PDA

Zobacz pełną wersję : "Słabe kopyto"D14A2

zakkwylde
05-11-06, 00:25
Witam
Kupiłem ostatnio Civica 1.4 90KM (ojciec miał kiedyś taki sam model :grin:) -silnik D14A2 i jak na moje wyczucie ma słabe przyspieszenie i ogólnie jest jakaś zmulona:( Poprzednio miałem (i nadal jeszcze mam) Golfa 1.6 (71KM) i on ma potęzne przyspieszenie w porównaniu do Hondy. Wiem że Hondy lubią wysokie obroty ale wciskam jej okrutnie a ona przyspiesza jak krew z nosa (w porównaniu do Golfa, który ma gaźnik).
Obydwa samochody są zinst. LPG.
Honda muli się też na benzynie, nie ma żadnej róznicy między benz a gazem.
Co może mieć na to wpływ, co sprawdzić....pomóżcie bo jestem załamany :cry:

pirat
05-11-06, 01:11
ja piernicze
2 post na forum, nawet sie chopak nie przedstawil

PO 1 uzyj opcji szukaj!
podejzewam ze jest to spowodowane zwezka na ukladzie dolotowym....

PO 2 zajzyj do FAQ
"Ważne ogłoszenie: [FAQ] zanim zadasz pytanie zajrzyj tutaj!"
Jest to drugi temat od gory w tym dziale

a w nim:
Układ dolotowy i filtry powietrza
zjezdzamy pare linijek nizej i... OOOO :shock: :shock: :shock:
ukazuje nam sie:

Seryjna zweżka D14 (przeróbka 75KM-->90KM):
http://forum.civicklub.pl/viewtopic.php?t=2153
http://forum.civicklub.pl/viewtopic.php?t=1059
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=138785#138785

udanej robotki ;)

agent_lol
05-11-06, 01:11
golfa z palcem w pupie zjada zajechana civiczka 4 gen z 1.3 -> moze to ze gaz zabiją moc -> po co wsadzałeś gaz do takiego małego silniczka ? a pozatym jakie kosmiczne przyspieszenie ma ci dac te 90 koników :P

zakkwylde
05-11-06, 01:13
Chyba się nie zrozumielismy;) moja wersja jest 90KMto co ja mam przerabiać,jaką zwężke zdejmować jeśli jej nie mam, co do filtrów powietrza poczytam...
:oops:

nie żadam kosmicznego przyśpieszenia po prostu według mnie za wolno wkręca się na obroty, ale Golf ma dużo lepsze więc coś mitu nie gra, gdzie golf do hondy??golfa kupiłem z braku laku....a honde miał kiedyś ojciec imi się podobała więc postanowiłem sobie sprawić taką sama (tamta niestety kasacja:() za dużo nie jeździłem samochodem ojca więc nia mam skali porównawczej

....odrazu kupiłem z LPG

agent_lol
05-11-06, 01:21
a duzo oleju wypija ? a nie przypadkiem masz takie oznaczenie silnika D14A2E SOHC PGM-FI, kat. 90KM Civic 5d MA8 95-96 ? moze reset pomoże , moze kat zapchany , albo kopresje sprawdź ?

zakkwylde
05-11-06, 11:15
jak na razie nie zauważyłem żeby brał olej, co do rocznika to jest to '96 ,5d, zaciekawiłeś mnie tym oznaczeniem silnika, musze to sprawdzić...a jeśli okaże się ze u mnie jest taki to na co to ma wpływ??
reset kompa nie pomaga,tez myślałem że może kat zapchany ale musze to sprawdzić bo zdejmować nie chce najwyżej wymienie, jeszcze się zastanawiam czy może sonda jest walnięta...

[ Dodano: Sob 11 Lis, 2006 ]
Ostatnio byłem u kumpla i powiedział mi że mam mixer rozmiar 32 a według niego powinien być min.35. POjechałem do kolesia co zakłada gaz i koleś powiedział że 32 jest ok, czyli co nie ma wpływu to na nic??Nie bardzo chce mi się wierzyć pierwszemu lepszemu "gazownikowi"

krzemol
23-11-06, 12:10
chciałbym sie dowiedzieć na temat instalacij gazowych w civic anglik pzr