Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niewytłumaczalne odgłosy (tuba Blaupunkt) - SZOK

dejvt
04-11-06, 21:48
Blaupunkt Gta 2 Special + Tuba Gtb 300 , kable LANZAR do 1000W

taki mam sprzet prosze nie pisac ze to gowno bo na lepszy mnie nie stac .. :(

przez 3 miesiace gralo idealnie wszystko pieknie czysto..

dzisiaj cos dziwnego zaczelo sie dziac.. z głosnika tuby wydobywaja sie dziwne dzwieki :D
dodaje gazu slychac to w głosniku, slychac krecąca sie plyte w CD, gdy przełaczam piosenki to wszystko slychac na głosniku.. wlaczam swiatła - tez slychac..

i teraz pytanie czy to problem z uziemieniem ? czy tez problem z alumulatorem lub kablem ktory łaczy tube z akumlatorem ?

wydaje mi sie ze to kabel łączący tube z akiem jednak jesli czincze nie sa podlaczone to nie slychac nic .. a czincze ida od radia wiec moze cos z radiem nie tak ...

a tak ladnie grała ehhh

prosze niech mi ktos doradzi :)

Bauma
06-11-06, 00:03
kablem ktory łaczy tube z akumlatorem
jakim cudem to dziala??
pobaw sie kablami tam najprawdopodobniej szukac winy....mase lapales z karoserii czy z ako??

ppm702
06-11-06, 00:54
jeśli masz stare radio albo wzmacniacz to może być winny temu jakiś zimny lut. Innymi słowy problem z masą.

dejvt
06-11-06, 08:12
kablem ktory łaczy tube z akumlatorem
jakim cudem to dziala??
pobaw sie kablami tam najprawdopodobniej szukac winy....mase lapales z karoserii czy z ako??

przy tubie jest wzmacniacz wiec chodzilo o to ze wzmaczniacz laczy kabel poproadzony do ako.

mase łapałem z karoserii..

bawiłem sie kablami i w zasadzie nic:(

radio jest nowe pioniera i wszystko bylo ok hmm moze woda sie gdzies dostała :? :?

Bauma
06-11-06, 17:51
przy tubie jest wzmacniacz wiec chodzilo o to ze wzmaczniacz laczy kabel poproadzony do ako.
tak lepiej :D

mase łapałem z karoserii..
tutaj bym szukal winy w takim razie.... jesli to jest przyczyna to rozwiazaniem bedzie zlapanie lepszego punktu masy...ale NALEGAM abys pociagnal mase z ako o takim samym przekroju i dlugosci kabla jak plus.
jesli to nie pomoze to poszukamy przyczyny gdzies indziej...

dejvt
07-11-06, 22:31
masa szla z karoseri i bylo ok... teraz podłaczylem pod ako i dalej to samo... hmm wydaje mi sie ze jakis filtr poszedl w tubie albo przy wzmacniaczu

sailence
07-11-06, 23:34
efekt braku wystarczającej pojemności na wejściu wzmacniacza dla filtrowania wyższych częstotliwości (i dlatego taki skutek masz), wg mnie poszedł się kondziorek hajcać i potrzebny jest nowy

dejvt
09-11-06, 20:24
wiec tak polaczylem nowy wzmacniacz i to samo.. :/ kable nowe - to samo... wszystko(kable + wzmacniacz) oddalem do Media Markt i ladnie oddali mi kase ... masa z ako idzie i caly czas to samo ..

ALE ... jak troche poruszam przy kablach radia to nie slychac nic i wszystko jest ok... jednak po właczeniu silnika lipa i wszystkie dzwieki ida do głosnika.. podlaczałem do tuby filtr przeciwzakłóceniowy - nie dało nic..

problem chyba lezy w radiu i jego uziemieniu... hmm co moze byc nie tak ?

Bauma
09-11-06, 23:20
aby upewnic sie ze to radio jest winne lub jego instalacja sprobuj oblaczyc wzmak i podlacz jakies glosniki pod radio i sprawdz.....jesli bedzie halasowac to przy okazji wyciagnietego radia sprobuj podlaczyc je bezposrednio pod ako aby miec pewnosc ze z kablami zasilajacymi w instalacji jest ok (jesli bedzie cicho tzn ze zasilajace radia do wymiany, jesli dalej nie pomoze to sprobuj tak na krotko glosnik podlaczyc aby miec pewnosc ze glosnikowe tez ok)

dejvt
10-11-06, 14:25
nie wiem czy dobrze rozumiem .. hmm pod radio mam podpiete 4 głosniki i wszystko jest ok tylko w subboferze sa takie dźwieki.. jak odlacze go to wszystko ladnie gra ale nei ma basu a tego niel lubie :) nie wiem jak podlaczyc radio bezpośrednio pod ako:( pozdrawiam

jakub476
10-11-06, 17:06
czerwony albo żółty (nie pamiętam który to stałyprąd) kabel pod plus a czarny pod minus i już.
Dobrze myśle?

