Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 1.5 VTEC '97 - nie działa klakson i spryskiwacze

michal_145
21-08-10, 17:05
Witam!

Niedawno zakupiłem taką Hondę i niestety nie działa klakson? Czy to częste jest?
Dodatkowo nie działają spryskiwacze - słychać pompkę jak pompuje ale nic nie wylatuje :(

Pomógłby ktoś?

xandu
21-08-10, 17:35
klakson: przebadaj bezpieczniki pod kierownica. jesli sa ok: otworz maske, zdejmij grilla, odlacz wtyczke od kalksonu podlacz zarowke(12V), nacisnij guzik na kierownicy, zobacz czy swieci. jak tak to sama trabka padla.

co do spryskiwaczy jak slychac pompke to pewnie wezyk zapchany. otworz maske obczaj jak leci. sprobuj rozpiac przy rozgalezniku, ew zdejmij zderzak, zobaczysz pompke, zdejmij z niej szlaufik, obczaj czy pryska, tak - zapchany szlaufik, nie - pompka do wymiany.

michal_145
21-08-10, 17:51
Bezpieczniki pod kierownicą i pod maską były wymieniane :)
Ok, zrobię tak jak mówisz, dzięki WIELKIE!!

Budziniak
21-08-10, 18:36
Dodatkowo nie działają spryskiwacze - słychać pompkę jak pompuje ale nic nie wylatuje :(

Pomógłby ktoś?
Jak chcesz to Ci mogę bańkę płynu przynieść z roboty :)

michal_145
21-08-10, 18:39
No i po co takie gadanie?
Jakby płynu nie było to bym nie pisał pytania :/

Budziniak
21-08-10, 20:04
Takie gadanie zmusza do myślenia. Jeżeli słyszysz pompkę i jesteś pewien że masz płyn to wysil się i sprawdź co jest nie tak.Odepnij wężyk przy spryskiwaczach i sprawdź czy one nie są zapchane albo pod maską może przewód masz jakoś załamany albo przyciśnięty. Lecz jeżeli masz chwilkę czasu to wypnij wężyk tuż przy pompce i sprawdź czy z niej wychodzi ciśnienie bo to że chodzi nie znaczy że pompuje.
Więcej luzu Michale więcej luzu a wtedy będzie dobrze :)

michal_145
21-08-10, 20:17
OK, wszystko zostanie sprawdzone w poniedziałek.
Jest jeszcze jedna usterka o której zapomniałem:
Przy maksymalnym skręcie kierownicy w obie strony słychać piski, co to może być??
Sama kierownica chodzi bardzo lekko itp

Budziniak
21-08-10, 20:36
Trzeba by te piski usłyszeć ale.... jeśli z okolic rozrządu to możesz zdjąć paski od wspomagania i alternatora i wtedy sprawdź. Jak masz na maxa fajere skręconą to wtedy jest największe ciśnienie i mogą te paseczki się odzywać. Jeżeli to bardziej chodzi o gwizdanie to sprawdź płyn w zbiorniczku wspomagania

michal_145
24-08-10, 17:30
Witam!

Od około 40km/h jak się przyśpiesza słychać z okolicy koła jakiś pisk!
Myślałem, że to coś z tarczą ale wtedy by to się objawiało chyba przy hamowaniu?

Miał ktoś kiedyś coś takiego?

michal_145
25-08-10, 12:44
Ma ktoś coś takiego?

DjHammer
25-08-10, 13:24
A łożysko nie poszło?? w piascie? sprawdz jak nie to tak jak kolega wyzej pisał akternaroe i pompa wspomagania odłacz paski i sprawdz

michal_145
25-08-10, 18:54
a co może wywoływać pisk z okolic koła przy przyśpieszaniu od ok. 40km/h do góry?

Budziniak
25-08-10, 19:00
a co może wywoływać pisk z okolic koła przy przyśpieszaniu od ok. 40km/h do góry?

Utrzymaj taką prędkość aby pisk był stale i delikatnie naciśnij pedał hamulca. Mam tak u siebie że po wciśnięciu przestaje piszczeć ale nie mam kiedy tego zrobić. oczywiście hamulec wciskasz delikatnie i bez odpuszczania gazu. Tylko zanim zaczniesz to sprawdzać upewnij się czy nikt za Tobą nie jedzie :D:D