Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stukanie w prawym kole/zawiszeniu w czasie jazdy prosto

omletem
14-08-10, 12:02
witam,
w sumie ciężko powiedzieć czy w prawym kole czy gdzieś na środku. Stuka na nierównościach przy jeździe prosto, na trasie, gdy wpada w drgania, nawet kiedy nierówność nie jest widoczna. To takie wrażenie, jakby na prawej oponie był balon, jakby koło podskakiwało na wypukłościach. Miałam wymienione klocki i tarcze, tuleje wahacza, łączniki stabilizatora, amorki z odbojami i (poduszkami)mounting kit. Ten sam dźwięk był słyszalny przed wymianą amorków, ale wina padła na ten element, bo były kompletnie dobite.
Ostatnio po trasie z pracy, kiedy dojechałam do domu i oparłam nogę na górnej krawędzi opony i mocno naciskałam słyszałam właśnie ten sam dźwięk z ciekawości sprawdziłam w lewym kole i było to samo. Dodam, że chyba przeguby odpadają, bo na skrętach nic się nie dzieje. Czy macie pomysł, co to może być?

omletem
14-08-10, 17:05
no to już wiem, luz na stabilizatorze :P

Luppus
16-08-10, 11:37
Mogą to być poduszki silnika lub skrzyni biegów. Podejrzewałem też na początku tłukący się wydech, ale jeśli stojac w miejscu i naciskając koło te odgłosy się pojawiają to stawiam na poduszki pod silnikiem.

Krzysztof1969
18-08-10, 08:05
Jak stuka tak głucho nie metalicznie i to na równym to amortyzator nie dociska do jezdni koła i chodzi na samej sprężynie. Sprawdz sam. Niech ktoś bujnie autem na boki dotknij palcem do wystającego gwintu (pod maską) amortyzatora. Nie powinieneś czuć obcierania jak jest no to wiadomo do wymiany. Sprawdz tak oba amory i porównaj. Poza tym amortyzator będzie brudny na zewnątrz bo w takim wypadku lał olejem ale już się skończył.

Luppus
19-08-10, 23:34
Stukanie jest słyszalne nawet kiedy auto stoi w miejscu i się koło nogą naciska. ja obstawiam uszkodzoną poduszkę pod silnikiem. Czy autor wątku napisze o co chodziło?