PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki plyn do chłodnicy

rekin
12-08-10, 09:21
Witam mam mały problem jak mi się auto nagrzeje to zaczyna mi trzymać duże obroty ok 2tys mechanik twierdzi ze to wina czujnika temperatury znowu ktoś tam powiedział że jak zrobiłem dolewkę innego płynu do chłodnicy niż potrzeba to komputer może szaleć i dlatego taki efekt nie wiem już sam proszę o info co i jak i jaki płyn lać jak coś Pozdrawiam!!

misiek707
12-08-10, 11:34
Rok temu zmieniałem i pytałem o płyn to wiele osób radziło Prestone ponoć najlepszy obecnie. Ale co byś nie zalał to będzie dobrze bo te płyny teraz to jedno i to samo praktycznie :)

ygor
12-08-10, 11:47
ktoś tam powiedział że jak zrobiłem dolewkę innego płynu do chłodnicy niż potrzeba to komputer może szaleć

Hehe ciekawe o jaki komputer mialoby chodzic :confused:

gdzies jest juz temat o plynach poszukaj i poczytaj , zasadniczo zawsze slyszalem ze niby sa mieszalne ale jesli sa tego samego koloru - w najgorszym wypadku moga sie zapienic. a najpewniejsze jest ze jak nie wiesz co bylo lane to wymieniasz, nie sa to wysokie koszty a i zyskujesz pewnosc przed zima

a jak to jest z tymi obrotami - po nagrzaniu rosna zamiast malec ? wskaznik pokazuje normalnie jak silnik sie nagrzewa ?

rekin
12-08-10, 13:15
wskaźnik pokazuje prawidłową temperaturę a obroty trzymają się na 2tyś jak ja przegazuje spadają do normalnego poziomu i po chwili znowu na 2tyś a na zimnym nic się nie dzieje a co do komputera to niby że błędnie odczyta temperaturę przez czujnik bo niby te płyny są różne i trzeba lać odpowiednie dolalem wlasnie ten co kolega wymienil i nic się nie pieni tylko te obroty mnie drażnia.

misiek707
12-08-10, 13:30
ja bym tu nie szukał winy w płynie tylko w czym innym

rekin
12-08-10, 13:38
ja juz nie wiem sam kable wymieniłem może ten czujnik temperatury........

jasiek09
12-08-10, 16:23
to na 99% linka od gazu się przycina..... zostaw luz większy na lince

gonzobizarro
12-08-10, 17:57
to na 99% linka od gazu się przycina..... zostaw luz większy na lince

Popieram, u mnie też to było. Zanim poluzujesz linkę, pociągnij pedał gazu do góry (albo podepchnij stopą) i zobacz czy ci obroty spadną.

rekin
13-08-10, 07:39
cóż mi zostało spróbuje i tego ale na zimnym silniku tak nie mam hehehe zobaczymy

king_doom
14-08-10, 11:12
A jesli nie pomoze to, wyczysc przepustnice i FITV, sprawdz odme czy zewor PCV nie umarl... pozniej bedzie sie myslec dalej .