PDA

Zobacz pełną wersję : Wyminana sprzęgła - pytanie

vania100
22-08-10, 16:38
Witam niestety w civicu 92 poszedł mi docisk sprzęgła kupiłem nowe (nieoryginalne bo za drogie) i zostało ono wymienione. Teraz moje pytanie jest do Was: jak się powinno zachowywać nowe sprzęgło? Chodzi mi o to że bardzo wysoko mi łapie, czy jest coś nie tak?, z tego co wiem to jeśli łapie sprzęgło wysoko to krok do spalenia prawda to?

skolopendra
22-08-10, 16:48
jest regulacja z tyłu pedału :)
tam można wyregulować wysokość "brania"

jakiej firmy tarcza?

vania100
22-08-10, 18:02
Regulacja? Pierwsze słyszę :D , tarcza valeo, a czy wysokie branie sprzyja szybkiemu spaleniu?

pwl
22-08-10, 18:11
Szybkiemu spaleniu w tym przypadku sprzyja tarcza Valeo ;)

vania100
22-08-10, 19:17
A przy umiarkowanej jeździe ile może wytrzymać?

skolopendra
22-08-10, 19:36
nie ma reguły .valeo to szajs

sunnboy
23-08-10, 07:05
to zes wymienil sprzeglo -Valeo- :rolleyes:

analyzer64
23-08-10, 09:52
Valneło to jest dobre...do Fiata, ale przy normalnej jeździe to i w Hondzie powinno trochę pochodzić :D

Kwapcio23
23-08-10, 20:04
W jakim silniku w Vgenie jest niby ta regulacja?

zakit
23-08-10, 20:08
w zadnym nie ma, to nie jest regulacja tylko luz pedału...

markotny
23-08-10, 20:33
Ileś na to Valeo wyłożył siopy???....Za 450 - 500 zł miałbyś kompletny Kit Exedy....

karpik85
23-08-10, 22:07
W jakim silniku w Vgenie jest niby ta regulacja?

To nie od silnika zależy. Przy pedale sprzęgla jest regulacja skoku na śrubie.

vania100
24-08-10, 11:23
Dobra naczytałem się już że Valeo to niska półka, ale tym to ja widziałem, brak kasy i niemożność funkcjonowania bez samochodu robi swoje, wracając do mojego pytania - zakładamy że mamy najbardziej super i w ogóle sprzęgło, czy wysokie branie jest dobre czy nie? Zależy to od przyzwyczajenia czy od szybszego zjarania się sprzęgła.

PeJot
26-08-10, 00:34
Dla komfortu i świętego spokoju możesz podregulować luz na pedale (wkręcić śrubę) i będziesz miał pewność że nie jeździsz na półsprzęgle.

Ja po przejściu na Cifa z Fiata Tipo (linka) też nie mogłem się przyzwyczaić do wysokiego brania sprzęgła i na dzień dobry podregulowałem ... ;)

madkiw
28-08-10, 01:44
Dla komfortu i świętego spokoju możesz podregulować luz na pedale (wkręcić śrubę) i będziesz miał pewność że nie jeździsz na półsprzęgle.

Że się włącze do dyskusji, gdzie dokładnie szukać tej śruby, i co daje wkręcanie a co wykręcanie ? Sorki za glupie pewnie pytanie, ale ja się dopiero uczę :D

demonobiker
23-01-11, 11:54
w zadnym nie ma, to nie jest regulacja tylko luz pedału...

odkopując temat ale wyprowadzę z błędu kolego jest regulacja wysokości brania pedału sprzęgła i luzu pedału.luzu jest od przodu a wysokości brania od tyłu w/w pedału sprzęgła...

zakit
23-01-11, 15:13
odkopując temat ale wyprowadzę z błędu kolego jest regulacja wysokości brania pedału sprzęgła i luzu pedału.luzu jest od przodu a wysokości brania od tyłu w/w pedału sprzęgła...

ok, dzieki za info, moze sam sobie cos poreguluje w takim razie, myslalem ze tylko ta jedna sruba jest ;)

demonobiker
23-01-11, 17:51
zastanawia mnie tylko jedna sprawa.bo jesli ustawiasz pedał niżej to popychacz pokonuję mniejszą drogę do całkowietego wciśnięcia pedału i czy w takim położeniu nsprzęgło nie zaczyna się ślizgać?bo jkaby nie było wciskamy je tak jakby mniej skoro popychacz ma mniejszy skok?!chyba że się mylę?problemu ze zmiana biegów nie ma ale czy jeśli sprzęgło by się nie rozłączało do końca i by się ślizgało to rozumiem że byłby problem ze zmianą biegów?

elviss09
23-01-11, 18:01
ze zmiana biegow nie byloby problemow. gorzej z przyspieszaniem

PeJot
23-01-11, 19:07
Jak jest wytarta tarcza sprzęgła to regulacja pedału nic nie pomoże ...

demonobiker
23-01-11, 20:18
ja mam sprzegło nowe i borykam sie z problemem ustawienia pedału sprzegła chciałbym aby łapał około 1/3 całego skoku a nie w połowie ale zastanawiam się czy jak tak ustawie pedał sprzęgła to czy w momencie jego wciśnięcia będzie odpowiednio rozłączało sprzęgło,czy nie. jak to sprawdzić czy sprzegło się dobrze rozłączy?sądzę iz jeśli się nie rozłączy do końca to będą zgrzyty przy wrzucaniu biegu tak?

PeJot
24-01-11, 12:47
Ale sprzęgło w Cifie ma krótki skok, wydaje mi się, że nie będzie wygodnie jak będzie brało blisko podłogi zwłaszcza podczas dynamicznej jazdy i szybkiej zmiany biegów.

U mnie w EJ9 sprzęgło szybko rozłączało przy wcale niedużym skoku, taka jest chyba specyfika sprzęgła hydraulicznego ( jak miałem kiedyś linkę w Tipo to musiałem deptać do deski ;)