Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana oświetlenia w Panelu Nawiewu - PROBLEM

goorskii
13-08-10, 21:26
Witam,

dziś zabrałem się do zmiany wszystkich diodek na desce rozdzielczej...

zegary wyszły fenomenalnie z kolorkiem czerwonym... natomiast pojawił się problem z panelem nawiewu....

1 - wszystko zostało wyciągnięte jak należy i rozebrane do golizny :)
2 - wymieniłem te 2 małe żaróweczki dla których jest ta cala robota by zamiast na biało świeciły na czerwono.
3 - sprawdzilem w domu czy panel swieci ...uzylem bateryjki plaskiej i podpiąlem do odpowiednich lutów na układzie scalonym
4 - wszystko swiecilo i zapakowalem wszystko do autka...

5 PROBLEM !

6 po podpięciu zielonego i białego modułu nie swiecą wstawione diody w aucie...

co teraz czynic ? ktory odpowiedzialny jest za te diody bieły czy zielony ?

nie wiem gdzie szukac błędu... i co dalej z tym zrobic...

moze ktos sie juz z takim problemem spotkał... ?

korzystałem z tematu

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?9080-Wymiana-o%B6wietlenia-w-konsoli-nawiewu-V-gen

J.J.
13-08-10, 21:42
Prawdopodobnie polaryzacja. Mogło Ci się zdarzyć, że obie diody wstawiłeś odwrotnie, a trzeba pamiętać, że dioda to nie żarówka, która działa nieważne jak podłączona.
Ewentualnie może przy sprawdzaniu diody się zjarały. Bywa tak, że po podłączeniu diody do baterii ta się spala, rzadki przypadek, ale z raz na pewno tak miałem.

Wojtec12345678
13-08-10, 22:19
Też myślę że diody źle podpięte...wymieniałem także sam te diody i też mi się obie nie zaświeciły,ale podpiąłem wszystko na szybko żeby spr czy święcą,żeby nie mieć takiego problemu jak Ty :p dopiero po zaświeceniu się diód wszystko złożyłem.

goorskii
13-08-10, 23:59
ja jeszcze nie zlozylem wszystkiego... :) tez podpiąlem od tak... zeby sporawdzic... ale strasznie mnie wkurza zabawa z tymi wtyczkami !! masakra ... gorszego dojscia juz nie moge miec ! :)

lecz srogi wieczor nastał i musialem wracac z pod bloku do domu bo w aucie slabe swiatlo :)

jutro rano ide poprawiac :) bo efekt będzie klimatycznie fajny :) ... co do spalania diod to raczej tego nie bedzie bo dzialaja z bateryjką... (a nie migam sobie jak kierunkowskazem tylko raz :D)

2 sprawa to ze coś mi sie porobiło z linką od temperatury ... lekko sie zagiela przy mocowaniu na plastiku w panelu i teraz jak zmieniam z zimnego do cieplego i odwrotnie to po 1 - trzeba uzywac sily, po 2 linka zgieta nie ciagnie za tą małą pałeczke pod schowkiem ktora reguluje temp nawiewu... - tak jakby linka nagle zrobila sie za długa... i ma luz..

jak to obejsc... skrocic linke? i jakos przymocowac czy probowac czegos innego ?:confused::confused:

Wojtec12345678
14-08-10, 13:57
Nic nie ucinaj bo dopero wtedy będzie problem,musisz wyjąć linke i włożyć spowrotem,jest tam kilka możliwości puszczenia tej linki,i musisz trafić w tą gdzie fabryka miała,mi to się udało dopiero za 6 razem.

Jeżeli jest lekko skrzywiona to nie powinno mieć to wpływu,masz wtedy źle poprowadzoną linke a jeżeli mocno to hmmm spróbuj jakoś wyprostować,ale w żadnym wypadku nie ucinaj.
I sprawdz czy panceż w tym mocowaniu nie ma luzów, musi być zamocowany na stałe, jeżeli ma luz wtedy możesz mieć wrażenie że linka jest za długa.

goorskii
14-08-10, 15:33
ok mistrzowie :)

po 3h borykania sie ze śrubkami i malymi diodkami , radiem, ustawieniem przyciskow i zegarow ... wszystko poszlo jak z płatka :)

zegary
przyciski na desce - przelutowane diody
panel nawiewu - wymienione diodki (MIELIŚCIE 100 % RACJI... obie włożylem odwrotnie biegunowo...)
i zaroweczka w popielniczce ktorej nie uzywam :D
linke wyprostowalem i pociągnalem tak ze juz wszystko gra.... (troche ciezko ale jak sie bedzie uzywalo spokojnie a nie szarpalo to jest ok)

Wszystko zrobione po 8h męczenia się :D , dla Was piwko a dla mnie satysfakcja ze sie z tym uporałem

Dodam ze to byl moj pierwszy mały modek ... :D teraz bedą kolejne.. z tematów na forum

zrobie zdj jak tylko bede mial aparat...

Pozdrawiam

Wojtec12345678
14-08-10, 15:47
To czekamy hehe a piwko jak,pocztą? ;)

Też mam wymienione te diody,ale na niebieskie plus wkładka z indigo :) razem presentuje się świetnie :)

J.J.
14-08-10, 17:05
Mogłeś jeszcze linkę przy okazji towotem przesmarować, to by luźniej chodziła. Ja już kilka razy wyciągałem ten panel i za pierwszym razem rzeczywiście się męczyłem, a teraz to już raz dwa i po krzyku :)

goorskii
14-08-10, 17:32
własnie... wirtualne piwko ... :) chyba ze bede przejazdem

co do smarowania linki - mam ją owiniętą w jakąć ochronnągume gąbkę
o srodku niewiele wiekszym niz linka... wiec jakbym cos tam wlał to nie wiem czy by dotarło na całą długość linki

chyba ze rozkręcic mechanizm nawiewu pod schowkiem gdzie przyczepia się linka i tam to wszystko wysmarowac bo tam jest duzo tych suwnic.ktorymi porusza linka... ?

jakimi smarami papracie takie rzeczy jak :

- guma z szyberdachu + mechanizm
- linka do temperatury
- manualne lusterka,
- manualne pokretła szyb
- prowadnice od foteli
- zawiasy drzwi i burty

i tym podobne wynalazki ?

chodzi mi o to jaki smar albo smary kupic (nazwa) ??