Zobacz pełną wersję : Chłodzenie Civic
Witam:)
Mam takie pytano:)
Mam Civica V 15.16v silnik D15B2, pytanie odnośnie chłodzenia, mianowicie często włącza mi się wentylator chłodnicy, nie tylko na postoju ale podczas normalnej jazdy, temp jest ok, ostatnio zmieniałem silnik i teraz mam dalej to samo, też często się włącza, i tu pytanie co jest nie tak??? chłodnica? płyn?czujnik temp?termostat raczej wykluczam bo zmieniałem silnik i myślę że powinien być ok:)
przy jakich predkosciach sie wlacza? skad wnioskujesz że się włącza, jak zachowuje się wskazowka od temp
Praktycznie przy każdej prędkości tzn powyżej 100 km/h niewiem bo nie słyszę ale przy mniejszych to właśnie słychać jak załącza się wentylator, temp jest tak troszke poniżej środkowego poziomu, nie skacze, wskazówka nie przekracza nigdy połowy
hmm to dziwne ze ją słychać w czasie jazdy. Ja swój wentylator ledwo słysze na postoju a poznaje ze sie włączył raczej po tym ze obroty leko spadają na chwile i czuć ze silnik przymuliło. Jeżeli wskazówka nie idzie w górę na postoju to nie ma sie czym przejmować. W lecie wystarczy kilkanaście sekund na postoju zeby went sie włączył a w czasie jazdy nie idzie tego wyczuć.
Zdzisio.pl
08-08-10, 23:52
mój wentylator huczy co niemiara... :p wczoraj nawet ojciec zapytał "co to?" jak się włączył ;p
Przyczyną tego że go słychać jak się włącza jest mi znana, mianowicie pod chłodnicą mam takie 2 gumy, i jedną z nich zgubiłem gdzieś :D i teraz chłodnica dotyka bezpośrednio karoserii i powstają wibracje gdy wentylator się włączy i od razu jest wiadomo:) tylko właśnie nie wiem czy to normalne że tak często się włącza? dodam jeszcze że problem jest tylko gdy na zewnątrz jest tak ponad 20 stopni, jak jest zimno to nie włącza się tak często:)
może czujnik temp. trzeba by wymienić ? koszt około 50, u mnie było odwrotnie wogóle przestał się włączać po wymianie jest ok ale podczas jazdy to nie zauważyłem żeby się wentyl włączał jedynie w korku lub na światłach.