Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stukanie w zawieszeniu... desperacja!!! pomocy!!![eg3 d13b2]

pompek
08-11-06, 12:43
napisałem już to podłączając się już do jednego tematu ale zauważyłem, że nie ten dział (crx i do 1991)... tak więc sorki ale: od paru tygodni z przodu dochodzą wyraźne stuki... przu ruszaniu (również na wprost), przy dodawaniu gazu, i przy zmianie biegu...rónież na nierównościach... pojechałem do warsztatu...na początku podejrzanymi były silentbloki i poduszki silnika... po dokładniejszych oględzinach w warsztacie stwierdzono, że nie wiadomo co to jest... powiedzieli, że to mogą być przeguby od skrzyni ale również coś w samej skrzyni... usłyszałem, że muszę narazie z tym jeździć i jak się nasili to może się ujawni :shock: jestem zdesperowany bo już mnie te stukanie na kazdej nierówności i przy każdym ruszaniu i zmianie biegu w****iają do granic możliwości :!: :!: :!: może ktoś miał podobne objawy i wie co to może być...

raMMzes
08-11-06, 13:01
Może tuleje?

pompek
08-11-06, 13:07
Może tuleje?
podobno przejrzeli całe zawieszenie i nic tam nie puka...

raMMzes
08-11-06, 13:26
"Podobno"? Zobacz sam, czy nie ma luzów, ja bym nie wierzył mechaniorom...

Możesz jeszcze coś powiedzieć o tych stukach? Jaki dźwięk, czy przy zmianie biegow na postoju też stuka, czy stuka prze _spokojnym_ dodawaniu gazu i puszczaniu sprzegla, przy przy-hamowywaniu, czy energiczne ruchy kierownicy też to wywołują, czy masz luzy na kołach, czy stuki się nasiliły wyraźnie przez te pare tygodni, itd.?

Ja bym obstawiał jednak zawieszenie, jakkolwiek mogę się mylić.

pompek
08-11-06, 13:37
zacznę od końca... tak, stuki nasiliły się w ostatnim czasie... występują przy energicznym dodawaniu gazu... z kierownicą nie mają wiele wspólnego... na postoju nie stuka... stuka natomiast na nierównościach... dźwięk jest... hmmm... głuchy stuk... toważyszy mu odczuwalny w nogach mały wstrząs... jak puszczam gaz też stuka... to coś na przeniesieniu napędu wydaje mi się...

mighty
08-11-06, 13:59
przeguby?

pompek
08-11-06, 14:34
no właśnie nie... chyba, że te od skrzyni... ale mechanik powiedział, że narazie to nie ma sensu wymieniać bo jak to coś innego to niepotrzebnie się wykosztuję... :shock: chyba mu się poprostu nie chce... pojadę gdzie indziej...

bartol
08-11-06, 14:46
A poduchy pod silnikiem i skrzynia...?

Furious
08-11-06, 14:50
jedz do innego mechanika, moze byc wiele rzeczy, na odlegosc nikt nie zgadnie

pompek
08-11-06, 15:42
na odlegosc nikt nie zgadnie
no się domyślam... liczyłem tylko na jakieś nowe sugestie... może ktoś już to przerabiał...

A poduchy pod silnikiem i skrzynia...?
poduchy nie... a skrzynia najprawdopodobniej... tylko niewiadomo czy przeguby od skrzyni czy jakieś tam gniazda...

marcin EZG
08-11-06, 15:43
co za fakin szit mechanik!!! jedz brachu do innego ,normalngo mechanizatora.