PDA

Zobacz pełną wersję : Grzejący się D15Z3

luk137
14-08-10, 13:33
Witam,

Wracałem wczoraj z Chorawcji. Przed granicą z Słowenią temperatura skoczyła do 3/4 skali. Ale wystarczyła chwila w korku przed granicą i spadła do normalnej wartości. Przez kolejne 800 km temperatura na podjazdach pod górkę rosła a na prostej drodze i zjazdach spadała. Dodam że problem pojawiał się na średnich obrotach ok 3000 tyś, powyżej raczej się nie grzała a poniżej też nie.
Ma ktoś jakieś pomysły od czego można zacząć przegląd?
Ewentualnie może polecacie jakiegoś mechanika z okolic ćzęstochowy.
Pozdrawiam.
Łukasz

Scott
14-08-10, 15:20
sprawdź termostat możne się przycinać lub możne byc winna uszczelka pod głowica musisz popatrzeć czy dobrze zapala na ciepłym silniku czy nie dymi jakoś bardziej na biało może tez być tak ze nie będziesz miał ogrzewania ale to już w dalszej części.. warto sprawdzić kompresję czy na którymś cylindrze nie ma znaczącej różnicy....oby to był termostat

luk137
14-08-10, 20:52
ok.

Dzięki, za odpowiedź,
Płynu nie ubywa z wyjątkiem tego co mi wykipjało jak dokręciłem korek od chłodnicy ( już więcej tego nie zrobię :)) i nie kopci na biało.
Z zapaleniem na ciepłym silniku też nie ma problemu, powiedziałbym, że nawet lepiej pali na ciepłym niż na zimnym.
Dzisiaj też trochę jeździłem w różnych zakresach obrotowych i problemu nie było.
W tygodniu skoczę do jakiegoś mechanika i zobaczę co powie.