak sie ma gaz?

ja u siebie wielkokrotnie jeżdzę na tzw oparach (chodź to niewskazane), kiedy wskazówka jest ponizej "0", lub na rezerwie, nigdy nic złego się nie działo.

lar
20-10-10, 18:05
spokojnie mozna wyjeździć paliwo do końca (ale po co?) jak juz bedzie bardzo mało w baku to pompa na nierównościach zacznie łapać powietrze co na pewno odczujesz podczas jazdy. ale moim zdaniem i książki sam naprawiam nie powinno sie wykozystywac paliwa do końca bo na dnie zbiornika zawsze tak jakieś syfy sie znajdą a to nienajlepej wpłynie na filtr paliwa itp. Ja zawsze staram sie tankowac jak zaczyna świecić rezerwa a wtedy jest jeszcze jakieś ~10l w baku

reXio
20-10-10, 18:19
Czyzby sie nam rodzil pan zlotoweczka jezdzacy tylko na LPG?

Kazmirz
23-10-10, 18:01
Nie kolego rexio, pytam tylko dlatego zeby wiedziec kiedy zalac benzyne a zeby nie zajechac pompy paliwowej bo jak pisalem wyzej w poprzednim aucie mialem na srodku baku i dlugo nie wiedzialem o tym i zajechalem z 3 pompy a teraz chcialbym tego uniknac :) A dusigroszem nie jestem jade na benzynie zawsze z 2-3 km az nagrzeje sie silnik dopiero wtedy wlaczam gaz, mam do was jeszcze 2 pytanka.

1. Ubywa mi plynu chlodniczego ze zbiorniczka, z pol szklanki na 2 tygodnie czy tam jest jakies cisnienie? bo chce zalac az pod sam korek ( wiecej niz wartosc max ) zeby miec spokoj na dluzej, czy tak mozna zrobic i nic sie tam nie stanie :P ? Bylem z tym u kilku mechanikow i kazdy rozklada rece nigdzie wyciekow nie widac, do silnika sie nie dostaje, jest teraz wlany uszczelniacz tez nie pomogl, narazie tak bede jezdzil po zimie zrobie wieksza analize, ciekawi mnie co jest tego przyczyna?

2. Z miesiac temu robilem zbieznosc kol, mialem zalozone juz na wykonczeniu letnie opony, wczoraj zmienilem na nowe zimowe na tych samych felgach i mam przekrecona troche w prawo kierownice, czy wyprostowanie samej kierownicy moze rozlegulowac zbieznosc czy raczej nie? czemu sie tak stalo czy zle wywazenie kol moze miec na to wplyw, albo zmiana stanu ogumienia?

reXio
24-10-10, 15:24
I git :)

Ad 1 - musi gdzies ubywac, nie ma szans ze sobie odparowuje w kosmos. Dolania do maxa to zly pomysl. Wywali plyn przez chlodnice na 100% bo bedzie go za duzo. Prawidlowo jak jest na zimnym silniku w polowie miedzy MIN a MAX to na rozgrzanym masz na MAX.

Ad 2 - jezeli zbieznosc byla ustawiona ok to powinno auto jechac prosto na dobrych oponach. Na zuzytych jakos drastycznie moze sciagac. Ale Ty mowisz, ze miales zuzyte opony i jechalo ok a na zimie ja ciagnie... dziwne. Z tym ze dobra opona na wykonczeniu mpze zachowywac sie ok - byc rowno zuzyta i nie miec wplywu na sciaganie auta.

Pytanie co to za zimowe opony, czy nowe, czy cisnienie na pewno dobre. Moze jakis zaworek nie trzyma i uszlo powietrze i ja sciaga.

Kazmirz
25-10-10, 19:55
Ad 1 - a czasem w tym zbiorniczku na plyn chlodniczy nie ma zadnego cisnienia? bynajmniej tak twierdzil mechanik bo jesli by nie bylo to teoretycznie nic by mu nie szkodzilo ze bedzie prawie pod korek zalany, jak jade i po wylaczeniu silnika odrazu sprawdzam stan plynu to nie widzialem zeby sie podnosil cokolwiek wiecej niz byl wlany reXio :P

Ad 2 - to tak mialem na letnich oponach chodz lysych nie sciagalo nic i kierownica jak puscilem byla idealnie na srodku, zimowki sa 1 sezonowe jak nowe wszystkie 4 komplet, jak puszcze kierownice nie sciaga mnie, jedzie prosto, ale kierownica jest troche w prawo przesunieta tak ze jak ja wyprostuje to jedzie do srodka ( no ale nie sciaga kwestia krzywej kierownicy) czy samo wyprostowanie kierownicy moze rozlegulowac zbieznosc? bo jesli tak to udam sie do tego serwisu zeby mi to naprawili i pokryli za ponowna zbieznosc, czy to nie ich wina? co moze byc tego przyczyna?

