PDA

Zobacz pełną wersję : Pęknięty kolektor D16Z6

mateuszafro
17-08-10, 19:42
Witam.
Jakiś czas temu kupiłem od jednego gostka pęknięty kolektor wydechowy razem z dwururką,a od drugiego samą górę która miała być nie popękana.Tak to rzuciłem w kąt nie mając czasu na montaż,i teraz jakoś mnie naszło by to zamontować.Od tego niby nie popękanego zdjąłem osłonę z tyłu i okazało się że też jest popękany;( Teraz mam pytanie czy na portki od kolektora D16Z6 wejdzie jakiś inny kolektor? wiem że raczej nie ale może ktoś wie lepiej.Aha i czy zmiana mojego kolektora D15Z1 na zwykły 4-1 ale bez katalizatora da takie efekty jak założenie 4-2-1?

jasiek09
17-08-10, 20:31
czemu nie pospawasz?

mateuszafro
17-08-10, 21:50
W najgorszym przypadku będę spawał,bo z tego co wiem to spawy pod wpływem zmiany temperatur pękają.Teraz mam koncepcje taką,by dać na to opaskę metalową i pod nią w miejscy pęknięcia dać watę do izolowania pieców c.o.;) ale to na razie taka moja ułańska fantazja;-P

jasiek09
17-08-10, 21:53
kolego taki kolektor pospawasz nawet zwykłą spawarką i spawy będą trzymać, praktykowane nie raz... Wata raczej nie zda egzaminu

mateuszafro
17-08-10, 22:04
Myślałem nad spawaniem ale tyle się naczytałem że spawy puszczają że mi się odechciało.Na osłonie w miejscach gdzie kolektor jest pęknięty nie widać by była okopcona,może pęknięcie jest "szczelne" chyba że ten od kogo go kupiłem odkręcił osłonę i ją wyczyścił.

jasiek09
17-08-10, 22:14
spawaj i nie przejmuj sie nawet jak nie jest okopcone musi być szczelne bo nie może tam zaciągać powietrza

rider143
17-08-10, 22:26
W kolektorze wydechowym panują zmienne ciśnienia-raz jest nadciśnienie a raz podciśnienie. Istnieje możliwość że pęknięcie nie będzie okopcone a sonda będzie głupieć.
Zaspawaj tak jak Jasio radzi.