Zobacz pełną wersję : civic 1.3 wysokie obroty problem
Bacus___19
18-08-10, 19:15
Witam mam problem ponieważ silnik szarpał mi przy zmianach biegów po puszczeniu sprzęgła przyspieszyłem troche zapłon i było ok chciałem wtedy ustawić obroty biegu jałowego i po odkręceniu patelni okazało sie ze mam na poł otwarta przepustnice gdy starałem sie ja zamknac pacem dalej wzrastały obroty silnika a wydaje mi sie ze powinna ona byc zamknieta.Jaka moze byc tego przyczyna?? silnik ma teraz wysokie obroty na biegu jałowym nie wiem jak usunac ta usterke ::(
Wyreguluj obroty zgodnie z sam naprawiam - wykonaj wszystko tak jak tam jest podane. Ustaw zapłon lampą jeszcze raz i będzie dobrze. Motylek przepustnicy Ci się nie zamknie na pracującym silniku to normalne.
Bacus___19
18-08-10, 21:16
no ale tak mocno by była przepustnica az otwarta? Gdzie moge znalezc ta instrukcjie??
no ale tak mocno by była przepustnica az otwarta? Gdzie moge znalezc ta instrukcjie??
w tematach przyklejonych.
Bacus___19
18-08-10, 23:21
nie moge znalezc zadnej instrukcji podrzuci ktos jakas instrukcje jak to zrobic :(
aaa! http://lmgtfy.com/?q=civic+92-95+manual
Gdy pracuje silnik przepustnica zawsze jest otwarta
Może masz uszkodzony wężyk od podciśnieniowego regulatora ssania i przez to działa ono cały czas? Sprawdź wężyki wokół gaźnika.
Bacus___19
19-08-10, 09:47
Z tego co wynika to właśnie tak jest a jeżeli staram sie przymknąć palcem przepustnice to obroty jeszcze rosną czyli wygląda na to ze dostaje za dużo powietrza...Ale kiedys jak sprawdzałem to vbyła delikatnie uchylona a czemu teraz jest prawie cała otwarta??
Bacus___19
23-08-10, 14:06
Wiec na dzień dzisiejszy sytuacja jest taka ze nie mam błędów na komputerze obrotów dalej nie mogę złapać niskich obrotów nie ma z czego juz zregolowac.I jest tak ze jak silnik chodzi i jak sie nagrzeje tak do 60" to dalej wzrastają obroty jeżeli korkowca odłączę z wtyczki to spadają ale nie do 800obr tylko gdzieś na 1500 w jak wepnę wtyczkę do korkowca to wzrastają i zastawiłem dopływ powietrza do korkowca i ma te 1500obr ale nie mogę już inaczej wyregulować zęby zmniejszyć obroty... ma ktoś jakiś pomysł na to?? kolega sprawdzał mi korkowca i mówi ze jest czysty.. wczoraj stałem pól godz w korku to spalanie tez niezłe mi wyszło...
Muzyk-Grzes
23-08-10, 17:34
Z tego co wynika to właśnie tak jest a jeżeli staram sie przymknąć palcem przepustnice to obroty jeszcze rosną czyli wygląda na to ze dostaje za dużo powietrza...Ale kiedys jak sprawdzałem to vbyła delikatnie uchylona a czemu teraz jest prawie cała otwarta??
A czym regulujesz obroty?? śrubą przy lince gazu?
Bacus___19
23-08-10, 18:18
Za gaźnikiem tym pokrętłem czarnym i jeszcze obok niżej śrubka jest, a jest jeszcze jakaś regulacja gdzieś? Zauważyłem ze podniosło mi się spalanie..
oczywiste że podniosło ci się spalanie jak obroty masz wysokie. Najlepiej będzie jak oddasz auto do gaźnikowca. nie wiem co namieszaeś przy tym gaźniku i niech lepiej on tym się zajmie.
Obroty się reguluje czarnym pokrętłem z tyłu gaźnika. Ale jeśli ruszałeś coś innego to efekt może skończyć się porażką
Muzyk-Grzes
24-08-10, 06:42
Jeśli ktoś kręcił śruba regulacji cięgna przepustnicy (tą przy lince gazu) to daje to właśnie takie efekt że otwiera przepustnicę i obroty na jałowym są za wysokie i regulacja śruba z tyłu gaźnika nic nie daje.
Jeśli tu jest przyczyna to musisz wyregulować tą śrubą obroty na jałowym do max 2200 na ssaniu. Wszystko jest w manualu opisane.
ps:śrubka pod pokrętłem regulacji obrotów za gaźnikiem to śruba regulacji CO2 w spalinach ,jak tam mieszałeś to bez analizatora spalin się nie obejdzie.
Bacus___19
24-08-10, 08:56
a co z ta dziwna praca korkowca?? Jak mam to wyregulować jak wszystko jest wykręcone na max i nie da się zmniejszyć już obrotów...Czemu po odpaleniu silnika od razu podciśnienie otwiera przepustnice prawie na maxa??
Jeśli ktoś kręcił śruba regulacji cięgna przepustnicy (tą przy lince gazu) to daje to właśnie takie efekt że otwiera przepustnicę i obroty na jałowym są za wysokie i regulacja śruba z tyłu gaźnika nic nie daje.
Jeśli tu jest przyczyna to musisz wyregulować tą śrubą obroty na jałowym do max 2200 na ssaniu. Wszystko jest w manualu opisane.
ps:śrubka pod pokrętłem regulacji obrotów za gaźnikiem to śruba regulacji CO2 w spalinach ,jak tam mieszałeś to bez analizatora spalin się nie obejdzie.
2200 obr ma być na odłączonym wężyku chyba nr 3. Sprawdź odrazu czy występuje na nim podciśnienie. Odnośnie całej reszty zgadzam się z Muzykiem
nie 3 tylko 6 (czy tez moze 9 ;) )
z lewej, na dole:
http://images40.fotosik.pl/313/2a84ea5bb92aa7a7m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2a84ea5bb92aa7a7)
jak jest dziurawy, albo nie podlaczony to caly czas bedzie na ssaniu silnik chodzil.
ale jak nie reaguje na krecenie ta sruba kolo przepustnicy, to chyba nie to (ale warto sprawdzic ten wezyk)
zmienil bym tez krokowca, bo jakos nie przemawia do mnie to czy czysty czy nie.
moj jakis czas temu sie zesral i zadne czyszczenie nic nie dalo, zmienilem na inny i jest ok.
Bacus___19
24-08-10, 20:11
Sytuacja obecnie jest taka ze znów trochę opatrzyłem sytuacje i troszkę zmniejszyłem obroty komputer nie wywala błędów po resecie ale korkowiec chyba podnosi obroty jak się silnik nagrzeje ale jak zastawie do niego dopływ jest ok tak jak było przed pełnym nagrzaniem...ale mimo tego ze zastawie do niego dopływ powietrza nie mogę juz więcej zmiejszyc obrotów...przepustnica po uruchomieniu cała otwarta..sytuacja ssania jest ok..