reXio
25-10-10, 20:16
Ad1 - pojezdzij autem i zobacz jaki bedzie stan po dobrze rozgrzanym silniku. Po to sie to nazywa zbiornik WYROWNAWCZY :D

Ad2 - krzywa kiera a jedzie prosto? Od tak sie to nie robi. Nie wiem, ja stawiam na zwalona zbieznosc, ew. cos nie teges z kolami, oponami.

Kazmirz
27-11-10, 17:26
Dwa pytanka:

Ile miesci sie litrow w zbiorniczku na plyn do szyb

Kiedy zapala sie rezerwa i jak dziala? swieci caly czas? i czy wskaznik stanu paliwa schodzi az do 0 jak na fotce nizej czy zatrzymuje sie na ostatniej kresce? bo ja mam na ost. kresce i dzis przy zapalaniu silnika zaswiecila mi sie na chwilke rezerwa ale znikla i w czasie jazdy nie swiecila sie

http://tinypic.pl/cgi-bin/dl.cgi/kotaxoyvsv3wljuperhhuawet7fwydvaeq3d4sif5i/honda-civic-vi-coupe-1-6i-16v-1.jpg

kuster
28-11-10, 08:30
Dwa pytanka:

Ile miesci sie litrow w zbiorniczku na plyn do szyb

Kiedy zapala sie rezerwa i jak dziala? swieci caly czas? i czy wskaznik stanu paliwa schodzi az do 0 jak na fotce nizej czy zatrzymuje sie na ostatniej kresce? bo ja mam na ost. kresce i dzis przy zapalaniu silnika zaswiecila mi sie na chwilke rezerwa ale znikla i w czasie jazdy nie swiecila sie

http://tinypic.pl/cgi-bin/dl.cgi/kotaxoyvsv3wljuperhhuawet7fwydvaeq3d4sif5i/honda-civic-vi-coupe-1-6i-16v-1.jpg

około 4-5 litrów chyba jest ten zbiorniczek na spryski

a rezerwa mogła Ci się zapalić bo np. auto nierówno stało i czujnik w baku źle odczytywał ilosć paliwa....

najlepiej jest zalać pod korek i dolewać jak już będzie tylko 1/4 baku

p.s. tą naklejkę nie zmazuje się żadną benzyną czy rozpuszczalnikiem...
jest coś takiego jak żyletka... trzeba sobie ją dobrze chwycić żeby paluchów nie poprzecinać i zdrapywać...
100x szybciej niż mazanie szmatką z jakimś roztworem....

reXio
28-11-10, 11:51
1 - okolo 4 litrow, dawno nie dolewalem, niech sie wypowie ktos kto jest na biezaco :)

2 - wstepnie mruga, jak juz jest malo wahy to swieci na stale. Fota nie dziala. Wskazowka moze zejsc ponizej 0 ale to juz sie powinna swiecic rezerwa na stale.

Kazmirz
06-02-11, 17:15
Za niedlugo konczy sie zima trzeba ponaprawiac troszke, mam pare pytan

1. chce zakupic felgi alumioniwe z oponomi na lato, mam pytanie bo sie nie znam, od jakiego do jakiego zakresu pasuja tutaj opony i jej szerokosc, chce kupic jakies ciup wieksze niz standardowe i moga byc szersze, jakie polecacie? moga byc uzywane do 1000 zl idzie cos kupic dobrego?

2 Ile litrow oleju do silnika zakupic do wymiany starego( bede wlewal ten sam olej )

4. Przez cala zime gdy byl wiekszy mruz strasznie parowaly mi szyby w srodku, czasem nawet robil sie lod ( w srodku na przedniej szybie tez ) w miejscu siedzenia kierowcy mam dywanik z materialu, pewnie to przez to sie tak dzialo, dlatego pytanie czy mozna jeszcze gdzies kupic 4x dywaniki gumowe z wyzszymi krawedziami pasujace do tego modelu auta?

5. Bardzo slabo grzeje ogrzewanie w aucie co zrobic?

snakes
06-02-11, 22:09
Na w/w 5 pytań Znajdziesz odpowiedzi na forum,użyj wyszukiwarki...nie znajdziesz odp. na pytanie nr.3;)

reXio
07-02-11, 12:12
Ad1. 195/50/15 - najlepszy kompromis wyglad / kasa. Prezentuje sie lepiej niz na 14 calach ale szalu nie robi.

