Zobacz pełną wersję : Podświetlenie zagarka
Witam! Wszystkich!
Szukałem i nie znalazłem so piszę.
Czy w H 95' 5d były podświetlane zagarki na konsoli? jeżeli nie to czy wogóle da się to jakoś zrobić?
Jeżeli temat był a go przeoczyłem to przepraszam.
Pozdrawiam...
Były najprawdopodobniej masz przepalona zaroweczkę
Dzięki. Spróbuję się tam siakoś dostać...
[ Dodano: Czw 09 Lis, 2006 ]
Powiedzcie mi czy aby zmienić żarówke musze zdejmować cały panel przedni?
chomik_vet
26-11-06, 20:32
Jesli masz taki zegarek jak w moim D14A8 pomoge ci wymienic w srode arkadia -2 ok 20:30 na spocie. zabierz ze soba srubokret jesli masz radio i zamienik w jakim chcesz kolorze R5 w oprawce... Zapytaj tez CIVIC '99 jaka to prosta sprawa. Nie musisz rozkrecac konsoli jesli masz takie rozwiazanie jak 97' 99'
Tomek,DVM
opiszcie tu jak to zrobic - moja tez sie przepalila.
da sie po wyjeciu radia i ramki w ktorej ono siedzi wsadzic lape w dziure :D siegnac do gory i namacac zarowke a nastepnie wymienic . Powodzenia
Dzięki Panowie. W końcu doszedłem. Miałem awarie internetu i nie mogłem nawet poczytać sobie. Wymieniłem żarówkę wyjmując kieszeń od radia, awaryjne i od ogrzewania tylnej szyby i powolutku wysiągnąłem cały zegarek. Łatwizna.
Dzięki i przepraszam że się nie odzywałem.
Witam mam D16Y7, 16iLS i to chyba wada że takie słabe te żaróweczki są, ja też muszę sie conieco pomęczyć i to zrobić, mam nadziejkę że pujdzie tak jak piszecie :P
Pozdro :grin:
Witam mam D16Y7, 16iLS
jak to D16Y7? Takich silników raczej nie było w 5D tylko w Coupe? Sprawdź to jeszcze!
1.6iLS - D16Y3
potwierdzam :D
whiteblast
11-12-06, 20:04
wymiana żaróweczki w tym przypadku to banał , wystarczy wyciągnąć radio jezeli tak owe posiadacie , podważyć 2 ząbki od zegarka od spodu i cały zegarek wychodzi i można na spokojnie wyjąć żaróweczke itp, zamiast gdzieś tam kręcić łapą w tej wąskiej szparze ;]
To nie koniecznie tematycznie dobre miejsce, ale nie znalazłem odpowiedzi na forum:( ja także mam silnik 1,6 iLS 83KW.Czy ktoś z kolegów może mi podać namiar na jakąś WWW z danymi technicznymi takiej 5D 1996r
Pozdrawiam
Hondapl.org (http://www.hondapl.org/civic5d/danetech/5D96-98.html)
Twój silnik to ten w wersji 1.6LSi
Ja mam też problem z zegarkiem. Czasem jest podswietlony a czasem nie, dopiero pare stuków w zegareczek powoduje podświetlenie :). i teraz moje pytanie to wina żarówki czy moze coś nie tak z kablami, sa jakies luzy lub cos w tym stylu?
whiteblast
19-12-06, 02:29
nie domyslaj sie dlugo tylko działaj :D wymiana zarowki w zegarku to kwestia paru sekund, ja mam niebieską diode, dodatkowo spod szkiełka wyjąłem pomarańczową folie bo wczesniej mi świecił na zielono chociaz dioda byla niebieska... teraz jest supcio , bardzo dobrze widoczny , dobrze widoczny nawet w dzień.
to wcale nie musi być wina żarówki... wymieniłem żarówkę i zegarek co jakiś czas gaśnie i po stuknięciu się świeci. To prawdopodobnie wina taśmy, jest tam najwidoczniej luz między żarówką a stykami i dlatego nie łapie.
A powiedzcie mi, gdzie dostać taka żaróweczkę?
Ja mam firmy Osram - byłem w sklepie firmowym i nie mają... moga sprowadzić, ale najmniej 10 sztuk...
Czy ktos wie, gdzie kupić? :/
Na zwyklej stacji benzynowej np. Orlen, powinny byc.
Dzięki, rzeczywiście, nie wpadłem na tak oczywista rzecz ;)
Mam juz żaróweczkę, zamontowałem, ale zegarek dalej nie jest podświetlony. Chyba muszę go wyjąć i oblukac co i jak...
Witam!
Moja żarówka też padła. Pisaliście o możliwości wstawienia diody. Możecie określić jej parametry? Czy może są one wszystkie znormalizowane?
