PDA

Zobacz pełną wersję : Toyo Proxes T1R - opony letnie

Pstrokaty
04-11-06, 20:07
Hej,
może dziwna pora ;))) z tym pytaniem, ale mnie za kilka miesięcy czeka zakup opon letnich, a dzisiaj gościu przy geometrii wyśmiał moje opony (które odziedziczyłem po byłym właścicielu i które i tak zamierzałem wymienić ;)) i na pytanie jakie mam sobie kupić zaproponował mi właśnie takie jak w temacie.

Na forum poczytałem, że bardzo wielu klubowiczów kupiło właśnie te oponki tej wiosny. Jak je oceniacie, jak się sprawowały, jak z ich trwałością po jednym sezonie (z opinii wyczytanych to właśnie tego bym się obawiał)?

LIO
04-11-06, 20:10
Sprawowaly sie dobrze, przez caly sezon,
po zdjeciu wygladaja na malo zurzyte.
Mysle ze spokojnie na 3 sezony starczaja.

!markos
05-11-06, 00:55
z opinii wyczytanych to właśnie tego bym się obawiałto zalezy jak sie gania. jesli spokojnie bez katowania sprzeta to na luzie 3 sezony. jesli sie ladnie postarasz to i w jeden zejda obie pary :lol:

LIO
05-11-06, 09:53
zalezy jak sie gania. jesli spokojnie bez katowania sprzeta to na luzie 3 sezony

masz te opony, czy informacje z zaslyszenia ?

pogadaj z ludzmi, któzy maja okazje ze mna jezdzic i moja jazda nie nalezy do spokojnych (chyba ze masz na mysli palenie gumy, to przykro mi tego nie robie :-) )
i jak napisalem, starczaja spokojnie na 3 sezony (patrzac po pierwszym przejechanym)

Jezdzac po torze, faktycznie mozna je szybko zedrzec, bo mieszanka jest mieksza niz "zwyczajne opony", ale na codzien ekstremalnie nie wchodzisz w zakrety i ich tak nie scinasz (chociaz czasem sobie urzadzam na wiejskich drogach podobne jazdy :-) )

Smialo moge powiedziec, ze tego typu opinie o Toyo, mozna miedzy bajki wsadzic

..:: chudy ::..
05-11-06, 10:26
Ja sie podlacze pod temat, jako ze tez zamiezam zanabyc te oponki.
Jak sie te oponki zachowuja na mokrej nawieszchni :??

herflik
05-11-06, 11:01
tez bede kupował te oponki.....;)

ARTX
05-11-06, 14:35
ja zjezdzilem w tym sezonie 10 takich opon -> jazda tylko na torze :twisted:

napewno sa lepsze od Goodyear F1 (mowa o sportowej jezdzie)

!markos
06-11-06, 01:51
masz te opony, czy informacje z zaslyszenia ?mialem, sprzedalem. bylem zadowolony jak na krotki czas uzytkowania i spokojnie moge je polecic.

na luzie 3 sezony
starczaja spokojnie na 3 sezonyczy te posty czyms sie roznia? nie? wiec po co ta klepanina, ze cos gdzies zaslyszalem i z kims musze pogadac?

Jezdzac po torze, faktycznie mozna je szybko zedrzec, bo mieszanka jest mieksza niz "zwyczajne opony"to wystarczy, zeby tak samo pieknie wszamac je na ulicy. powtorze - "zalezy jak kto gania". to byl klucz do zrozumienia mojej wypowiedzi.

na codzien ekstremalnie nie wchodzisz w zakretyja tam lubie. czasem. tak samo jak lubie sobie mocno pohamowac i poganiac na krawedzi. tez czasem. ponownie "zalezy jak kto gania".

czy kazdy moj post traktujesz jako jakis atak na ciebie i bzdurzenie na sile, zeby cos napisac? tak daleko nie zajedziemy. jestes znacznie mocniejszy, bo jestes tu dluzej i masz moda, ale to nie znaczy, ze musisz bezzasadnie czepiac sie wszystkiego co napisze. opel tez mial 4 kola i kierownice, ba, nawet ten sam zestaw pedalow co honda, wiec "troche" wiem, takze nie musisz tak traktowac tego co pisze.
PEACE! :564:

LIO
06-11-06, 09:12
jesli spokojnie bez katowania sprzeta to na luzie 3 sezony
ta wypowiedz natomiast rózni sie od mojej, gdyz ja nie jezdze raczej spokojnie, a mi one starcza spokojnie na 3 sezony, widzisz róznice ?

ja tam lubie. czasem. tak samo jak lubie sobie mocno pohamowac i poganiac na krawedzi. tez czasem. ponownie "zalezy jak kto gania".
ale to czasem to ja mam na codzien i jak widzisz dalej twierdze ze one starcza na 3 sezony

ja sie ciebie nie czepiam, ale zauwazalne jest u ciebie od jakiegos czasu pozjadanie rozumów (wiem B18 w civicu, fajnie). Tam gdzie sie z kims nie zgadzam, bede wyrazal swoja opinie, bez wzgledu z kim polemizuje i w zaden sposób nie jest to atak.

