Zobacz pełną wersję : crx d16a9 awaria
mam problem z silnikiem:( na poczatku zapalalo sie smarowanie ponizej 1000 obr. jezdzilem tak dluzszy czas nic poza tym sie nie dzialo nie tracil mocy, nie bral oleju ani nie kopcil. W koncu na trasie zapalilo sie smarowanie na wyzszych obrotach i zaczelo stukac, silnik stanal, obraca sie ale nie odpala:( czy to panewki?? czy cos wiecej??
Jak ma się D16A9 to się nie ignoruje takich kontrolek ziom.
Na 99% panewki powiedziały papa... ten silnik ma wadę konstrukcyjną z tym związaną...
Panewka na 99.9%. Bardzo częsta przypadłość silników d seri dohc, o czym sam się przekonałem..
Nawet nie próbuj odpalać silnika, to może wał się uda uratować....
Na przyszłość radzę lać dobry jakościowo olej i zamontować sobie dodatkowe wskaźniki Jak już się zaświeci kontrolka ciśnienia oleju, to zazwyczaj jest już za późno.
zastanawiam sie czy reanimowac ten silnik czy moze pomyslec nad czyms innym. czego szukac zeby w miare z kasa wyszlo i zeby za bardzo nie kombinowac. jaki silnik podejdzie pod ta skrzynie co mam ?? czy trzeba tez skrzynie zmieniac??
pod Twoją skrzynię podejdzie każdy D-series DOHC...