Ad2. Kup 4 litrowa banke, swiezego oleju wlejesz lekko ponad 3 litry.

Ad4. Poszukaj na allegro. Welury na zime to zly pomysl - ciagna wilgoc jak gabka

Ad5. Nie wiem :P Zapowietrzony uklad chlodzenia... Bo mniemam ze pokretlo od ogrzewanoia chodzi ok?

Kazmirz
07-02-11, 16:55
a 16 felgi wejda? czy 15 to max?

uuuplask
07-02-11, 17:11
Niektórzy chyba nawet 17 upychali :D 16 spokojnie wejdą.

Kazmirz
07-02-11, 18:40
To bede szukal 16 a jaka moze byc max szerokosc i wysokosc opony?

to co napisal rexio "195/50/15" 1, 2, i 3 cyfra co oznacza?

Rozumiem ze aby felgi pasowaly maja miec # Rozstaw śrub: 4x114.3 ?

Ktore z tego byscie wybrali?

http://allegro.pl/alu-honda-accord-16-z-super-oponami-2010r-i1434485963.html

http://allegro.pl/honda-s2000-komplet-felg-z-oponami-oem-16-i1405401254.html

http://allegro.pl/4-alufelgi-ronal-16-cali-4x100-opony-letnie-i1431547896.html

http://allegro.pl/honda-oryginalne-wzor-type-r-i1436853855.html

http://allegro.pl/4-alufelgi-borbet-16-cali-4x114-3-opony-225-45-i1427637978.html

comatose
07-02-11, 18:54
4X100

Pierwsze oznaczenie - szerokość laczka
Drugie oznaczenie - jego wysokość
Trzecie oznaczenie - rozmiar w calach

ukaszo
07-02-11, 19:00
To bede szukal 16 a jaka moze byc max szerokosc i wysokosc opony?

Tutaj powinieneś znaleść wszystkie odpowiedzi:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?5074-CHC%CA-KUPI%C6-NOWE-FELGI&highlight=jaka+%B6rednica+felg

Kazmirz
17-03-11, 18:21
Panowie ile litrów oleju wchodzi do silnika? poprzedni wlasciciel auta wlewal do niego LOTOS" SYNTETIC" tyle mam w notatkach jego czy to bedzie raczej ten olej ? auto mam z gazem, ujdzie ten olej jakos? czy moze inny polecacie?

LOTOS SYNTETIC 5W40

"http://allegro.pl/olej-lotos-syntetic-5w40-4l-hit-gratis-lodz-i1501437201.html

i co sadzicie o tych oponach, szukam nie za drogich i w miare dobrych, do opon kupie uzywane alufelgi

http://www.ceneo.pl/;0151225798-10.htm

comatose
17-03-11, 19:35
Jakieś 3,3L, ta ilość może się nieznacznie zmieniać w zależności jaki filtr oleju zastosujesz. Co do opon - w tamtym roku trochę taniej bo za 160zł / szt. kupiłem yokohamy i jestem z nich naprawdę bardzo zadowolony. Już nie mogę się doczekać kiedy pozbędę się głośnych zimówek i je założę ;]

demonobiker
17-03-11, 20:33
jak dla mnie uniroyal jest najlepszy jeżdze tylko na nich w okresie letnim i nigdy mnie nie zawiodły, obecnie mam rally 550
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/uniroyal+rallye+550+175+65r14+82h+tl+r+prod+2007,1 75%2065R14,16,0,5-0,115569655,szi.html
i jak będę zmianiał to raczej na rainsporty ale napewno uniroyal :)

mafia35
18-03-11, 08:40
Podobno lepsze w deszcz, a tym bardziej na suchej nawierzchni są Continental ContiPremiumContact 2. Mam i sobie chwalę, na mokrym trzymają się super. Na suchym z resztą też. No i są bardzo ciche, co jest dla mnie bardzo ważne.
Tutaj małe podsumowanie opony: http://www.oponeo.pl/artykul/najlepsze-opony-letnie-2011

http://www.autocentrum.pl/dyn_wat_lightbox_img.php?path=41744f44e46041745745 845145b46144945d45c41741941b41a42041d41d41d41c41c4 1a41745544945244744945a45c41941c41941e44741841a418 41b41a41841941844741944743441645245844f

Kazmirz
27-03-11, 17:01
Zamierzam kupic te opony http://www.ceneo.pl/;0151225798-10.htm i te alusy http://allegro.pl/felgi-15-4x100-jak-nowe-sruby-gratis-okazja-i1525434426.html czy opona bedzie dobrze pasowac do felgi i cale kolo do auta? nie bedzie opcierac przy bujaniu resorow?