Bauma
10-11-06, 17:57
hmm pod radio mam podpiete 4 głosniki i wszystko jest ok tylko w subboferze sa takie dźwieki..
no to radio musi byc ok
masz pociagniete osobno zasilajace i sygnalowe do wzmaka?? tzn jedna strona auta zasilajace a druga sygnalowe??

dejvt
11-11-06, 10:14
wszystko mam puszczone jedna strona.. odlaczylem wszyskie kable i podlaczylem na nowo nie ciagnac ich bokiem i bylo to samo :/ juz nie mam sily ale nie poddaje sie :)

hm moze jednak to winna subbofera ze jakies filtry tam poszly ? chociaz nie bo jak ostatanio mialem samo radio wlaczone to nie slyszalem jak sie CD kreci natomiast po wlaczeniu lipa

Bauma
11-11-06, 14:41
wszystko mam puszczone jedna strona..
powinno byc osobno....
dziwne jest to ze mowisz ze bylo dobrze i nagle zaczelo sie sypac z dzwiekiem.... wg mnie to cos w kablach musi byc nie tak i przebija od alternatora....sprobuj rozdzielic na wieksza odleglosc sygnalowe z zasilajacymi...masz wogole ekranowane kable??

dejvt
11-11-06, 15:12
na reczym uderzylem bardzo mocno w kraweznik ktorego nie zobaczylem... tuba z tylu mocno uderzyla z bok bagazanika... od tego czasu zaczelo sie to dziac...

uwazam ze to nie robi nic z tym przypadku - chodzi o puszczenie kabli .. podlaczylem nowe i kazdy byl daleko od siebie tzn lecialy luzem po samochodzie kazdy gdzie indziej wiec to raczej nie to :/

http://www.allegro.pl/item139730301_lanzar_profesjonalny_zestaw_kabli_lq 102ps_komplet.html kable mam takie

Bauma widze ze masz wpisane CB czyli jestes z bydzi ? :P jak mozesz to daj mi gg na PW

a jesli innych moge prosic to niech jeszcze pomysla... w poniedzialek jade do car audio jakiegos niech tam sie mecza.. ale po co mam placic skoro sam moge do tego dosc przy Waszej pomocy... :)

Bauma
11-11-06, 17:21
auma widze ze masz wpisane CB czyli jestes z bydzi ? jak
tak
GG: 4846997 ale jestem Marcin z imienia takze zaraz zmykam :D

sluchaj a sprawdzales jak gra na innym basie u Ciebie?? albo Twoja tuba w innym aucie...??czyli konkretnie czy testowales na wszelkie mozliwosci glosnik? jabym go rowniez proponowal rozkrecic i zobaczyc co i jak tam z polaczeniami itp.....moze glosnik po uderzeniu sie rypnal :evil: ...

tuba z tylu mocno uderzyla z bok bagazanika
to teraz masz nauczke na przyszlosc ze dla bezpieczenstwa sprzetu i przedewszystkim wlasnego musisz miec wszystko zamocowane na stale a nie ze fruwa po bagazniku :!:

dejvt
11-11-06, 23:05
jutro sie odezwe a nota bene wszystkiego najlepszego :)

nie podlaczalem tuby do innego samochdu bo nie mam takiej sposobności :(

bas mam skrecony bo jak podkrece to jest cos w stylu przyspieszonego pulsu "bum bum bum bum bum " i tak non stop

no nauczke mam i teraz ladnie bedzie zapieta pasami :)

jakub476
12-11-06, 10:28
Jak to nie masz?A po co jesteś w tym klubie?

dejvt
12-11-06, 11:26
Jak to nie masz?A po co jesteś w tym klubie?

hmm w sumie to Cie kojarze - byłes na kampanii w Hondzie w tym samym czasie co ja :D :) Pomecze sie jeszcze jeśli to nic nie da - zgłosze sie do Ciebie :)