Zobacz pełną wersję : krótkie szpilki...Ej9 D14a4
Witam...
Chciałbym rozpocząć od pewnego problemu a mianowicie
kupiłem felgi BBS 6J14H2 ET33 PIASTA 57MM
Niestety niemożliwe jest ich zamatowanie z powodu za krótkich szpilek
gwint kończy się równo z felgą i nie da się nakręcić nakrętki...
Pytanie : Co musze zrobić?
Wydaje mi się ze mam dwa wyjścia, pierwszy
1.
(wolałbym go uniknąć, bo nie mogę już patrzeć na kołpaki) sprzedać felgi
2.
Czy wymienić szpilki i (jak to się robi?),
i co ewentualnie zrobić jak już wymienię szpilki na dłuższe i będę zmieniał koła na zimę na stalówki. Co myślicie? Pomocy
Ps. dziękuję za porady i pomoc z GORY !
__________________________________________________ ________________________
ヒイロ zapraszam do zakupu czesci www.czesci24.pl
http://images49.fotosik.pl/322/9ccc7212903fe3d7m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ccc7212903fe3d7.html)
sprzedac felgi.
Mógłbyś powiedzieć więcej o punkcie 2? Z tego co pamiętam to przeprowadzałeś taką operację u siebie
czyli niestety nie oplaca sie zmieniac szpilek ;/ no szkoda ale coz jakos przezyje choc szkoda wydanej kasy
Mógłbyś powiedzieć więcej o punkcie 2? Z tego co pamiętam to przeprowadzałeś taką operację u siebie
taka czyli jaka? wymiane szpilek? a co tam jest skomplikowane na tyle, zeby pisac o tym wiecej niz "wymienilem szpilki na dlugie"?
taka czyli jaka? wymiane szpilek? a co tam jest skomplikowane na tyle, zeby pisac o tym wiecej niz "wymienilem szpilki na dlugie"?
!markos, ciesze się że jest to dla ciebie tak proste i banalne, że aż szkoda słów. Cieszyłbym się jednak, gdybyś powiedział dlaczego wymiana felg jest bardziej opłacalna od wymiany szpilek i jak ewentualnie przeprowadza się taką wymianę. Przyznam, że jako laik nie mam pojęcia jak odkręcić śrubę, która wystaje gwintem do mnie bez zniszczenia jej (tak widzę problem wykręcania szpilki).
Właśnie z tego co wiem można uszkodzić piastę czyli przedni koszt piasty 400 zl ~~ Tyl 140 zl to takie zamienniki :) w serwisie wymiany opon krzyknęli mi za to 220 zl po znajomości moj mechanik powiedział żebym zobie poszukał szpilek i u niego sobie wymienię z jego pomoc ale było tam dużo więcej zapytań na które nie ma odp...
Tez ktoś mi powiedział ze trzeba będzie CO sezon je zmieniać po CO ? w zimę nie można zastosować np. dystansów ?
kupić nowe felgi łatwo sie mówi kasy juz nie mam meczenie sie ze sprzedaniem. Pozostaje jeszcze kolejny strach czy będę pasować nowe felgi itp a jeździć po 100 km w jedna stronie żeby przymierzyć felgę tez nie za bardzo mam kasę ... Stad ten problem i stworzenie tematu
(tak widzę problem wykręcania szpilki).
nooo.. to juz bedzie ciezko.. bo szpilka nie jest nigdzie wkrecana, tylko wbijana.
dlugiej szpilki nie da sie wlozyc bez rozlozenia wszystkiego. krotkie mozna - bylo juz o tym na forum.
aha - nigdzie nie napisalem, ze wymiana szpilek jest bardziej oplacalna.
w zimę nie można zastosować np. dystansów ?
do felgi, ktora ma et 33..?
swoja droga, jesli felga nie ma wbijanych gniazd z innego materialu, a odlane razem z felga, nie widze zadnego problemu w splyceniu gniazd, zeby dalo sie stosowac krotkie szpilki. kazdy frezer to ogarnie.
swoja droga, jesli felga nie ma wbijanych gniazd z innego materialu, a odlane razem z felga, nie widze zadnego problemu w splyceniu gniazd, zeby dalo sie stosowac krotkie szpilki. kazdy frezer to ogarnie.
mozesz troche bardziej rozwinac bo dla mnie mowisz po chinsku :) czyli od srodka zeszlifować? :)
Ps wiem ze pytania sa tempe ale naprawde Ciezko mi pojac :) twoje odp i w sumie wygladam jak twoj osiolek na avatarku :)
no rusz glowa - od ktorej strony trzeba splycic gniazdo, zeby po zalozeniu felgi odslonic wieksza ilosc gwintu na szpilce?
dzięki !markos za wyjaśnienie
tak, frezowanie to coś jak szlifowanie, frezer może Ci pogłębić gniazda w feldze aby złapały je krótsze szpilki
Odświerze kotleta , czy ktoś mógłby mi podać numer katalogowy np foty szpilek do mojej hondy ? ewentualnie jakie sa potrzebne , jakieś wymiary itp?