Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Engine Check dziwny problem w trakcie jazdy

MaciejS
05-11-06, 16:25
3 miesiace temu kupiłem Honde Civic Coupe 1995 1,5 16v D15B7, jako że przed kupnem właściciel wymieniał wszystkie elementy eksploatacyjne a do wymiany oleju zostało 4 tys to nie zmieniałem oleju. Jednak po pewnym czasie okazało sie ze poziom oleju ubywa, pojechałem do mechanika i powiedział mi ze pluje spod miski olejowej. Okazało sie że jest uszkodzona uszczelka, jednak wiedząc że juz niedlugo wymieniam olej pozostawiłem to tak jak było , ponieważ ubytek oleju nie byl az tak duży. Silnik ten był zalewany od początku olejem Mobil 5W/50. Jednak tym razem ja postanowiłem zalać go olejem FUCHS 5W/50 kupiłm uszczelkę pod miskę , filtry oleju i paliwa a także powietrza. Pojechałem do mechanika wymienił wszystko . Po wyjechaniu z warsztatu o przejchaniu około 5 Km zapaliła sie lampka engine check. Nie wiedząc co to jest zatrzymałem sie na poboczu zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie. Lampka zgasła i było ok, jednak ostatnio też sie zapaliła ponownie zrobiłem to samo wyłączenie silnika i odpalenie to jest ok. Zauważyłem że lampka ta zapala sie jak silnik jest jeszcze w miare zimny. A co sie dziwnego dzieje wskazówka poziomu paliwa utrzymuje sie na poziomie minimalnym tzn głeboka rezerwa nawet po zalaniu za 60 zł uniosła sie troszke ponad rezerwę ale w trakcie jazdy znowu opadła na głeboką rezerwę. Czy ktos z was spotkał sie z takim czymś bo troszke sie martwie czy nic złego sie nie dzieje w silniku bo ta lampka pocoś wkońcu świeci. Troszke sie rozpisałem :D Jak ktos ma/ miał takie coś prosze o odpisanie na forum.

Furious
05-11-06, 16:32
zrob samodiagnostyke, dowiemy sie co to za błąd

MaciejS
05-11-06, 16:33
A jak sie to robi?? Bo ja pierwszy raz mam Hanie.

Furious
05-11-06, 16:55
1 opcja - regulamin -> FAQ -> samodiagnostyka
2 opcja - użyj opcji SZUKAJ -> samodiagnostyka
3 opcja - www.google.pl -> Honda samodiagnostyka

MaciejS
07-11-06, 11:45
No dobra wiec wykonalem samodiagnostyke i co sie okazało?? KOd błędu 43, niby układ paliwowy ale jedynie co było robione w układzie to wymieniany był filtr paliwa. A moze jest nie dokręcony albo cos?.Macie jakies pomysły??.Biore teraz klucze do reki i ide dokręcic mam nadzieje ze to jest to :D

Furious
07-11-06, 12:05
43 to tez problem z sonda lambda

MaciejS
07-11-06, 12:24
Czy mozna jakos samemu sprawdzic czy lambda działa poprawnie?? Czy musze jechac na komputer?? Bo jest to dla mnie dziwne ,jak odpale samochód i pochodzi z 5 minut jałowo to jest ok ale jak ruszam i przejade z 1km to sie zapala :((. I co zauważyłęm ze jak ruszam na zimnym silniku to tak jakos dziwnej czkawki dostaje nie jest to jakies super szapranie ale delikatne poszarpywanie ale tylko na zimno.

Rassel_kg
16-06-07, 09:16
Ja mam podobny problem, z tymze mam gaz w samochodzie i prawdopodobnie rozwiąze to emulator do sondy lambda.

aki
21-06-07, 14:51
w moim przypadku jest podobny problem tyle ze lampka pali sie non stop. Podobno jest to zwiazane z tym ze jezdzi na gazie. Komputer odczytuje to jako nie wlasciwe paliwo przynajmniej tak mi tlumaczono.

Alain_
06-07-07, 13:27
a moze filt paliwa jest zalozony odwrotnie ?