Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : d14A3 dziwnie dymi

hellrider
11-08-10, 01:42
Srtalo mi sie to mozna powiedizec z dnia na dzien. Nie wiem dlaczego jest tak a nie inaczej.

Wiec, dym jest niebieskawy, czyli nie wiem co to oznacza ale mi sie wydaje ze bierze olej. Wszysstko byloby fajne gdyby nie jedna rzecz ktorej nie potrafie rozkminic.

Dymi nie podczas ''palowania'' Normalnej jazdy czy cos w tym stylu.

Dym pojawia sie w nastepujacej sytuacji....

Jade jednostajnie, powiedzmy 80 km.h na V biegu lub IV ( nie wazne ). Zjezdzam z jakiejs gorki lub poprostu puszczam gaz. Silnik wtedy hamuje samochod ( normalne ). Potem delikatnie dodaje gazu lub na max ( bez roznicy ). I widze wlasnie wtedy za mna niebiesko. Zawsze dym poprzedza jazda na biegu bez wciskania gazu (hamowanie silnikiem).

O co chodzi ?

chudypiter
11-08-10, 09:21
A rano po całej nocy, jak odpalasz nie kopci na niebiesko ?

jasiek09
11-08-10, 09:40
jak z dnia na dzień to może który¶ z uszczelniaczy zaworowych się skończył albo wypadł ze swego miejsca...

kamix666
11-08-10, 13:23
a może pier¶cień olejowy?
dużo oliwy pali?

hellrider
11-08-10, 15:56
Moim zdaniem to nie bedzie chyba uszczelniacz zaworowy, wtedy dymilby chyba caly czas.

Nie dymi po postoju, nie dymi po zimnej nocy. Puszczenie b±ka zalezy tylko i wylacznie odemnie. Jak pisalem na poczatku kazde zadymianie musi byc poprzedzone jazda na biegu z puszczonym pedalem gazu.

Nie mam pojecia ile mi bierze oleju, leje mi sie z uszczelniacza walu korbowego od strony roarzadu. Nie moge wiec okreslic ile oleju zżera.

teg
11-08-10, 23:12
Uszczelniacz s± winne jak dymi po tym, jak samochód trochę postoi, bo olej sobie wtedy spływa i się tamtędy dostaje.

Hellrider, a zrób test, daj mu w gaz na za niskich obrotach i wtedy sprawdĽ czy dymi.

jasiek09
11-08-10, 23:28
dymek po hamowaniu silnikiem to wła¶nie symptom uszczelniaczy zaworowych do wymiany lub i prowadnic, nie tylko dymek po odpaleniu na zimno ...jest jeszcze jedna opcja może to nie olej a benzyna...

hellrider
12-08-10, 02:46
Dac mu w gaz na niskich obrotach zeby go zmulic - wiem o co biega, jezdzilem 3 lata maluchem i wiem co robic jak ;) Nowe auto wiec sie ucze jego nowych wad ;) Ale z malca cos pozostalo..... hehe

Pisze raz jeszcze, po postoju nie dymi. Jak jade np, na IV biegu powiedzmy 50 km/h i wcisne gaz do oporu, tez nie dymi:) Bezyna ( zalewac go nie bedzie) Mam niestety na gazie. Ale objawy na PB jak i LPG takie same.

Poprostu zeby byl b±k trzeba hamowac silnikiem a potem dodac gazu, jak kolwiek. Superlekko, lekko czy na max... Poprostu pierdzi na niebiesko.. Pytam z ciekawosci co to, bo silnik bede i tak wymienial pewnie na D16z6 ale dopiero na wiosne.......

kamix666
12-08-10, 12:03
mam podobny problem, zobacz ile oliwy pali
opcja 1 jak do 0.2l na 1000km to uszczelniacze
opcja 2 powyzej 0.2l pier¶cienie