Pstrokaty
06-11-06, 09:15
Ja się zastanawiam na Toyo T1R oraz nad Bridgestone Turanza ER300, które to wypadły wprost rewelacyjnie w testach ADAC'a z 2006 roku.

Niestety nie mogę znaleźć nigdzie porównania między tymi dwoma oponami w jakimś jednym teście ;(((

W każdym bądź razie chudy i herflik w okolicach wiosny możemy pomyśleć nad zakupami zbiorowymi - rok temu kilka osób tak zrobiło. Jakby się zebrało jeszcze kilka osób to na pewno można ponegocjować ceny ;))

A podsumowując wytrzymałość opon Toyo T1R to wychodzi mi na to, że nie ma się czym przejmować. Szalejąc zedrze się każdą oponę w krótkim czasie.
Ja raczej jeżdzę spokojnie, tylko od czasu do czasu pozwalam sobie na małe co nieco :twisted: .

!markos
06-11-06, 10:46
zauwazalne jest u ciebie od jakiegos czasu pozjadanie rozumówzdecydowanie nie. ty z kolei zdecydowanie zbyt mocno generalizujesz. i co zo tego?

mozemy miec inne pojecie o "ostrej jezdzie"? mozemy. wiec nie pozjadalem rozumow, tylko mam swoje zdanie - ot delikatna roznica.

ARTX
06-11-06, 10:59
dziewczynki mam zdjąc szlafroczek? :P

elmer
06-11-06, 11:37
Ta nowa Turanza to bardzo dobra opona, ale wolałbym RE720 :twisted:

!markos
06-11-06, 11:58
dziewczynki mam zdjąc szlafroczek? :Pnie-eeee g:galy

cubuz
06-11-06, 12:36
jezdzilem caly sezon na tych oponach od 1 maja do dzis i moge sie cos niecos wypowiedziec.
opony na suchym, zwlaszcza w cieple dni spisuja sie swietnie. naprawde widac ze mieszanka jest miekka i opony sie kleja do jezdni. nieco gorzej wypadly na mokrym. czuc ze troche latwiej zerwac na nich przyczepnosc, niz na innych oponach na jakich jezdzilem tym autem. mysle ze te opony sa jak najbardziej na lato i na dobra, sloneczna pogode, co oczywiscie nie oznacza ze podczas deszczu nie da sie na nich jezdzic.
jesli chodzi o zużycie to tak jak mowia pozostali, zalezy od stylu jazdy i tego gdzie planujesz ich uzywac. moje na pewno pojezdza jeszcze jeden sezon, z przelozeniem przednich na tyl. mysle ze mowienie ze sie szybciej scieraja nie jest wcale taka bajka, poniewaz ewidentnie guma tych opon jest bardziej miekka niz w zwyklych "drogowych" oponach, ale to czy starcza ci na jeden sezon czy na dwa czy na 10 zalezy wylacznie od ciebie.
moge dodac jeszcze ze te opony maja slabe boki i jak planujesz duzo jezdzic po ostrych zakretach to licz sie z tym ze mocno sie one zetra.

ARTX
06-11-06, 13:45
ja polecam Yokohame AVS Sport, ma wzmacniane boki i nie jest taka strasznie miekka jak T1R a 3ma tez znakomicie 8)

rek1n
06-11-06, 15:01
te opony maja slabe boki i jak planujesz duzo jezdzic po ostrych zakretach to licz sie z tym ze mocno sie one zetra.
nie potwierdzam tej opinii smigalem ostro na torze przy profilu 195/45 i zjawisko wykladania sie opony nie wystepowalo, opony rowno schodzily, to ze boki nie sa sztywne pozwala zachowac odrobine komfortu w jezdzie na codzien

ARTX
06-11-06, 15:08
a ja potwierdzam bo boki sie masakrycznie scieraja :idea:

LIO
06-11-06, 15:27
model T1-R wlasnie tym rózni sie od T1-S ze ma wzmacniane boki
w "S" bieznikowa jodelka byla na calej szerokosci, a w "R" jest wezsza i ma dodatkowe wzmocnienia i zewnetrzny dodatkowy bieznik

a poza tym, nie ogladaliscie F&F 3 :D tam druftowali Miśkiem w porcie tylko na takich oponach, wiec musza byc kozackie :D

ARTX
06-11-06, 16:01
nikt nie mowi, ze sa jakies słabe. wrecz przeciwnie - sa b.dobre ale jak wiem zawsze jest cos za cos i w tym przypadku przy agresywnej jezdzie na torze opona szybko schodzi i boki strasznie sie zdzieraja (mowa o sportowej jezdzie a nie pedziowaniu)

polkar
06-11-06, 16:19
polecam, polecam, polecam. polecam, polecam, polecam, polecam