PDA

Zobacz pełną wersję : klekot przy skręcie

_reggie_
08-11-06, 12:59
Witam
Od kilku tygodni docierają do mnie dziwne odgłosy przy skręcaniu w prawo, coś jakby klekotanie, brzęczenie, trudno to określić w słowach, dobiegające z okolic lewego koła.
Sytuacja ta ma miejsce w 90% przy skręcaniu w prawo, czasem coś zabrzęczy na prostej, nigdy przy skręcie w lewo.
ASO stwierdziło, że to na bank nie przegub (bo to podejrzewałem na początku) a jak chcę to zapraszają na wnikliwą diagnozę (pewnie dobre pół dnia i nie wiadomo czy w ogóle coś znajdą...).
Znajomy z Hondy (nieautoryzowanej) grzebał przy lewym kole i też nic. Nie obijają się klocki, z felgą w porządku, przegub rzeczywiście ok, żadne tuleje czy coś na zawieszeniu...
Na 90% stwierdził, że to łożysko koła, ale trochę dziwne te objawy jak dla łożyska, bo nie ma szumów czy huków podczas jazdy, ale właśnie klekot i brzęczenie...

Może ktoś sie z czymś takim spotkał albo ma jakieś sugestie...

Jako nowy klubowicz z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Pozdro 8)

michalroge
15-11-06, 15:49
Też kiedyś miałem coś podobnego tylko z prawym kołem. Mechanik powiedział, że z zawieszeniem są problemy dopiero gdy buja lub, gdy klekot jest podczas jazdy. Poradził, żeby poczekać do wymiany zawieszenia.
BTW: Po dwóch tygodniach przestało samo z siebie

_reggie_
20-11-06, 23:21
No i sprawa się wyjaśniła :)

Okazało się, że jakaś śruba przy alternatorze się poluzowała no i przy skręcie i przeciążeniu po prostu obcierała - wynik opisany powyżej :)
Najgorsze było to znaleźć - nie miałem samochodu przez 3 dni, ale zapłaciłem i tak niewiele - 350 PLN z łożyskiem i jego wymianą, no i jeszcze zrobili zbieżność, bo rozebrali sporo lewej strony auta...:)

Oczywiście nie robiłem tego w ASO, bo tam pewnie pół samochodu chcieliby wymieniać, a ten serwis z czystym sumieniem polecam wszystkim z Warszawy i okolic :)

Nie będę robił reklamy - gdyby ktoś chciał namiar piszcie na priv.

Pozdro 8)

kriso
21-12-06, 20:23
to na 100_we łożysko miałem to samo nara!! :?

kicus
02-01-07, 11:25
No i sprawa się wyjaśniła :)

Okazało się, że jakaś śruba przy alternatorze się poluzowała no i przy skręcie i przeciążeniu po prostu obcierała -
Pozdro 8)

Ale ja nie do końca chyba rozumiem ... śruba obcierała? O co? sama śruba?

Pozdrawiam
Kicuś

_reggie_
16-01-07, 16:13
Ale ja nie do końca chyba rozumiem ... śruba obcierała? O co? sama śruba?

Hmm ... wielkie sorki ale nie jestem specem aż takim :)

Robiłem to (jak i wszystko co się ewentualnie pojawi) w b.dobrym warsztacie "po znajomości" i jestem pewien, że nie poszedł żaden "wałek" :)

Taką dostałem odpowiedź, że właśnie śruba obcierała (możliwe, że jak wymieniali mi rozrząd - niestety nie ten warsztat - ale poszedł w odstawkę) to coś tam nie poszło... I really don't know. :)

pozdro :afro:

Flt
11-02-07, 13:10
Miałem identyczny problem. Ja słyszałem brzęczenie w prawym przednim kole właśnie zawsze przy ostrym skręcie w prawo (w lewo było wszystko ok) i czasami przy jeździe na wprost-szczególnie po "kocich łbach". Przyszła zima-założyłem komplet kół zimowych i problem ustał. Ciekawe czy wróci jak założe tamte letnie koła.

mariusz_fiuk
09-03-11, 01:39
Chlopie o czym ty piszesz mowimy o obcieraniu a nie o chalasie dobiegajace z okolicy styku opony z nawieszchnią. Dramat...

EFKA5
09-03-11, 10:53
ale odkop, sprzed 4 lat :p