Zobacz pełną wersję : pytanie o rozrząd i zawory- problem
witam,
mam taki o to problem, odpaliłem dzisiaj autko i nagle cos zaklekotało i samochód zgasł, prubowałem go odpalić (1 raz) i nic więc zajrzałem pod maskę okazało sie, że pasek przeskoczył o kilka zębów :mad: razem z kumplem ustawiliśmy na cacy rozrząd i odpaliła za pierwszym razem, wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że teraz słychać dziwne wycie spod pokrywy jakby coś się ocierało, dzwięk ten lekko ustępuje przy wyższych obrotach, i niemalże go nie słychać gdy zdejmuje nogę z gazu. Czego mogą być to objawy ? Co się mogło stać ?
dziękuje.
Arturvf500
12-08-10, 14:17
pogiete zawory
nie zawory ok, za mocno naciągneliśmy pasek :D
Arturvf500
13-08-10, 10:33
nie zawory ok, za mocno naciągneliśmy pasek :D
miales kupe szczescia;)
sorry za ot ale w koncu jak to jest z tymi silnikami w Hankach. Co jakis czas na forum pojawiaja sie pytania : zerwal mi sie pasek rozrzadu co dalej albo przskoczyl mi pasek itp. Najpierw wszyscy strasza ze: stary masz juz po silniku pogiete zawory ble ble ble . Wszyscy zakładja nowe paski i dalej smigaja bez remontu. Czy aby napewno silniki w hondziawkach sa kolizyjne czy tez poprostu wszyscy uzytkownicy maja duzego farta i powinni grac w totka??? Dla przykładu tematy:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?84969-Civic-gen-VI-D15Z6-p%EAkni%EAty-rozrz%B1d-co-dalej/page2&highlight=pasek
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?80004-Urwany-pasek-rozrz%B1du-jakie-mog%B1-by-skutki/page3&highlight=pasek
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?52739-Rozrz%B1d-pad%B3-co-dalej/page2&highlight=pasek
są kolizyjne a to że nic się nie stało to skutek tego że nie było to na wysokich obrotach
i tak i nie :) znam kilka osób którym pasek przeskoczył o 8 ząbków podczas rajdu i tez nic sie nie stało ;) to chyba jest lekkie naciąganie, niemożliwe żeby az tak to było łatwo pogiąć zawory, przypuszczam że napewno jakaś tolerancja jest, producent powinien coś takiego przewidzieć, więc to chyba nie tak,że odrazu gną się zawory, może podczas następnych prób odpalenia tak, ale zeby tak od razu to chyba nie, miałem wcześniej d16 i tez mi pasek przeskoczył i odpalałem jeszcze normalnie bo nie pomyślałem o tym że coś z rozrządem, po założeniu nowego paska śmigał jak przed przeskoczeniem :) także wydaje mi się, że na ten temat można rozmawiać i gdybać do upadłego...
To czy pogną się zawory w silniku kolizyjnym zależy tylko od tego jak szybko sprężyny zaworów ustawią wałek rozrządu na mijance ssących i wydechowych. Jeśli pasek urywa się w momencie kiedy któreś z zaworów są maksymalnie otwarte a obroty silnika są na tyle wysokie że wałek się "nie zdąży" ustawić w "swojej pozycji" i tłok je dopadnie wówczas user ma pecha:(
kurde a ja dzisiaj chcialem wymienic rozrzad bo autko niedawno kupione a pasek jest strasznie luzny ale ktos zakleil na czerwony klej srube od kola pasowego i ni cholery nie mozna jej odkrecic ;[ Juz 2 porzadne klucze sie pogiely ;[ Jutro jade do mechanika i niech tam sie martwia bo ja nie chce zerwac sruby bo wtedy bedzie wielka lipa :mad:
Znając mechaników to pewnie pneumatem będą próbować.
heh jakbym mial dobry pneumat to tez bym probowal bo raczej nie ma innego sposobu.
jest, dobra nasadka, grzechota i drecha, i nie ma takiej opcji zeby nie poszlo, u mnie ostatnio dopiero 4m rura na grzechotce dała rade...i jeszcze skakaliśmy po niej...
Nasowa sie zatem tylko mysl "Polak potrafi" :D