Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : bieg wsteczny

sancezz98
16-08-10, 12:15
witam! jestem nowym uzytkownikiem hanki 1.4 IS 90 KM po lifcie i musze przyznac ze z biegiem wstecznym dzieje sie cos niedobrego. otoz bardzo ciezko wchodzi , niekiedy dopiero za 3-4 razem. takze bywa zjedynka czasami ze wchodzij akby na polbieg i dalej nie idzie dopiero jak inny bieg wrzuce to zalapie. czy to moze byc objaw ze skrzynia jest po prostu do wymiany?

boro
16-08-10, 13:19
Nie martw się aż tak. Był już wiele razy. Taka konstrukcja i wsteczny nieraz ciężko wchodzi.

sancezz98
16-08-10, 13:26
a mozna w jakis sposob zmienic to zeby lżej wchodził? bo z jedynka tez tak jest czasami.

reXio
17-08-10, 09:59
Kiedy byl wymieniany olej w skrzyni? Na jaki? Czest spotkalem sie z tym ze zwykly mechanik (poza ASO) byl zdziwiony ze do skrzyn w Hondzie leje sie olej silnikowy 10W-40 (lub MTF/ATF) i z uporem maniaka chcieli lac przekladniowy. Dlatego pytam. A wsteczny tak ma ze czesto ciezko wchodzi. Ja stosuje zasade - jak nie wlazi wrzucam jedynke i potem znowu wsteczny - czesto pomaga.

sancezz98
17-08-10, 10:43
ja osobiscie oleju w skrzyni nie wymienialem bo wszystko bylo wporzadku. dopiero od tygodnia mam ten problem. jaki olej jest w skrzyni tez nie wiem bo nie sprawdzalem. i sam olej po wymianie pomoze?

Smori91
17-08-10, 11:09
U mnie pomaga zawsze kopnięcie 2 razy w pedał sprzędła do oporu.;)

MikeFoto
17-08-10, 11:25
witam! jestem nowym uzytkownikiem hanki 1.4 IS 90 KM po lifcie i musze przyznac ze z biegiem wstecznym dzieje sie cos niedobrego. otoz bardzo ciezko wchodzi , niekiedy dopiero za 3-4 razem. takze bywa zjedynka czasami ze wchodzij akby na polbieg i dalej nie idzie dopiero jak inny bieg wrzuce to zalapie. czy to moze byc objaw ze skrzynia jest po prostu do wymiany?

Jeśli za pierwszym razem mi wsteczny nie wejdzie, wrzucam luz, puszczam sprzęgło, naciskam i wrzucam 1kę i zaraz potem wsteczny.
Takie mam rozwiązanie tego problemu. Działa w 90% :)

lar
17-08-10, 11:48
ze swojej strony moge powiedzieć ze tez miałem taki problem na poczatku ze albo nie chciał wchodzić albo wchodził ze zgrzytem, ogólnie to trzeba sie do niego przyzwyczaic i przede wszytkim przed wrzuceniem trzeba zatrzymac auto własciwie prawie całkiem porządnie wysprzęglić do podłogi i gdy nie chce nadal gładko wchodzić to wrzycam 3 i dopiero wsteczny lub wysprzęglam 2 razy zeby sie zembatki ustawily inaczej. Wymiana oleju na mtf hondy napewno da lekką róznice w lekkosci wrzycania biegów ale wsteczny jest jaki jest i trzeba umiec do niego podejść, nic na siłe zawsze czekam az sam mnie wpuści a nie wbijam na chama.

sancezz98
17-08-10, 13:02
w najblizszym czasie bede chyba musial wymienic w skrzyni olej , moze bedzie lzej wchodzilo. jaki najlepiej polecacie?

reXio
17-08-10, 13:12
Najlepiej MTF, zamiennie 10W-40 silnikowy, w sumie obojetnie jaki.

ArturNOW
18-08-10, 10:46
A wrzucanie wstecznego z wciśniętym hamulcem?