i jeszcze pytanko czy te gumowe dywaniki beda pasowac do mojego auta?

te drozsze http://allegro.pl/dywaniki-gumowe-honda-civic-1995-2000-germany-i1519034649.html

i te tansze
http://allegro.pl/honda-accord-98-02-civic-95-00-gum-dyw-rynienka-i1506904483.html

reXio
28-03-11, 14:18
Dywaniki jedne i drugie do bani, takie uniwersalne mi nigdy nie lezaly. Te za 40 zl to juz wogole porazka.

Felgi sa nieodpowiednie - maja niewalsciwe ET. Musisz szukac felg z ET w granicach 40.

nikog0
28-03-11, 14:43
jak mówicie o oponach to i ja dorzucę swoje 2 słowa. 2 lata temu kupiłem nówki Fulda Ecocontrol (Asymetryczne) 14" 185 60, świetne opony, świetnie trzymają na mokrym (w mojej opinii), na suchym też ok, a kosztowały ok 145-150 pln za sztukę. Dodatkowo mają więcej biernika o 10%.
Wada: nie radzą sobie na błocie i śniegu w ogóle (w końcu to letnie), a niektórzy uważają że hałasują, ja nie zauważyłem.

Kazmirz
28-03-11, 19:32
Dywaniki jedne i drugie do bani, takie uniwersalne mi nigdy nie lezaly. Te za 40 zl to juz wogole porazka.

Felgi sa nieodpowiednie - maja niewalsciwe ET. Musisz szukac felg z ET w granicach 40.

Hmm to jakie mam kupic zeby pasowaly do mojego typu auta? widzisz gdzies na allegro takie odpowiadnie jesli tak prosilbym o link albo z innego miejsca w necie,

kupilem takie felgi http://allegro.pl/15-cali-4x100-opon...533466969.html

Alessio MONTECARLO

6.50 x 15

4x100

69.1

ET42

MONTECARLO R912

SILVER

W komplecie są pierścienie na piastę zmniejszające ET na 38

beda pasowac do mojego auta? Honda CIVIC 1.4i S 5d 1998 liftback

MikeFoto
29-03-11, 12:08
Wada: nie radzą sobie na błocie i śniegu w ogóle (w końcu to letnie), a niektórzy uważają że hałasują, ja nie zauważyłem.

Nierozumiem, jak wada opon letnich moze byc to ze nie radza sobie ze sniegiem?
To troche tak jakby powiedziec ze wada civic 5d jest to, ze nie radzi sobie w rajdach terenowych 4x4. ;)

Romario
29-03-11, 12:58
Panowie ile litrów oleju wchodzi do silnika? "

Za podpowiedzią mojego mechanika do silnika 1.5 vtec wlewam zawsze trochę wiecej latem (lepsze chłodzenie) i mniej zimą (szybciej łapie temperaturę, co jest szczególnie przydatne na krótkich trasach).

Generalnie ilość ciężko podać, najlepiej obserwuj bagner i w zimie utrzymuj ok. 1/3 odległości między kreskami a latem 2/3. Oczywiście pod warunkiem, że silnik nie łyka oleju.

nikog0
29-03-11, 15:44
Oleju do d15 wchodzi tyle co do d14 czyli 3,3 dm3 (z wymianą filtra oleju) - za manualem podaje, bo nie byłem pewny i sprawdziłem.
Z tym olejem @Romario ma rację, tylko jak spuścić jak się za dużo zaleje.... :) trzeba śrubą na dole, albo ssakiem..

Nierozumiem, jak wada opon letnich moze byc to ze nie radza sobie ze sniegiem?
To troche tak jakby powiedziec ze wada civic 5d jest to, ze nie radzi sobie w rajdach terenowych 4x4. ;)

nie do końca się z Tobą zgodzę. Ostatnio przełożyłem zimówki (Dębica frigo) na owe fuldy i podjeżdzając na minimalnym wzniesieniu, gdzie nie było problemów na zimówkach, auto się od rzu zakopało, bieżnik opon zalepił się na slicka błotem :)

Ale co do śniegu też ważne, bo nieraz zima zaskoczy a trzeba gdzieś jechać, chociażby koła / opony zmienić jak ktoś sam nie robi...

reXio
29-03-11, 15:57
Opona letnia jest na LATO a latem sniegu NIE MA. Inne dywagacje sa bez sensu, tak jak to zreszta Mike zauwazyl.