PDA

Zobacz pełną wersję : D14Z4 5D MB delikatnie się grzeje

endras
09-08-10, 13:06
Witam, zaczął mi się ostatnio civiczek grzać delikatnie, wskazówka od temp normalnie znajduje się w pozycji 1/3 skali a skacze do 2/3 po przekroczeniu 3000 obr oraz przy ruszaniu. Skokom temperatury natychmiast towarzyszy ciepłe powietrze z nawiewów mimo włączonej klimatyzacji. Przy jeździe w trasie bez przekraczania 3000 obr temperatura w 1/3 skali i klima chłodzi. Olej jest ok, płyn w chłodnicy i zbiorniczku wyrównawczym też ok, wentylator się załącza więc zostaje mi chyba wymiana termostatu, jednak przed wymianą chciałem się poradzić czy może być coś jeszcze innego przyczyną?
Zapomniałem dodać że jakieś 2-3 tyg temu zamiast filtra powietrza włożyłem wkładkę K&N-a ale to chyba nie powinno mieć żadnego wpływu na temp silnika?

suchy2004
09-08-10, 22:01
Kolega miał takie same objawy gdy padła mu pompa wody, kiedy był zmieniany rozrząd?
Termostat Ci otwiera zapewne, bo chlodnica pewnie gorąca?

endras
10-08-10, 10:08
Górny wąż dochodzący do chłodnicy ma wyższą temperaturę od dolnego, to chyba by sugerowało zatrzymany obieg wiec albo pompa albo termostat (poprawcie mnie jeżeli źle rozumuje)?Akurat mam od kolegi termostat wiec czekam aż się silnik schłodzi i zaraz się zabieram za jego wymianę. Rozrząd był robiony jakie 30 tyś temu tylko że przez poprzedniego właściciela i nie mam pojęcia pompa była wymieniana. Z tego co czytałem na forum pompy z reguły padają koło 200 tyś a ja mam niby 150 tyś więc mam nadzieje że jeszcze nie pora na pompę:)

endras
11-08-10, 14:42
wymieniłem termostat i puki co jest ok, stary termostat po zalaniu wrzątkiem w ogóle nie reagował w przeciwieństwie do nowego więc to prawie na pewno on był powodem przegrzewania się. pzdr