Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie na temat si coupe viii gen

maiki
08-08-10, 13:37
Witam wszystkich

od kiedy si gen viii wyszło chciałem je kupić. Teraz mam szansę. Jednak nie mogę się doszukać informacji na temat spalania w tej hondzie w zwykłej codziennej jeździe, jeździe szybszej oraz na trasie. Czy to auto w ogóle nadaje się do co dziennego użytku? Dzięki z góry za informacje za co jestem bardzo wdzięczny

Pozdrawiam, michał

Lister
08-08-10, 20:15
nie nadaje się,a spalanie około 30 litrów w trasie...

buri
09-08-10, 09:29
bardzo ciekawe -tak sobie napisales zeby posta nabic czy na dwojce trasy robisz?
http://www.spritmonitor.de/en/detail/412070.html
maiki szukaj na portalach typu spritmonitor to znajdziesz, mysle ze pali podobnie jak typer, czyli w miescie 12-14 przy normalnej jezdzie, w trasie kolo 9 jak jeddziesz do ~130

maiki
09-08-10, 10:59
buri dzięki, właśnie w sowich zalożeniach też tak przyjalem odnośnie spalania że si =type r
Linka, przeanalizuje, a człowiek tam dość dobre osiągi spalania wyciąga, ale jednak myślę że jak chcesz jeździć nie myśląc caly czas o paliwie to trzeba się liczyć z takim spalaniem o jakim napisałeś.

Dzięki i pozdawiam, michał

TrOuBLE
09-08-10, 21:34
Hey.
Właśnie wróciłem z wakacji nad morzem moim Si Coupe i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony spalaniem.
Jeździłem normalnie, absolutnie bez szaleństw (nie toleruję ciachania na ciągłej i cisnięcia +50 ponad ograniczenia). Raczej bez VTECowania na trasie. Na autostradzie tempomat ustawiony na 120 (niestety ten jak i wszystkie ciffy jest dosyć głośny na autostradzie i maks przy tej prędkości w miarę komfortowo się rozmawia). Spalanie średnie na 1400 KM to około... uwaga 7/100! ;) Wg mnie kapitalny wynik. W trakcie kolejnych tankowań: 6.7, 7.2 (dwa 3-godzinne korki na prom do Świnoujścia:)) i 7.0.
Jak jeżdżę normalnie (na bak około 150km po kraku i 250km na trasie) czasami lekko dynamiczniej to spala 9-10l/100. Ale ja mam raczej lekką nogę.

sitax
09-08-10, 22:22
na felgach 17 tak okolo 10l notomiast na 18 1l1. Wiec całkiem przyjemny wynik jak na 200KM. ppozdrawiam

iced_devil
10-08-10, 18:41
civic Si coupe wychodzi od 2006 sedan od 2007, jeśli interesuje cię spalanie sedana to tu masz link do mojego dziennika auta w Autocentrum, prowadzę go odkąd przeprowadziłem się z autem do Polski czyli od początku roku http://www.autocentrum.pl/?FF=873 i tu http://www.autocentrum.pl/?FF=874spalanie w mieście około 10l, w trasie średnio 8l, czasami schodzę do 7,5, jak mieszkałem w USA to spokojnie 7l na 100km, ale tam się nie wyprzedza w trasie TIRów i jeździ się w tempomacie... podbono samochody z silnikiem RA18 wcale nie mają lepszych wyników w spalaniu, pozdro!

maiki
11-08-10, 12:35
Dzieki chłopaki,

czyli widzę że można zejść lub oscylować w okolicy 10l w jeździe miejskiej. Trasa to 8l. No chyba że przyciśniemy, wtedy spalanie odpowiednia wzrasta. Oczywiście jeżeli macie swoje wyliczenia to proszę o o infrmacje.

Troche Offtop ale, co mysliscie na temat użytkownia samochodu w mieście, czy to tylko fajna zabawka czy auto nadające się do jazdy czy raczej pojazd od czasu do czasu?

Pozdrawiam, michał

iced_devil
11-08-10, 18:44
ja swoją codziennie jeżdżę 20 km przez miasto do roboty, wożę graty do mieszkania,jeżdżę w trasę do rodziny, na wakacje, jeżdżę na zakupy itd... użytkuję jak normalne rodzinne auto, jak mam ochotę się pobawić to się v-tec włączy ;) ale to sedan (idealny produkt dla taty ;) co lubi kubełki, twardy zawias i sportową jazdę....) ;)

TrOuBLE
11-08-10, 21:37
idealny produkt dla taty co lubi kubełki, twardy zawias i sportową jazdę...
Fotele są wyjątkowo wygodne i świetnie trzymają. W porównaniu do Recaro z ITRa znacznie wygodniejsze, a trzymanie wcale nie gorsze! Co do zawiasu miałem m.in. lekko zglebioną Integrę Type R, Prelude Vgen na seryjnym sportowym zawieszeniu i seryjne zawieszenie Si na 17tkach to po prostu mega komfort w porównaniu z tymi dwoma autami. Reasumując jeśli chodzi o wygodę w środku (super fotele, podłokietnik, szyber i wszystko pod ręką) czy zawieszenie to auto jak najbardziej nadaje się do jazdy na co dzień po mieście. Ja osobiście użytkuję go jako jedyne auto. Z minusów to bardzo krótka skrzynia, w praktyce przy normalnym ruszaniu zmieniam biegi 1-5 w ciągu 10 sekund:). Po mieście często jeżdżę na 5tce (75km/h przy 3000 obr). Wiadomo, że pozytywnie wpływa na osiągi, jednak przy najzwyklejszej jeździe trzeba się namachać, ale szybko idzie się przyzwyczaić, zwłaszcza że biegi wchodzą jak malina:). Do tego troche głośniejszy wydech niż w "mniej Sport Inspired" autach , ale bez masakry. Zależy co kto lubi. No i szczerze mówiąc ja nie za bardzo gdzie mam wykorzystać potencjał samochodu. W Kraku drogi po których jeżdżę są mega rozkopane, dziurawe lub z takimi koleinami, że strach cisnąć.

iced_devil
12-08-10, 19:42
zawsze można zmieniać 2-4-6 ;) a tak poważnie to krótka skrzynia bardziej upierdliwa jest w trasie na drogach z jednym pasem w jedną stronę, bo 90 na 6 to za wolno żeby się zebrać do wyprzedzania tira, a jadąc za nim dłuższy czas na 5 też jakoś nie pasuje, no cóż.... za to redukcja i wyprzedzanie to już sama przyjemność, ale jak dużo ciężarówek to trzeba się na machać ;) .... no może ja mam tylko taką głupią technikę jazdy ;)