Pozdrawiam
ja wsadzilem diode na 12V, przylutowujac do stykow od zaróweczki. Śweicy na cacy zielony kolorek ;)
wujek beret
16-01-07, 17:09
Czołem Panowie,
mi też podświetlenie zegarka padło , poczytałem , i mówie sobie zrobie to , ok. Wszystko idzie ok zegarek na wierzchu, żaróweczka wyjęta , podjechałem do jednego sklepu , nie mieli tego w takiej obudowie , podjechalem do znajomego , wynalazł mi to samo tylko , że z licznika samochodowego od spodu pisało to samo , mówie ok. wsadziłem przekręciłem swiatla, pali, mówie ok , pojechałem.
Ale sie okazało że jak swiatła wyłącze to zegarek świecił sie jeszcze bardziej?!!! , dobra podjechałem na podwórko , wkładam kieszen od radia , radio i nagle ciach, radio nie gra zegarek ciemny caly.
I teraz moje pytanko, czy coś mam nie tak z ta żaróweczką? że tak swieci bez swiateł , na wł. silniku , a gorzej jak je zapale?
i dlaczego mi radio nie gra? bezpiecznik? w radio 10A nie przepalony, stykli wszedzie ok.
jakieś sugestie?
To że świeci ci słabiej po zapaleniu świateł to jest normalne. Specjalnie jest tak żeby cie nie raziło jak w nocy jedziesz. Napewno bezpieczniki są dobre? Miałem podobny problem i okazało się że bezpiecznik przepalony tak minimalnie że dopiero mirnikiem dało rade to stwierdzić.
wujek beret
16-01-07, 17:47
Spoko , co do podświetlenia juz wsio wiem , bezpieczniki sprawdzałem tak na oko, jutro wyjme i ten z radia i ten co jest pod tym małym schowkiem( o te 2 chodzi , tak?!) i powymieniam. Oby to było tylko to.
Dzięki i Pozdrawiam
Sprawdz bezpiecznik w komorze silnika 7,5 A (ten od resetu). Ostatnio zrobilem male zwarcie przy radiu i wlasnie on strzelił ;) Zegarek tez wtedy nie działał. Pozdro :aloha:
wujek beret
17-01-07, 14:37
Czołem,
dokładnie jak Napisałeś, bezpiecznik 7,5A ten w komorze silnika był walnięty-wymieniłem, reszta ok, wszystko działa teraz bez zarzutu.
Dziękuję i Pozdrawiam
Koledzy, niech mi ktoś doradzi jak uporać się z wyjęciem tej żaróweczki z zegarka albo całym zegarkiem :/
Próbowałem ponad godzinę wykręcić tę zaróweczke i nie dalo rady :/ w zadną ze stron nie chce sie wykrecic. zdemontować zegarek też nie dałem rady... jak to trzeba dokładnie zrobić? bo nie chcę nic urwac, ani rozbierac calej konsoli.
wiem, że jest klika tematów na ten temat, ale ten jest najobszerniejszy dlatego piszę w tym ;)
Ziomuś, wyjmujesz radio, wyjmujesz kieszeń radia (to blaszane w czym siedzi radio), patrzysz do dziury. U góry zobaczysz dwa zaciski na których trzyma się zegarek, naciskasz je czymś tam i zegarek wyskakuje - nie pamiętam tylko w którą stronę ale na 99% do wewnątrz, czyli w głąb dziury. Mogą ci się przydać jakieś małe ręce do pomocy. Kurde z tego co pamiętam to nawet zdjęcia gdzieś były.
demonobiker
29-05-10, 23:55
To że świeci ci słabiej po zapaleniu świateł to jest normalne. Specjalnie jest tak żeby cie nie raziło jak w nocy jedziesz. Napewno bezpieczniki są dobre? Miałem podobny problem i okazało się że bezpiecznik przepalony tak minimalnie że dopiero mirnikiem dało rade to stwierdzić.
Jeżeli przetniesz czerwony przewód przy zegarku to nie będzie się przyciemniacz po włączeniu świateł, w nocy nie razi a w pełnym słońcu przydatne bo widać normalnie godzine :)
U góry zobaczysz dwa zaciski na których trzyma się zegarek, naciskasz je czymś tam i zegarek wyskakuje
ale co dokładnie mam nacisnąć? gdzie są te zaciski? jakiego koloru? bo zegarek to sie dzieli na taką jasną część(kolor jakby biały) i czarną ciemną... kurcze, fajnie by było gdyby ktoś mógł wrzucić zdjęcia tego jak to wygląda tam wszystko dokłądnie...
Wyjmij radio i kieszeń, zaświeć sobie tam latarką a zobaczysz w tej dziurze dwa zaciski-wciski, żadna filozofia, jak już to zobaczysz to będziesz wiedział o co chodzi. Zegarek opiera się na nich, trzeba je podważyć w górę i wypchnąć zegarek, chociaż w tej chwili nie pamiętam w którą stronę ale to zobaczysz jak będzie w hance siedział. Serio to żadna filozofia, więcej tłumaczenia na sucho na forum niż całej roboty gdybyś już teraz patrzył w tą dziurę po radiu. Zegar jest jakby w takiej plastikowej szynie i te wciski właśnie go trzymają.